Борисов сит, Гинка цяла, българите прецакани

Борисов сит, Гинка цяла, българите прецакани


Борисов сит, Гинка цяла, българите прецакани
Държавата реши да придобие контрол върху активите на ЧЕЗ у нас и да стане съдружник с фирмата, която искаше да изхвърли от сделката
Хаосът около продажбата на седемте български поделения на ЧЕЗ на скромната фирма “Инерком” се задълбочи, финалът му не се вижда, но е сигурно, че ще струва скъпо на всички българи. След като почти седмица твърдеше, че държавата не може да се намеси в сделка между две частни фирми, и след като в сряда беше шокиран кой стои зад избрания вече купувач и се зарече да направи всичко възможно, за да попречи на продажбата, вчера премиерът Бойко Борисов за пореден път преобърна позицията си. Той предложи държавата да стане съдружник с “Инерком” или направо да изкупи всички активи на ЧЕЗ у нас.

Премиерът най-напред е опитал да прокара идеята си чрез чешкия си колега Андрей Бабиш. В сряда вечерта му се обадил с молба за съдействие за разговори с ръководството на ЧЕЗ, в случай че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни. Чешкият премиер обаче му обърнал внимание, че договорите вече са подписани.

Затова се наложи Борисов да преговаря със собственичката на “Инерком – България” Гинка Върбакова, от която бурно се възмущаваше ден по-рано. Дамата бе привикана в Министерския съвет за разговор с премиера и част от министрите. “Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на сделката за ЧЕЗ. Водихме разговори, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме, и върху компанията, която ще придобием”, каза след срещата Върбакова. Притесненията на Борисов били как ще се гарантира сигурността на крайния потребител. “Ако това ще успокои крайните потребители, да, склонна съм държавата да има участие в сделката, склонна съм да прехвърля договора си, стига продавачът да е съгласен”, заяви Върбакова. И допълни, че заминава за Чехия, за да запознае продавача с обстановката и да води разговори за промени в подписания предварителен договор.

Efekt 2

По време на изявлението си в Министерския съвет вчера собственичката на “Инерком” бе придружавана от вицепремиера Томислав Дончев и от финансовия министър Владислав Горанов. Какво ще бъде евентуалното участие на държавата и как то ще бъде финансирано, не се разбра. Горанов обясни, че разговорите са на твърде предварителен етап, но държавата би искала най-малко контролен дял. “Държавата има възможността през една или друга форма – било през средства от бюджета или частно придобиване през някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка. Тук говорим за една сделка, подготвяна извън държавата между частни субекти, и сме в деликатна ситуация”, каза още финансовият министър. Възможностите са “Инерком” да купи акциите на ЧЕЗ и след това да ги продаде на държавата или фирмата да бъде директно заместена в сделката, примерно от БЕХ. На изслушването в парламента обаче Върбакова спомена, че в предварителния договор има дългосрочна забрана за прехвърлянето на акциите. Това означава, че ако държавата държи на този вариант, ще трябва да плати и голяма неустойка към и без това високата цена от 320 млн. евро. Вторият вариант е още по-сложен, защото на практика означава процедурата по продажбата на активите на ЧЕЗ да започне отначало.

Не е ясно откъде ще дойдат парите за покупката. Държавните енергийни фирми са в лошо състояние и очевидно ще се наложи бюджетът, т.е. всички българи, да плати за национализацията на ЧЕЗ. “В момента, в който имаме позицията на чешката страна, ще бъдете уведомени”, каза Горанов. Томислав Дончев бе още по-лаконичен: “Всичко е ясно”.

За разлика от предишни дни вчера коментар от страна на премиера нямаше. В неделя пред ГЕРБ-младежи Борисов заяви, “че партията е дясна и остава вярна на философията си, че трябва да насърчава частния бизнес. Държавата е лош стопанин, не е добра идея да одържавяваме фирмите”. В сряда той обяви, че е получил информация от чешкия премиер за участието на български банки и на офшорни фирми в сделката, заподозря заговор за свалянето си и обеща да разнищи “гадовете”. В четвъртък Борисов внезапно пожела да стане партньор с фирма, която му се виждаше съмнителна.

