Виктор Орбан ли е новият лидер на Европа

Виктор Орбан ли е новият лидер на Европа
Виктор Орбан ли е новият лидер на Европа

Орбан: Унгария няма да участва в трансфера на мигранти от Турция
Унгарският премиер Виктор Орбан започна във вторник европейската си обиколка в най-големите столици на ЕС с цел Унгария да получи подкрепа за плана си за пълното затваряне на Европа за мигранти.

Орбан се срещна с бившия германски канцлер Хелмут Кол, което се счита за явна демонстрация срещу Меркел и нейната мигрантска политика, въпреки умерените протоколни изявления след срещата.

„Европа не може да стане нов дом за милионите хора в нужда по света.“ Това заявиха след своята среща Орбан и Кол в съвместно изявление пред медиите. Те добавиха, че по този въпрос нямат разногласие с канцлера Ангела Меркел, предаде унгарският Дейли Нюз.

Efekt 2

В същото време на пресконференция в Берлин във вторник Меркел коментира срещата между Орбан и Кол като „полезна и ценна“.

Пред репортерите Орбан определи Кол като символ на приятелството между двете държави с дълбоки емоционални корени. Той добави, че се среща с бившия канцлер на Германия, за да изрази благодарността на унгарците за всичко, което той е направил за тяхната държава.

Държавникът от Християн-демократическия съюз е канцлер на Германия в периода между 1982 г. и 1998 г. Неговата 16-годишна служба представлява най-дългият канцлерски мандат от този на Бисмарк насам. Кол управлява в края на Студената война и е широко признат за един от основните архитекти на обединена Германия. Наскоро той изрази своята загриженост относно политиката на отворени врати на Ангела Меркел. Виктор Орбан обаче помоли журналистите да не „въвличат“ Хелмут Кол в съвременните политически дебати, тъй като според него немският държавник „е над нас, днешните политици“. Министър-председателят потвърди, че Унгария продължава да подкрепя Берлин в борбата му за справяне с Европейската криза, предаде Hungary Today.

Orban
В свое съвместно изявление унгарското посолство в Берлин и офисът на Кол определиха имигрантската криза като „екзистенциално“ и „историческо“ предизвикателство както за Европа, така и за милионите хора в нужда по света. Изявлението обаче подчертава, че Европа може да подслони едва малка част от милионите души, търсещи убежище. Вместо да се опитва да направи това, Европа трябва да предостави помощ за пряко засегнатите от кризата региони, за да могат все повече хора да постигнат по-добри жизнени стандарти в своите страни.

По повод на скорошни коментари в медиите Орбан и Кол подчертаха ясно, че според тях изграждането на политически разделения няма да помогне за справянето с имиграционната вълна и да подобри положението на милионите засегнати хора.

Кол получи от Орбан копие от своята книга „От загриженост за Европа“ на унгарски език. Книгата, която ще бъде публикувана с предговор от Кол и увод от Орбан, ще бъде представена на Унгарския панаир на книгата по-късно седмица.

Наскоро Кол на няколко пъти публично разкритикува политиката на германския канцлер спрямо мигрантите. „Европа не може да се превръща в нова родина за милиони хора“, написа Хелмут Кол в предговора на книгата на Виктор Орбан

Орбан и Кол обсъдиха актуалните въпроси в Европа и постигнаха консенсус, че Старият континент се намира в един от най-лошите си периоди от 1945 г. насам. Те изтъкнаха, че съдбата на европейските народи зависи от политическата единност на Европа. В изявлението се добавя, че „не съществува никаква алтернатива на една политически обединена Европа, ако тя иска да съхрани мира и свободата си и да поеме отговорност пред света“, предаде Дейли Нюз.

Според германските медии около 30 демонстранти са протестирали пред дома на Кол по повод визитата на Орбан, а няколко души са изразили подкрепата си към унгарския министър-председател.

В интервю за Билд Орбан заяви, че Унгария е на страната на Берлин и ще продължава да подкрепя Меркел в борбата със съвременните предизвикателства пред Европа. Той добави, че новият план на Унгария „Шенген 2.0“ – целящ защита на външните граници на ЕС – е една от инициативите, с които държавата му на практика подпомага Германия. Орбан разказа, че за него е било огромно удоволствие да се срещне отново с Кол и изтъкна силното приятелство между двамата.

Унгарското издание Hungary Today добави, че преди да се срещне с Хелмут Кол, Орбан е посетил бившия министър-председател на федерална провинция Баден-Вюртемберг, Ервин Тойфел, в Щутгарт. На срещата си двамата политици са се съгласили, че за да се превърне Европа в един конкурентноспособен континент, който питае своята култура и християнски корени, тя се нуждае не от европейски институции, а от достойни за доверие европейски лидери.

orban

Преди разговора си с Хелмут Кол унгарският премиер се срещна и с баварския си колега Хорст Зеехофередин – един от най-жестоките опоненти на Меркел по мигрантската й политика в самата управляващата коалиция. След срещата му със Зеехофер Орбан обяви, че Унгария няма да участва в трансфера на мигранти от Турция.
Източник: memoriabg.com

Ние от Blife.eu питаме бихте ли одобрили Виктор Орбан да поведе Европа към спасение !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.