Ема Хопкинс: Ще променим правилата за работа на българите във Великобритания

Ема Хопкинс: Ще променим правилата за работа на българите във Великобритания

Великобритания ще въведе промени в правилата, по които българите ще кандидатстват за работа. Това обяви в интервю за бТВ първият дипломат на Обединеното кралство в България Ема Хопкинс.

„Един от приоритетите е да дадем сигурност на онези, които са вече в Обединеното кралство. Мнозина се притесняват за това, което ще се случи с тях, затова искаме на много ранен етап да договорим положението на вече живеещите у нас“, заяви Хопкинс.

Efekt 2

По думите й Великобритания ще продължи да предлага сигурно убежище на чужденците и към момента нищо не се е променило. „Българските студенти и работници продължават да имат право да идват в Обединеното кралство, за да учат и да работят“, каза посланикът и допълни, че решението за Brexit означава Обединеното кралство да постави свои миграционни правила и да определи в кои сектори на икономиката се нуждае от работна ръка и да привлича работници там.

Припомняме, че преди дни британското правителство обяви, че няма да се стреми да ограничи броя на мигрантите от Европейския съюз, работещи в Обединеното кралство след Brexit. Според Дейвид Дейвис, министър по въпросите, свързани с излизането на Великобритания от Евросъюза, миграцията ще бъде управлявана от нуждите на икономиката и националния интерес.

По отношение на образованието Хопкинс заяви, че желанието на държавата й е винаги да има международни студенти. Според нея четири от топ 10 на университетите в света са британски. „Затова нашето желание е много скоро да обявим какво ще бъде положението за академичната година 2018/2019 г. – за да може студентите, които възнамеряват да учат, да имат сигурност за техния статут“, обясни посланикът.

На въпрос дали запазването целостта на Обединеното кралство е най-голямото предизвикателство пред Лондон при брекзит, Хопкинс отговори: „Много ценим Шотландия, Северна Ирландия, Уелс и Англия да бъдат партньори, такива каквито са. В голяма степен се надяваме това да се съхрани. В хода на преговорите премиерът ще преговаря от името на всички части на Обединеното кралство. Понастоящем не смятаме, че има основание за втори референдум в Шотландия. В момента е подходящо и уместно съюзът ни да бъде по-единен и да се надява и работи за бъдещето на Обединеното кралство. Искаме да запазим зоната за свободно пътуване между Северна Ирландия и Ирландия. Не искаме да се върнем към границите на миналото“.

„Референдумът много раздели страната – общностите, политическите групи, дори семействата – призна тя. – Важното е това, което премиерът каза – не става въпрос дали сте гласували да останете или да напуснете, заедно трябва да изковем ново бъдеще с последиците от референдума. Не можем да гледаме назад, трябва да гледаме напред. Не можем да гледаме онова, което се е казало и се е случило преди референдума. Направили сме избор, започваме процеса и трябва да подходим към бъдещето с оптимизъм и надежда, за да може то да бъде по силно и за Европа, и за Обединеното кралство“.

Източник:economic.bg

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.