Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
изпрати новина
Водещи новини

ЕС иска да затворим и последните два реактора на АЕЦ

ЕС иска да затворим и последните два реактора на АЕЦ Козлодуй

Някои среди в ЕС няма да мирясат, докато не затворим изцяло ядрената си централа. Тоест това, което е останало от нея – последните 2 реактора, даващи най-евтиния ток

Най-опасните ядрени реактори в ЕС са българските, писа преди ден изданието на ЕС Еuractiv, като се позова на статия на Der Tagesspiegel. Според нея доклад за състоянието на световната ядрена индустрия засилва опасенията от възрастта на 128-те атомни съоръжения на територията на ЕС. Най-опасните ядрени реактори обаче били тези в българската АЕЦ „Козлодуй“.

Международната агенция за атомна енергетика критикува управлението на централата, след като доклад хвърли светлина върху многобройните проблеми със сигурността и преди всичко върху липсата на план за действие в аварийни ситуации и за обучение на персонала. Това означава, че евентуален инцидент там би бил крайно труден за овладяване, коментира Еuractiv.

Очевидно новите атаки целят страната ни да хлопне кепенците и на последните си 2 реактора и да сложи кръст на ядрената ни енергетика. Ние трябва не да изнасяме, а да купуваме електроенергия на още по-високи цени. Или да вземем безумен заем, с който да платим за нови реактори. Ние трябва да станем роби на консумацията си, защото така е изгодно на световната енергийна мафия!

Днес ръководството на централата излезе с нарочно съобщение до медиите, в което нарича твърденията безпочвени.

Ето и пълното съобщение на АЕЦ „Козлодуй”:
„Международната агенция за атомна енергия проведе мисия за преглед на експлоатационната безопасност (OSART – Operational Safety Review Team) в АЕЦ „Козлодуй” в периода от 26 ноември – 13 декември 2012 г., по покана на правителството на Република България. В съответствие с изискванията на програмата за провеждане на мисии OSART, осемнадесет месеца по-късно, през м. юни 2014 г., екип на МААЕ осъществи последваща партньорска проверка (мисия OSART FOLLOW-UP) за оценка на постигнатия напредък от страна на централата по отношение на препоръките и предложенията от мисия OSART 2012.

Екипът от международни експерти оцени много високо действията, предприети от „АЕЦ Козлодуй” ЕАД, и ефективността от тяхното изпълнение. Резултатите от последващата проверка потвърдиха, че експлоатационните практики на централата съответстват както на изискванията на стандартите по безопасност на МААЕ, така и на най-добрите международни практики. Нещо повече – екипът на Международната агенция констатира 9 добри практики в българската атомна централа, които да бъдат споделени с международната ядрена общност, като две от тях са именно в областите „Аварийно планиране и готовност” и „Обучение и квалификация”.

Това е признание за отличната подготовка на персонала на централата и за високото ниво на аварийната готовност в АЕЦ „Козлодуй”. Резултатите от мисията OSART и от последващата партньорска проверка (OSART FOLLOW-UP) бяха представени от МААЕ през 2014 г. в окончателния „Доклад от екипа за проверка на експлоатационната безопасност (OSART) на АЕЦ „Козлодуй”, България, 26 ноември – 13 декември 2012 г., Последваща мисия на АЕЦ „Козлодуй”, България, 23 – 27 юни 2014 г.”
Следвайки политиката си на открита комуникация с обществеността и за предоставяне на обективна информация за състоянието на безопасността на централата, ръководството на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД публикува доклада на интернет страницата на Дружеството, който е достъпен и в оригинал в английската част на сайта.

В заключение бихме искали да подчертаем, че тиражираните твърдения са абсолютно безпочвени и не са базирани на никакви реални заключения на експертни международни организации в областта на ядрената енергетика.

Според определението на МААЕ „Като добра практика се определя отличително и доказано изпълнение, програма, дейност или оборудване, което се използва и допринася пряко или косвено за експлоатационната безопасност и за устойчиво добро изпълнение. Добрата практика означава определено да превъзхожда това, което се наблюдава навсякъде другаде, а не само да отговаря на действащите изисквания и очаквания. Добрата практика трябва да ги превъзхожда в достатъчна степен и да има широко приложение, за да може да бъде посочена на останалите атомни централи и да й се отдели подобаващо внимание в общия стремеж към усъвършенстване”.
Източник:onovini.com

календар
календар

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.