Самата Върбакова рязко смени смирения тон, който използва след срещата с премиера, по време на изслушването си в парламента по-късно през деня. “В последните седмици вие сте свидетели, а ние – потърпевши от безпрецедентната и яростна кампания, насочена срещу една коректна и изрядна пред държавата българска компания, каквато е нашата. Свидетели сме на един политически и икономически шантаж, целящ спирането на една абсолютно законосъобразна сделка, и на груба намеса в инвестиционните намерения на нашата компания. Яростното политизиране на продажбата на дружествата, притежавани от ЧЕЗ в България, достигна до степен на сатанизиране”, заяви тя на съвместното заседание на парламентарните комисии по енергетика и за контрол над службите за сигурност, четейки предварително написан текст. Дали това означава, че тя е променила намерението си да приеме държавата като съдружник, ще стане ясно в близките дни.

Гинка Върбакова се обяви за жертва на шантаж от конкуренцията
“Инерком” първо предложили 290 млн. евро за ЕРП-то, после размислили и вдигнали на над 300 млн. евро
Румяна Гочева
Собственичката на “Инерком” Гинка Върбакова изостави благия тон и заговори за политико-икономически шантаж, груба намеса в инвестиционните намерения и сатанизиране. Тя участва в над тричасово заседание на комисията по енергетика в Народното събрание и на комисията за контрол над специалните служби. Привикани бяха представители на НАП, комисиите за защита на конкуренцията, за енергийно и водно регулиране, за финансов надзор, на агенцията за приватизация, посланикът на Чехия, Българската банка за развитие (ББР) и др.

“Сериозно подценихме ролята на политическата интрига”, каза Върбакова. Вместо да даде разяснения около сделката или за начина, по който държавата евентуално ще получи акции от ЧЕЗ, тя обвини за напрежението около сделката конкурентите си в надпреварата. Дори видя сценарий на хора, които искали “служебна победа” в наддаването. Собственичката на “Инерком” не назова конкретни фирми, но заплаши със съд всеки, който твърди, без да може да докаже, че тя е подставено лице. “Няма да допуснем да ни превърнат в марионетка, да тиражират слухове, че сме подставени лица или че участваме в схеми за скрито придобиване на дружествата, притежавани от ЧЕЗ. Който твърди подобни неща, ще трябва да ги докаже в съда. Подобни лъжи, волно или неволно, обслужват корпоративните интереси на влиятелни кръгове”, заяви Върбакова. В отговор на въпрос тя декларира, че съпругът й не познава премиера Бойко Борисов и не знае да се е виждал с него.

В 15-минутното си предварително подготвено експозе тя нападна задочно и лидера на БСП Корнелия Нинова по повод на въпроса й как е възможно 43-годишната Гинка от Пазарджик да купи ЧЕЗ. “А как може млада дама от село Крушовица на 28 години да си купи “Техноимпекс”, запита риторично Върбакова.

На изслушването представителите на регулаторните органи отново повториха, че не могат да проверят сделката, преди тя да е приключила. От Комисията за енергийно и водно регулиране пак обясниха, че нямат право на това по закон. От Комисията за финансов надзор поясниха, че нямат правомощия за предварителен контрол. Можело да бъдат проверени единствено “ЧЕЗ Разпределение” и “ЧЕЗ Електро”, доколкото те са публични. Председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова поясни, че до момента не е подадено искане от “Инерком” за концентрация. “Ако постъпи такова искане, ще го разгледаме”, лаконична бе тя и добави, че в момента КЗК проверява дали има изкривявания при цените на свободния пазар на ток заради драстичното поскъпване в началото на годината.

Проверката на данъчните пък обхваща освен инвеститорите от “Инерком” и всички свързани физически и юридически лица, се разбра от думите на шефката на НАП Галя Димитрова. Ще се гледа дали те имат данъчни или осигурителни задължения.

От изявлението на шефа на ДАНС Димитър Георгиев се разбра, че агенцията отдавна следи намерението на ЧЕЗ да продаде българските си активи, въпреки че не ставало въпрос за стратегическа дейност или обект. Интерес към сделката са проявявали и други български компании, руски, американски и турски компании. Георгиев не коментира дали кандидатите са били проверявани предварително. Той цитира анализ на един от кандидатите, който показвал, че реалната стойност на активите на ЧЕЗ у нас била 220 млн. евро. Първоначалното предложение на “Инерком” за покупката на ЧЕЗ е било в размер на 290 млн. евро, но малко по-късно то било “подобрено” на над 300 млн. евро, стана ясно по време на обсъждането. Запитана от депутатите на какво се дължи тази разлика и какво се е променило, Върбакова го определи като “нормална бизнес практика”.

