Защо Радев говори за светлината

Защо Радев говори за светлината


Вижте една друга гледна точка  която ще Ви шокира !
Ето защо Румен Радев заговори за Светлината и мрака !
Радев най-вероятно е ходил на кино образно казано или сега навлиза в дебрите на политическото филмово изкуство !
Една от най-опасните техники за манипулация

„Светлина от газова лампа“ е заглавието на филм от 1944 г. с Ингрид Бергман по едноименната театрална пиеса на Патрик Хамилтън от 1938 г.  В нея съпругът на главната героиня променя различни детайли в дома им, за да я накара да се съмнява във възприятията си и да мисли, че полудява – например, затъмнява газовите лампи. От този сюжет психологията заимства термина gaslighting – „газово осветление“ или „затъмняване“. Изключително опасна манипулативна техника, при която манипулаторът се стреми по всякакъв начин да принуди жертвата да се усъмни в трезвата си преценка.

Всеки може да стане жертва на „затъмняване“. Това е любима техника на диктатори, нарцисисти, насилници и окултни лидери.

Efekt 2

Провежда се бавно, така че жертвата да не осъзнава, че върху нея се въздейства. Хората, използващи подобна техника, правят следните неща:

1. Лъжат ви най-безочливо

Знаете, че е откровена лъжа. И въпреки всичко те ви я заявяват открито в лицето. Защо са толкова безочливи? Защото създават прецедент. След като ви кажат една гигантска лъжа, вие няма да сте сигурни дали всичко останало, което ви казват, е истина. Целта е да ви държат несигурни и нестабилни.

2. Отричат да са направили нещо, дори да имате доказателства

Знаете, че този човек каза това… знаете, че сте го чули. Но такива хора отричат упорито. Толкова упорито, че да ви накарат да се усъмните във вашата действителност – може би в крайна сметка никога не са го казвали? И колкото повече го правят, толкова повече започвате да поставяте под въпрос своята реалност и да приемате тяхната.

3. Използват всичко, което обичате, като оръжие

Знаят колко обичате децата си, колко много държите на своята идентичност. Това е едно от първите неща, които атакуват. Ще ви накарат да се почувствате виновни към или заради децата си. Ще ви кажат, че щяхте да бъдете достоен човек, само ако не бяхте… запълнете многоточието с каквото искате. Те атакуват най-дълбоките ви основания.

4. Изтощават ви с времето

Това е едно от най-коварните неща в „затъмнението“ – то се провежда бавно и постепенно. Една лъжа тук, една лъжа там, по някой подигравателен коментар от време на време… и нещата се развихрят. Дори най-умните и самостоятелно мислещи хора могат да бъдат засмукани в този водовъртеж – толкова ефективна е тази техника. В нея човек е като жабата, която изгаря на бавен огън. Не разбира какво ѝ се случва, докато не е твърде късно.

5. Действията не съвпадат с думите

Когато си имате работа с човек или институция, която използва тази техника, гледайте какво прави, а не какво говори. Думите не означават нищо. Те са просто приказки. Въпросът е какво правят.

6. „Потупват по рамото“, за да ви объркат

Същият човек или група хора, които обикновено ви режат и ви казват, че нямате стойност, сега ви хвалят за нещо, което сте направили. Това допълва безпокойството. „Може би не са толкова лоши“. Не, толкова са лоши. Това е добре изчислен опит да ви задържат в уязвима позиция и да ви карат отново да се усъмните в собствената си действителност. Обърнете внимание върху това, за което ви хвалят – вероятно е нещо в техен интерес.

7. Знаят, че объркването отслабва хората

Манипулаторите знаят, че всички хора имат някакво чувство за стабилност и адекватност. Целта им е да изкоренят това чувство и да ви накарат непрестанно да се съмнявате във всяка своя преценка. Естествена е тенденцията на хората да търсят човек, група или институция, които да им върнат чувството за стабилност. И това се оказва самият манипулатор.

8. Проектират

Ако те правят сцени, прекаляват с алкохол или наркотици, изневеряват и т.н., непрекъснато ще обвиняват вас в подобно поведение. Това се прави толкова често, че вие започвате да се защитавате и така сте отклонили вниманието си от проблемното поведение на манипулатора.

9. Опитват да убедят другите, че сте луди

Това е един от най-ефективните инструменти на манипулатора, защото води до пренебрежение. Манипулаторите знаят, че ако останалите поставят под въпрос здравия ви разум, те няма да ви повярват, ако им кажете, че той използва насилие или не се контролира. Това е майсторска техника.

10. Казват ви, че всички други лъжат

Когато ви кажат, че всички други (семейство, приятели, познати, медии) лъжат, това отново ви кара да се усъмните в реалността си. Досега не сте видели някого, който е дръзнал да каже това. Значи е прав, нали? Не. Това е техника за манипулация. Това кара хората да се обръщат все повече и повече към манипулатора, за да получат „правилната“ информация. А тя, често пъти, е пълна измислица.

Колкото по-наясно сте с тези техники, толкова по-трудно ще попаднете в капана на манипулатора.

По материал на Psychology Today / инфо: obekti.bg  /moyatden.com

Дали Румен Радев е ходил на кино или повдига завесите на филмът наречен паралелна държава ние не знаем !

А вие чувствате ли се излъгани ?

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.