ДПС бетонира правителството на ГЕРБ поне за 6 месеца

ДПС бетонира правителството на ГЕРБ поне за 6 месеца


ДПС бетонира правителството на ГЕРБ поне за 6 месеца! Виж повече
Медиите и гражданското общество да не “клатят” стабилността на държавата, призова Ахмед Доган
Въпреки трепетните заявки за “демонтаж” на управлението от последните месеци от началото на 2018 година ДПС ще има нова задача – в месеците на българското европредседателство да поддържа стабилността. Новият политически курс беше зададен от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който обяви в четвъртък пред тесния партиен елит, че формацията не трябва да участва в готвения от БСП вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов.

“Дълг на гражданското общество и на всички политически сили е да гарантират сигурността и стабилността на държавата”, призова Доган и дори уточни, че правителството няма алтернатива. И ако управляващите оцениха думите му като “национално отговорни”, лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви: “Доган подкрепя Борисов”. Тя се зарече “стабилно” всеки месец да има протести срещу това правителство. Позицията на ДПС обаче бетонира сегашното правителство поне за идните 6 месеца, а вероятно и след това.

В традиционната си новогодишна реч Доган не само даде нови насоки на ДПС в упоритата им тиха подкрепа на всяка власт. Но и я обвърза с предстоящото европредседателство. Той предупреди, че готвеният вот на недоверие, който така или иначе нямаше да мине, няма да е успешен, но и не предлага алтернатива. Според него към днешна дата опозицията не може да поеме отговорността за управлението на страната. “Ако целта е “стани да седна”, не си заслужава усилието да подложим на изпитание общия ни дом. Защото, първо, фактът, че тотално ще се изпортим, може някак да се преглътне. По-важното е друго: това правителство няма да има по-дълъг живот от няколко месеца. И отново влизаме в опасната спирала на предсрочни избори само и само да си намерим място в централната властова система на държавата”, разяснил той. Доган призовава и всички партии, медиите и гражданското общество за “стабилност”. “Уважаеми колеги, представители на четвъртата власт, покажете какво можете. Дайте вашия позитивен дял в общата отговорност за стабилността на България! После си дискутирайте темата за връзката на свободата и отговорността на словото”, заръча той.

Efekt 2

Думите на почетния председател на ДПС създадоха вълна от смълчаване в парламентарните редици на движението. Допреди часове “говорители” на партията се заканваха, че в следващите месеци ще внасят вот след вот на недоверие срещу кабинета. За разлика от тях, Корнелия Нинова заяви, че няма да се откаже от намерението да се тества коалиционната стабилност на 17 януари. “Борисов помоли Доган за помощ и я получи”, заяви Нинова. Според нея от обръщението на Доган се вижда предложение ДПС да смени патриотите в коалиционната формула на кабинета “Борисов”. “Всички да пазим стабилността. Но коя стабилност? Стабилно се закриват болници, стабилно се вдигат цени на вода и ток. Стабилно сме първенци по корупция и най-бедни в Европа, стабилно една прослойка става все по-богата, а народът все по-беден, стабилно расте броят на неграмотните деца и стабилно изчезваме като народ, каза Нинова.

РЕАКЦИИ

И ГЕРБ, и “Обединените патриоти” оцениха високо призива за стабилност на Ахмед Доган. “Няма кой да управлява освен ГЕРБ. Когато една позиция, макар направена от политическия опонент, е вярна, трябва да се признае”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. И увери, че няма политическа договорка с ДПС. С думите “в ДПС има умни хора, които мислят правилно”, вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов също се съгласи с Доган, че това управление няма алтернатива.
Източник: segabg.com

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.