УЧАСТИЕТО НА ББР

Шефът на ББР Стоян Мавродиев категорично отрече банката да е участвала във финансирането на сделката. Той обаче потвърди, че има писмо за намерение, свързано с рефинансирането на заема на ЧЕЗ от Европейската банка за възстановяване и развитие. От справката, пратена на премиера Бойко Борисов от зам. финансовия министър на Чехия, заведена в секретното деловодство на парламента, става ясно, че ББР е изразила готовност да отпусне 65 млн. евро за рефинансирането на заема. Според условията на договора с ЕБВР заемът трябва да се погаси предсрочно, ако ЧЕЗ се продаде на нестратегически инвеститор. “Нито един лев от ББР не е ангажиран по тази сделка”, заяви Мавродиев вчера и призова темата да не се “истеризира”. “Това е стандартно писмо за интерес, ние издаваме десетки такива”, заяви той и се оправда, че това не е правно обвързващ документ. “Неприятно съм изненадан от непрофесионализма на борда на ЧЕЗ”, заяви той по повод на разпространената от чешката страна информация за сделката с “Инерком”.

НАПАДКИ

Част от заседанието на комисията премина в разгорещени нападки между управляващи и опозиция. “Този дебат нямаше да го има, ако в 2004 г., когато се взема решение за приватизация на 7 дружества, БСП се бе противопоставила. Умишлено бездействие. Днес искате приватизация, а през 2010 г. от БСП казват, че развалянето на договорите ще създаде напрежение. Дали опозицията днес не обслужва някой от кандидатите”, запита председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. “Искаме поименно да знаем кого защитаваме. Поименно! Когато в българския парламент се раздават присъди без съд, няма да останем в тази зала! Ще ви съдим в Страсбург”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова и напусна залата. Впоследствие Цветанов разясни, че ставало въпрос само за съмнения.

КАНДИДАТИ

Чешката компания обяви, че проучва възможността да продаде българския си бизнес през февруари 2017 г. Първоначално неофициално информацията бе за седем кандидат-купувачи, подали обвързващи оферти, сред които не фигурира “Инерком”. Това са базираната в Лондон, но с израелски собственик Elenilto, румънската Electrica, собственикът на “Минстрой” Николай Вълканов, Христо Ковачки с ТЕЦ “Бобов дол”, българско-индийския консорциум между “Фючър енерджи” и IPCL, чешката Energo-pro и консорциум между “Приста ойл” на братята Бобокови и турския инженерингов холдинг STFA Yatirim. Кога “Инерком” подава оферта не е известно, но със сигурност е след август 2017 г. По това време изпълнителният директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш обявява пред чешки медии, че компанията ще реши до септември дали остава в България или ще си продаде бизнеса. По-късно в играта остават пет кандидата – “ТЕЦ Бобов дол, “Инерком”, българо-индийския консорциум, Energo-pro и консорциума между “Приста ойл” и STFA Yatirim. По информация на в.”Капитал” най-високите оферти за 360 – 370 млн. евро са дали Христо Ковачки и “Инерком”. Следващата по сила оферта е била тази на българо-индийския консорциум. Именно тя се смяташе към октомври миналата година за фаворит в сделката. Изненадващо обаче търговецът на ток “Фючър енерджи” на 2 декември поиска спешно да бъде свален от свободния пазар на електрическа енергия в България заради финансови проблеми. Явно това е разколебало чехите и ги е насочило към “Инерком”.

БСП тръгва сред народа с безсмислена подписка
Емил Василев
БСП започва национална подписка сред българските граждани с искане да се спре сделката с ЧЕЗ. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова вчера след среща в партийната централа с чешкия посланик в България Душан Щраух. Нинова обясни, че от партията й са започнали преговори с юристи в България и обсъждат внасянето на колективен иск в български или чешки съд с искане да се спре сделката. “Ние искаме българската държава да има контрол в този сектор”, изясни крайната цел на инициативата лидерът на БСП.

Инициативата на червената партия изглежда повече от безсмислена, след като по-рано през деня вчера стана ясно, че премиерът е поискал държавата да участва в сделката.

