Кабинета в паника ! Моника Маковей : Мога да Ви стана министър на правосъдието

Кабинета в паника ! Моника Маковей : Мога да Ви стана министър на правосъдието Stefan Projnow


Моника Маковей: Ако искате, мога да Ви стана правосъден министър

Ако Ви харесва моя модел, мога да Ви стана министър на правосъдието и да работя за Вас.
Това каза пред БНТ бившият румънски министър на правосъдието и един от най-известните реформатори в съдебната система в северната ни съседка Моника Маковей.
Тя обясни, че никога не я е интересувало, че политиците в страната й не я харесват, защото “неодобрението им е добър знак”.
Маковей сподели, че политиците в Румъния започнали да разбират, че няма недосегаеми още през 2005 г. -2007 г., но продължавали да крадат, защото си мислели, че ще могат да се измъкнат.

“Класическият подкуп беше практика. После станаха по-изобретателни, например започнаха да уточняват подкупа в асансьора между два етажа. Мислеха си, че на такова място няма да ги подслушват. Други пък уж пиеха вода в тоалетната и се уговаряха по телефона колко пари искат. Но бяха заловени. Това искам да кажа”, обясни тя.
Тя признава, че румънските политици не можели да проумеят как е възможно министърът на правосъдието да нареди разследването на колега от собственото си правителство.
“Казваха: Не може да бъде, а аз им отговарях: Както виждате – може, факт”, разказва тя.
“В средата на 2006 г. разбраха, че нещата са сериозни и не смееха да ми говорят така, както си позволяваха в началото. Иначе все се намираше някой, който да ми каже: Разбери – не съм виновен, нито колегата е виновен, затова трябва да направиш еди какво си… “, сподели още Маковей.

Efekt 2

“Избрах ръководителя на Дирекцията за борба с корупцията с помощта на един психолог. Исках независим човек. Може би някой друг министър на правосъдието би предпочел приятел или приятел на приятел. Аз избрах онзи, за когото психологът ми каза, че е с най-силния характер. Избрах човека с непоклатимо мнение, на което дори аз няма да мога да повлияя”, обяснява тя методите си на работа.
Моника Маковей признава, че в началото се страхувала да не се провали с реформата, която е започнала. Когато се захванала с това, нямала опит в държавната администрация, а колегите й в Министерството на правосъдието не искали да работят с нея, криели информация и документи. Тя обаче не се отказвала.

“Високопоставените политици не са свикнали да чуват “не”, звучи им шокиращо”, споделя тя.
Според Маковей за провеждането на една реформа най-важни са хората, които стоят зад нея:
“Няма значение каква институция ще се създаде, ако не са избрани подходящите хора”.
Маковей се обърна към младите български прокурори с думите:
“Да не се вълнуват от политиците и да са безстрашни. Ако човек се страхува и постоянно се пита какво ли може да му се случи, нищо няма да направи. Вижте какво направих аз и други като мен в Румъния. Нищо лошо не ни се случи. Но видяхме политици зад решетките. Значи е възможно. Моят съвет е: бъдете смели и поемете риска. Ето живи и здрави сме. Какво рискувате всъщност? Най-много да ви уволнят. Гражданите също ще Ви подкрепят, не вярвам да са много доволни от напредъка в борбата с корупцията в България. Ако се заемат с тези дела младите български прокурори, ще се превърнат в герои и ангели-пазители. Просто трябва да започнат!”
Според Маковей “човешката алчност е огромна, особено когато е свързана с политиката”.
Тя дори е на мнение, че повечето хора, които влизат в политиката, го правят, за да забогатеят, а не заради народа.
“Те искат да натрупат пари по различни начини. По последните дела наблюдавам следната схема – незаконно финансиране на предизборни кампании със стотици милиони евро, в замяна на което финансиращият после получава поръчки и договори. Ето това научих”, разказва тя.
Източник:offnews.bg

Политическата мафия няма да допусне Моника Маковей да развали престъпното им владичество над държавата !
Борисов 3 никога няма да позволи това да се случи, а Европа ще получи ясен знак, че мафията управлява страната ни, но все пак Европа легитимира това правителство, все пак Европа, тази Европа финансира мафията през евро проектите, тази Европа, която прави мониторинг на страната ни и казва, че трябва да се борите с корупцията по високите етажи !
Сега, ако Борисов и Цветан Цветанов не искат протегнатата ръка на Моника Маковей, това може да означава само едно, че те са източника на корупция а от Европа, ако позволяват това означава само едно, че корупцията на българската мафия е пуснала своите пипала до Брюксел !
Сега възниква въпроса за каква борба с корупцията можем да говорим като именно това е символ на управлението на ГЕРБ и техните коалиционни партньори?

И докато Европа се прави, че не чува, не вижда и не знае политическата мафията ще управлява България, а народът ще става по-беден и няма на кого да се оплаче !
Време е за радикална Демокрация или за масова емиграция! Ти избираш и щом пет милиона Българи не могат да се преборят с шепа корумпирани политици значи не я заслужаваме тази България !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.