ЕС забранява родните сортове домати

ЕС забранява родните сортове домати

Розовите домати скоро може да бъдат забранени за производство

Проект за нов европейски регламент застрашава някои от емблематичните български сортове зеленчуци.

Ако документът бъде приет без поправки, дребните български зеленчукопроизводители ще бъдат лишени от правото да произвеждат някои от любимите местни сортове чушки и розови домати, съобщи bTV.

Според новия еврорегламент, зеленчукопроизводителите няма да имат право да търгуват и разменят семена и разсад от несертифицираните местни сортове. В момента цената на хибридните чужди семена е непосилна за дребните български производители. Затова те сами си селектират разсада и забраната да го разменят ще ги постави в тежка ситуация.

„Когато се приеме този регламент, тези сортове може да отпаднат като употреба и да се загуби ценен генетичен материал”, коментира директорът на Института по растителни и генетични ресурси в град Садово доц. Тенчо Чолаков.

Efekt 2

Родните зеленчукопроизводители предпочитат типичните български сортове, защото са с по-добри вкусови качества и потребителите са готови да плащат по-добра цена за тях. От Института по растителни и генетични ресурси призовават министерството на земеделието да се намеси и да защити българските интереси.

Истината е, че производителите на ГМО домати, който устойчиво налагат Турски и Холандски сортове ще победят нашето родно домати ,което е най-вкусното в света !

Европейският съюз ще заповяда на нашето правителство, а то послушно ще каже каквото кажат началниците от Брюксел !

До тогава обаче рецептата чисто по Български е следната – 1,5 килограма добре узрял розов домат се нарязва и обелва се ципата и се поръсва със сол и малко зехтин !

Добре охладена домашна ракия и едно майната им на тези от Европейският съюз, майната им и на тези от парламента, а на жена си сипете Спрайт с мента !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.