По думите на Нинова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се управлява от “майката на депутат от ГЕРБ”, визирайки Александър и Юлия Ненкови. Тя цитира и позицията на Комисията за енергийно и водно регулиране, че не могат да влияят върху отношенията между ЧЕЗ и “Инерком”. “Какво да очакваме от тези институции, които на всичкото отгоре са проспали сделката”, добави тя.

Нинова е попитала чешкия посланик дали е спазено чешкото законодателство при продажбата на компанията, след като банки и офшорни компании са се ангажирали със сделката. А посланикът е поел ангажимента да предаде въпросите на чешкото правителство. Тази среща също изглежда доста абсурдна, при положение че разговорите около сделката се водят на ниво премиери без посредници.

“Борисов да се извини на българския народ. В по-унизително положение не сме били”, не пропусна да атакува премиера Корнелия Нинова. Според нея лидерът на ГЕРБ действа панически, за да се спаси. “Разбираме, че енергийната и националната ни сигурност, както и животът на българите са поставени на колене пред Гинка от Пазарджик. Самият Борисов се е докарал дотам, да се моли на Гинка от Пазарджик. Мисля, че в по-унизително положение не сме били никога”, добави тя.
ШИЗОФРЕНИЯ НА СЕДМИЦАТА
23 февруари, петък:

Искам да потвърдя, че по никакъв начин не сме повлияли на сделката за ЧЕЗ. Нито Петкова, нито аз, нито който и да било може да влияе на подобна сделка. Няма как да контролираме сделка в Чехия между частни компании, нито да й попречим. (След “съвета” към енергийния министър Теменужка Петкова да подаде оставка.)

24 февруари, събота, правителствена пресслужба:

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на Държавната агенция “Национална сигурност” и Националната агенция по приходите да направят пълна проверка на сделката по продажбата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, както и на дружеството купувач “Инерком България”. Премиерът също така поиска в разследването на всички обстоятелства да се включат Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за финансов надзор. Министър-председателят Борисов разговаря с ръководствата на НАП и КФН, които го увериха, че наблюдават сделката от четвъртък и ще извършат незабавна проверка. Припомняме, че правителството няма отношение по сделката между двете частни компании, но ще използва ресурса си да провери всички обстоятелства и да гарантира енергийната сигурност.

25 февруари, неделя:

Сделката за ЧЕЗ е направена в Чехия между частни субекти. Ние като дясна партия оставаме верни на философията си, че трябва да насърчаваме частния бизнес. Държавата е лош стопанин, не е добра идея да одържавяваме фирмите. Колегите от БСП ни попитаха защо не извадим 380 млн., за да купим активите на ЧЕЗ. Защо само на ЧЕЗ, а EVN и “Енерго про”? Защо да не вземем и “Лукойл Нефтохим”?

27 февруари, вторник:

Като разгледах изпратеното от премиера на Чехия, виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. БНБ, КФН И ДАНС да проверяват как са се завъртели парите през офшорките. Ще мисля как европейските институции ще могат да ни помогнат, че можем да попаднем в междудържавен скандал. Хората се настройват, че едва ли не ние сме направили тази глупост. Сега се насажда усещането, и то много планирано и точно, че Гинка от Пазарджик прави сделка, като някой от нас стои зад нея. От това, което виждам, стигам до извода, че някой иска да повтори февруарските събития (от 2013 г. – б.р.). По друг сценарий, но със същите изпълнители – пак ЧЕЗ, ток и популистки изказвания. Тези хора веднъж са ме сваляли от власт, сега търсят как по нов начин. Този път оставки няма да има и им обещавам на тези гадове да ги разнищя докрай.

1 март, четвъртък, правителствена пресслужба:

Премиерите Борисов и Бабиш отново обсъдиха късно снощи (29 февруари, сряда – б.р.) в телефонен разговор темата за сделката за продажба на активите на дружество “ЧЕЗ Груп” в България. В този разговор българският министър-председател поиска допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство. Българският министър-председател помоли чешкия си колега за съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на “ЧЕЗ Груп”, в случай че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни. От своя страна, чешкият премиер обърна внимание на това, че договори вече са били подписани.

1 март, четвъртък:

Премиерът е поискал да има “пълен контрол” над сделката за ЧЕЗ и държавата да получи контролен дял от активите, които ЧЕЗ продава в България.
Автори : РУМЯНА ГОЧЕВА, НИКОЛА КОЛЕВ
Източник: segabg.com

Какво е вашето мнение да чакаме ли новите цени на тока !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.