Двеста хиляди причини за оставка !

Двеста хиляди причини за оставка !

Вижте какво публикува на стената си Атанас Зафиров!Рано тази сутрин Депутатът от БСП пак призова Ненчев да подаде оставка ! Публикуваме целият текст без редакторска намеса:

Двеста хиляди причини за оставка !
Позагуби се нещо военният министър в последно време. Не вее смело евро-атлантическото знаме в „борбата за извеждане на България от постсъветската и руска сфера на влияние“. Последното е цитат от оценката, която Ненчев е получил от партиите в РБ, гордо цитирана в партийния земеделски орган. Доста интересно четиво, междувпрочем се оказа този вестник. В славната стилистика отпреди години, за лазене пред вожда, по-голямата част от последния му брой е отделена на статия с претенциозното заглавие „ Истината е най-добрата защита, или кои реформи случи Ненчев“, където с изумление научаваме, че той е човекът, пресякъл геополитическата зависимост и насочил ни към нов, демократичен курс ! Справка – отворените досиета на военното ни разузнаване и сделката с Полша за ремонт на двигателите на МиГ29. Да, същата сделка, която се разследва от ДАНС и прокуратурата на Р.България. Сигурен съм , че и за досиетата един ден ще се потърси отговорност ! Научаваме , също така, че г-н Ненчев е „смислен реформатор – разбиващ добре смазаните машини на корупцията, отнемащ привилегии , променящ договори и отказващ игри в печеливши схеми“. Каква ирония на съдбата, наистина, че точно за подобни съмнения , според изтеклата информация е течащата проверка на прокуратурата.

Изтеклата седмица, обаче ни припомни по един доста болезнен начин за позагубилия се министър. В публикувано в медиите писмо до министъра,определено от тях като“кърваво“, командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев заявява, че бойната ни авиация е в колапс и на практика е приземена. Военен пилот номер 1 категорично заявява, че през лятото на 2016 година спираме да охраняваме небето си поради липса на изправни самолети,а причината за това е бездействието на военния министър и неговото обкръжение. Според Радев, не са взети никакви мерки, поискани от командването на ВВС в куп докладни записки и рапорти. Министерството умишлено е провалило действащо рамково споразумение, а след това министър Ненчев не е взел мерки за излизане от тежката ситуация. „Учудващо е, че от тази пролет министърът упорито отказва да обяви обществена поръчка за доставка на части и агрегати за МиГ-29. Той умишлено не внася и готовия проект за нов изтребител в Министерски съвет”, пише още генералът.

Сега, ако бях себичен, бих посъветвал генерала да не се учудва, а да прочете моите публикации и изказвания от трибуната на народното събрание по темата, където аз казах, че на практика със своите действия, а за съжаление вече и със съучастието на Народното събрание, Ненчев бракува нашата изтребителна авиация, както и факта, че носи персонална отговорност за това , че ако не беше се крил, още октомври – ноември ВВС вече можеше да имат 4 напълно отремонтирани двигателя, с удължен ресурс и гаранция от производителя, които заедно с наличните ресурси можеха да ни дадат известна сигурност. Тези двигатели можеха, разбира се да бъдат и 16, ако г-н Ненчев не беше се увлякъл в цитираната по-горе борческа мисия. И за да е пълен цинизмът в цялата ситуация, пак през седмицата научихме, че МО и министърът ще зарадват част от българските военни с коледни премии , в размер на общо…200 000 лева. Това за всичките 40 000 работещи в системата, като по-късно стана ясно, че сметката от 5 лв. на човек не е точна, защото ще се дава само по 250 лв. на офицери и то по неясни критерии. Сега да обясня кое е циничното в случая. Седмица преди злополучното подписване на онзи договор в Полша ,като член на комисията по отбрана в НС получих любезна покана да бъда част от делегацията , съпровождаща министъра в задграничния воаяж. След като отказах тази съмнителна чест, наскоро научих доста смущаващи подробности за това пътуване, които предстои да изясня в парламентарен въпрос до министъра веднага след новогодишната ваканция на парламента. В резюме, все пак, става въпрос за солидна група екскурзианти, в т.ч. и депутати, както и голяма група журналисти. Всичко това превозено със самолет „Спартан“ на ВВС, настанено и обгрижено, засега неясно за чия сметка.

Efekt 2

Само разходът за гориво на „Спартан“ – а, е 8100 лв/час. Това са вътрешноведомствени цени, отчитащи само стойността на горивото. Реалните разходи са двойни и в тях се калкулира и трудът на техници и пилоти, начислява се амортизация на техниката. По груби сметки, един такъв полет реално струва не по-малко от 100 000 лева, като в тази сума не влизат хотели, командировъчни, коктейли в българското посолство и редица други екстри. Общата сума може да стигне и задмине коледните 200 000 за армията.Това тепърва ще уточняваме, но независимо от конкретните цифри – ето в това е цинизма на това управление. Показност и ненужни разходи, с една едничка цел – купуване на медиен и парламентарен комфорт. И за да е завършена комедията – пак през изминалата седмица научихме за още едни похарчени по целесъобразност няколко пъти по 200 000 – за закупуване на джипове в регионалните горски управления от фирма, собственост на съученик на земеделската министърка.

И за капак – информация от медиите,буквално от последния час – министър Ненчев освен на луксозни лимузини с шофьор, се радва и на охрана от НСО, неясно по каква причина. Сигурно, за да го пазят от народната любов !

Двеста хиляди причини за оставка !

Ние от Blife.eu ще добавим, че Темида освен че не вижда и не чува ли за какво безобразие става на въпрос. В крайна сметка нали въпросният Ненчев се проверява от ДАНС и Прокуратура или се проверяват като в казармата на вечерна проверка – Ненчев аз и готово! Има ли чадър, който да замита следите на корупционите схеми, има ли натиск над съд и прокуратура, над ДАНС дори и кой стой зад това . Или трябва да се досетим сами кой уговаря пилот номер 1 да не подава оставка! Ненчев подай оставка или управляващото правителство ще бъде принудено на политическата мимикрия !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.