изпрати новина
Водещи новини

Аферата „Афера”!

Аферата „Афера”!

Днес Аферата „Афера” утре кой е  на ред ?

За честа на пагона или за свободата на словото ?

„БОП“ МИХАЙЛОВ & ДОСЕВ“ СРЕЩУ „АФЕРА“. ЕКСШЕФЪТ НА ОД-МВР-ВАРНА: ПОВЕДЕНИЕТО ИМ БЕ НЕЕСТЕСТВЕНО. МЕКО КАЗАНО.
Днес от 9 часа във Варненския Районен съд се проведе поредното съдебно заседание по делото, заведено от бившия шеф на БОП – Варна Емил Михайлов и „дясната му ръка“ Добромир Досев срещу журналистката Веселина Томова и сайта АФЕРА. За формален повод за атаката срещу Томова и АФЕРА бе използвана публикация с писмо на Радослав Калчев – Черния Роди, изпратено до АФЕРА. Писмото бе публикувано веднага след оповестяването на Черния Роди като „ръководител на ОПГ за поръчкови убийства“ от тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Както вече АФЕРА писа, безумното обвинение, разгласено шумно от органите на МВР и прокуратурата, се спука като балон и падна, поради липса на каквито и доказателства, че Черния Роди е „ръководител на ОПГ за поръчкови убийства“.

След самоотвод, направен самонициативно от съдия Росица Методиева от ВРС, делото започна отначало с нов съдия.
Днес пред съда в качеството си на свидетел застана бившият шеф на ОД на МВР – Варна Димитър Димитров. Димитров призна, че не е чувал, както в България, така и по света, цял сектор от специализирана служба, каквато е БОП, да подават рапорти за отпуск с мотив, че медия, в случая АФЕРА, пишела срещу тях, пречела им, и те не можели да работят.

Димитров обясни, че поведението на въпросните бопаджии е било „неестествено. Меко казано“. Димитров обясни, че като директор по негова инициатива е уведомил министъра и предизвикал проверка на въпросните антимафиоти. След като е отминал срока от една година на разформироването на отдела в този му състав, като със заповед на министъра на МВР бопаджиите бяха разпратени по районните управления, Димитров е имал разговор с всеки от тях и по думите му „някои са били върнати в БОП, НО НЯКОИ – НЕ!“.
Димитров каза, че не е знаел, че е било образувано досъдебно производство срещу Емил Михайлов и Добромир Досев, образувано след справка, изпратена до Военна прокуратура от заместника му Диян Нанов, като Нанов в справката подробно информира за извършени престъпления от Михайлов и Досев. По времето, в което Нанов е изпратил справката, Димитров е бил в отпуск.

Пред съда на финала подробни обяснения направи и журналистката Веселина Томова, собственик и главен редактор на АФЕРА. В продължение на близо час Томова даде обяснения за „героичните подвизи“ на Михайлов и Досев в БОП-Варна, както даде своите доводи, включително позовавайки се и на „секретните материали“ по делото.
Томова определи като безумни действията на Михайлов, Досев и целия отдел на БОП – Варна, който „се бори с наркотрафика“, по повод образуваната проверка от Инспектората на МВР – проверка, в която са изписани килограми листи от лицата Михайлов, Досев и Димитър Панайотов единствено срещу Томова и АФЕРА. Писанията са от типа на литературните мистификации как „на Томова директорът на ОД на МВР Димитров и давал „секретна схема“.
Томова не призна по никакъв начин вина за това, че е публикувала писмото на Радослав Калчев – Черния Роди, защото това и е работата като журналист.

Томова разясни подробно и фактологично какво има предвид под СИМБИОЗА, т.е. обвързване на висши полицаи, прокурори, дознатели и съдии с подземния свят и мафията.
Томова каза още, че ако падне засекретеността на въпросните „секретни документи“, тя ще ги публикува в пълната им цялост. Впрочем, някои от бившите шефове на ОД на МВР – Варна биха останали втрещени от прочетеното в опусите на Михайлов, Досев и Панайотов.
Емил Михайлов зададе въпрос на журналистката как си проверявала източниците и „можело ли от един източник през двама човека да и дадат една и съща информация“. Томова отговори на Михайлов, че по никакъв начин не е длъжна да му обяснява как работи като разследващ журналист и от уважение към поста, който все пак е заемал, случайно или не, не му зададе контра-въпрос – той как проверява казаното от агентите си, например, и как се правят „реализации“ единствено по „речено“ от „агент“.
Съдията по делото уведоми страните, че е приобщила по делото и тъжбата на Емил Михайлов и Добромир Досев срещу Радослав Калчев – Черния Роди за написаното писмо до сайта АФЕРА.
Делото бе отложено за финал на първа инстанция за 6 февруари т.г., когато ще бъдат пледоариите на адвокатите – Димитър Димитров – защитник на Веселина Томова и АФЕРА, и Емил Михайлов – адвокат на самия себе си и на Досев.
Източник :Afera.bg

Ние от Blife.eu само ще добавим, че това дело е посегателство срещу свободата на словото и цели да наложи цензура или автоцензура на разследващата журналистка, собственик и редактор на сайта Afera.bg, Веселина Томова !

В журналистическите среди тя е известна като най-лошата стихия, безпристрастна, винаги точна и на място, винаги на върха на перото !
Няма злодей, който да е пожалила, но сега е друго, тя приживе е легенда и вдъхновява не един или двама млади журналисти да търсят истината и да показват такава каквато е – понякога грозна, понякога тежка, но винаги безпристрастна !

Ако мафията успее да прекърши нея значи може да прекърши всички и тази бита не е за честа на пагона на едно ченге, а за честа на цялата българска журналистика за свободата на словото и за истината !
Наш дълг е да критикуваме и да показваме истината такава каквато е и ако днес цялата мафия е впрегнала сили да запуши устата на Веселина Томова то тази Мафия трябва да знае, че цялото Христо Войнство е с нея, цялата журналистика на свободните медии следи процеса и сме готови на всичко да защитим нашият лидер и вдъхновител, нашата Моника Маковей!
Един за всички и всички за един, скоро това няма да бъде само мотото на мускетарите, а и на всички журналисти в България !

В началото бе словото, да се знае, не Мафията !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*