Аферата „Афера”!

Аферата „Афера”!

Днес Аферата „Афера” утре кой е  на ред ?

За честа на пагона или за свободата на словото ?

„БОП“ МИХАЙЛОВ & ДОСЕВ“ СРЕЩУ „АФЕРА“. ЕКСШЕФЪТ НА ОД-МВР-ВАРНА: ПОВЕДЕНИЕТО ИМ БЕ НЕЕСТЕСТВЕНО. МЕКО КАЗАНО.
Днес от 9 часа във Варненския Районен съд се проведе поредното съдебно заседание по делото, заведено от бившия шеф на БОП – Варна Емил Михайлов и „дясната му ръка“ Добромир Досев срещу журналистката Веселина Томова и сайта АФЕРА. За формален повод за атаката срещу Томова и АФЕРА бе използвана публикация с писмо на Радослав Калчев – Черния Роди, изпратено до АФЕРА. Писмото бе публикувано веднага след оповестяването на Черния Роди като „ръководител на ОПГ за поръчкови убийства“ от тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Както вече АФЕРА писа, безумното обвинение, разгласено шумно от органите на МВР и прокуратурата, се спука като балон и падна, поради липса на каквито и доказателства, че Черния Роди е „ръководител на ОПГ за поръчкови убийства“.

След самоотвод, направен самонициативно от съдия Росица Методиева от ВРС, делото започна отначало с нов съдия.
Днес пред съда в качеството си на свидетел застана бившият шеф на ОД на МВР – Варна Димитър Димитров. Димитров призна, че не е чувал, както в България, така и по света, цял сектор от специализирана служба, каквато е БОП, да подават рапорти за отпуск с мотив, че медия, в случая АФЕРА, пишела срещу тях, пречела им, и те не можели да работят.

Димитров обясни, че поведението на въпросните бопаджии е било „неестествено. Меко казано“. Димитров обясни, че като директор по негова инициатива е уведомил министъра и предизвикал проверка на въпросните антимафиоти. След като е отминал срока от една година на разформироването на отдела в този му състав, като със заповед на министъра на МВР бопаджиите бяха разпратени по районните управления, Димитров е имал разговор с всеки от тях и по думите му „някои са били върнати в БОП, НО НЯКОИ – НЕ!“.
Димитров каза, че не е знаел, че е било образувано досъдебно производство срещу Емил Михайлов и Добромир Досев, образувано след справка, изпратена до Военна прокуратура от заместника му Диян Нанов, като Нанов в справката подробно информира за извършени престъпления от Михайлов и Досев. По времето, в което Нанов е изпратил справката, Димитров е бил в отпуск.

Пред съда на финала подробни обяснения направи и журналистката Веселина Томова, собственик и главен редактор на АФЕРА. В продължение на близо час Томова даде обяснения за „героичните подвизи“ на Михайлов и Досев в БОП-Варна, както даде своите доводи, включително позовавайки се и на „секретните материали“ по делото.
Томова определи като безумни действията на Михайлов, Досев и целия отдел на БОП – Варна, който „се бори с наркотрафика“, по повод образуваната проверка от Инспектората на МВР – проверка, в която са изписани килограми листи от лицата Михайлов, Досев и Димитър Панайотов единствено срещу Томова и АФЕРА. Писанията са от типа на литературните мистификации как „на Томова директорът на ОД на МВР Димитров и давал „секретна схема“.
Томова не призна по никакъв начин вина за това, че е публикувала писмото на Радослав Калчев – Черния Роди, защото това и е работата като журналист.

Томова разясни подробно и фактологично какво има предвид под СИМБИОЗА, т.е. обвързване на висши полицаи, прокурори, дознатели и съдии с подземния свят и мафията.
Томова каза още, че ако падне засекретеността на въпросните „секретни документи“, тя ще ги публикува в пълната им цялост. Впрочем, някои от бившите шефове на ОД на МВР – Варна биха останали втрещени от прочетеното в опусите на Михайлов, Досев и Панайотов.
Емил Михайлов зададе въпрос на журналистката как си проверявала източниците и „можело ли от един източник през двама човека да и дадат една и съща информация“. Томова отговори на Михайлов, че по никакъв начин не е длъжна да му обяснява как работи като разследващ журналист и от уважение към поста, който все пак е заемал, случайно или не, не му зададе контра-въпрос – той как проверява казаното от агентите си, например, и как се правят „реализации“ единствено по „речено“ от „агент“.
Съдията по делото уведоми страните, че е приобщила по делото и тъжбата на Емил Михайлов и Добромир Досев срещу Радослав Калчев – Черния Роди за написаното писмо до сайта АФЕРА.
Делото бе отложено за финал на първа инстанция за 6 февруари т.г., когато ще бъдат пледоариите на адвокатите – Димитър Димитров – защитник на Веселина Томова и АФЕРА, и Емил Михайлов – адвокат на самия себе си и на Досев.
Източник :Afera.bg

Efekt 2

Ние от Blife.eu само ще добавим, че това дело е посегателство срещу свободата на словото и цели да наложи цензура или автоцензура на разследващата журналистка, собственик и редактор на сайта Afera.bg, Веселина Томова !

В журналистическите среди тя е известна като най-лошата стихия, безпристрастна, винаги точна и на място, винаги на върха на перото !
Няма злодей, който да е пожалила, но сега е друго, тя приживе е легенда и вдъхновява не един или двама млади журналисти да търсят истината и да показват такава каквато е – понякога грозна, понякога тежка, но винаги безпристрастна !

Ако мафията успее да прекърши нея значи може да прекърши всички и тази бита не е за честа на пагона на едно ченге, а за честа на цялата българска журналистика за свободата на словото и за истината !
Наш дълг е да критикуваме и да показваме истината такава каквато е и ако днес цялата мафия е впрегнала сили да запуши устата на Веселина Томова то тази Мафия трябва да знае, че цялото Христо Войнство е с нея, цялата журналистика на свободните медии следи процеса и сме готови на всичко да защитим нашият лидер и вдъхновител, нашата Моника Маковей!
Един за всички и всички за един, скоро това няма да бъде само мотото на мускетарите, а и на всички журналисти в България !

В началото бе словото, да се знае, не Мафията !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.