изпрати новина
Водещи новини

Една яко НЕзависима България ! Вижте цифрите !

Една яко НЕзависима България ! Вижте цифрите !

Министерствата бързо и сигурно затъват в дългове

50% от дългосрочните капиталови инвестиции за последните 8 години у нас са с европейски средства
Въведените със закон ограничения за размера на новите задължения, които министрите имат право да поемат през годината, не работят. Министерствата масово не се вместват в лимитите, определени от Народното събрание, и трупат нови ангажименти за разходи, които подкопават и бюджетите им за следващи години. Това става с благословия на кабинета и е поредният пример за широките правомощия на правителството за размествания в изпълнението на държавния бюджет без одобрението на Народното събрание. Това показва отчетът за изпълнението на държавния бюджет за 2015 г., който е внесен в парламента и ще бъде обсъден от депутатите в следващите дни.

Лимитите за нови задължения и ангажименти за разходи бяха въведени с новия закон за публичните финанси и за пръв път бяха приложени през 2014 г. Данните за приключилата 2015 г. показват, че това е разходното перо, което на хартия е ограничено по волята на Народното събрание, но лесно се променя по решение на изпълнителната власт. Така лимитите при редица министерства са надхвърлени, а в списъка с нарушителите са ведомства, които традиционно не се вместват в бюджетите си. МВР например е поело през 2015 г. ангажименти за нови разходи в размер на 169 млн. лв. при одобрени от парламента 90.4 млн. лв. В крайна сметка след актуализацията на бюджета вътрешното министерство е приключило годината с разходи от 1.25 млрд. лв. при първоначално заложени 1.03 млрд. лв. Много над определения лимит от парламента е и военното министерство, което е натрупало ангажименти за разходи в размер на 353.5 млн. лв. при позволени 109 млн. лв. По окончателни сметки МРРБ е с поети ангажименти за разходи в размер на 357.9 млн. лв. при лимит от 254.5 млн. лв., а транспортното министерство е натрупало 239.5 млн. лв. ангажименти при 193 млн. лв. лимит.

По регламент министерствата нямат право да надхвърлят тези лимити без актуализация на бюджета, освен ако правителството не им го е позволило. Случаите, в които се дава подобно разрешение, през 2016 г. дори бяха разширени. Също толкова пожелателни са и лимитите за разходите за персонал – възнаграждения и осигуровки, които се залагат в Закона за бюджета. Те могат да се променят и без одобрение на Народното събрание, по едноличната воля на правителството, при гласуване на постановлението за изпълнение на държавния бюджет. През 2015 г. разходите за заплати бяха вписани в Закона за държавния бюджет. Това ограничение също не бе спазено, но поне корекцията стана видима и мина през гласуване в Народното събрание. Най-големите преразходи и тук бяха при силовите ведомства. При актуализацията се наложи те да получат допълнително 168 млн. лв. за заплати и осигуровки – 120 млн. лв. за МВР и 48 млн. за МО.

РАВНОСМЕТКА

По окончателни данни на МФ близо 50% от всички дългосрочни капиталови инвестиции в България, направени през последните 8 години, са дошли по линия на еврофондовете, става ясно от отчета на бюджета. Делът на европейското финансиране рязко е нараствал – от 11.6% през 2008 г. до 77% през 2015 г. Така според иконометричния модел СИБИЛА около 95% от генерирания растеж през периода 2007-2015 г. се дължи на изпълнението на оперативните програми. Силната зависимост на икономиката от еврофондовете стана обект на критики, макар властта да отрича да вижда сериозен проблем.
Автор:ТАНЯ ПЕТРОВА
Източник: segabg.com

Въпросът на Blife.eu е когато през 2020 г. спрат Евро парите от къде правителството ще вземе пари за пенсии, заплати, за циганите и за пришълците ?

Това правителство на ГЕРБ фалира страната и само след 3 години ще има социални размирици !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*