История на бурката

История на бурката
История на бурката

Откъде идва бурката? Тези, които я носят, трябва да помнят, че може да се обличат и по друг начин.
Бурката произхожда от култа към финикийска богиня на плодородието, войната и чувствената любов Астарта в древна Месопотамия. В чест на богинята на плътската любов, веднъж в годината в свещените гори около храмовете на богинята, жените без изключения били задължени да проституират.

За да не бъдат разпознати, жените от висшето общество се увивали целите във воал.Терминът паранджа идва от персийското фараджи, което на турски се произнася фередже. Думата фараджи първоначално означава мъжка широка дреха, обикновено с дълги ръкави. В XVI век фараджи са носени както от мъже, така и жени. В разцвета на паранджа културата при народите от Централна Азия настъпва в края на XIX – началото на XX век.

Много мюсюлмани смятат, че религията им изискват мъжете и жените да се обличат и държат скромно на публични места. Това изискване обаче се тълкува по много различни начини от ислямските духовници и мюсюлманските общности.
Преди няколко години, една група от около 600 ултраортодоксални еврейки („хареди“) в Израел започнаха да се обличат в бурки като символ на благочестие. Еврейският фундаменталист Бруриа Керен твърди, че „следвайки тези правила на скромност, за да спасите мъжете от себе си. Един мъж, когато вижда части от женското тялото, ще се възбуди сексуално и това може да го накара да извърши грях. Дори всъщност да не съгреши физически, ще има нечисти мисли в себе си.“

Литография от 1842 на Джеймс Ратрей (James Rattray). Източник: wikipedia.
Литография от 1842 на Джеймс Ратрей (James Rattray). Източник: wikipedia.

Мустафа Кемал Ататюрк, първият президент на Турция (1923-1938), намерил правилния начин да затвори устата на тогавашните фундаменталисти. Той издал прост закон, който имал незабавен ефект: всички турски жени имат право да се обличат така, както те искат. Но всички проститутки трябвало да носят забрадки.

На следващия ден жени с покрити коси в Турция повече не се виждали.

Efekt 2

„А Юда, като я видя, помисли, че е блудница: защото беше покрила лицето си.“

Източник : nauka.offnews.bg

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.