КАК МЕДИИТЕ ВИ МАНИПУЛИРАТ

КАК МЕДИИТЕ ВИ МАНИПУЛИРАТ

КАК МЕДИИТЕ МАНИПУЛИРАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ
Медиите са най-силния инструмент за формиране и манипулиране на общественото мнение, мнозина от Вас са забелязали някои от похватите, които се използват за тази цел

Съзнателното и интелигентно манипулиране на организираните навици и мненията на масите е важен елемент в демократичното общество. Тези, които манипулират този невидим механизъм на обществото представляват невидимо правителство, което е истинската управляваща сила на страната ни.“

Едуард Бернайс
edward_bernays
Едуард Бернайс е малко известен, но изключително влиятелен манипулатор на общественото мнение в САЩ през 20 век. Племенник на Зигмунд Фройд, Бернайс използва на практика идеите на чичо си за безсъзнателните, ирационални човешки импулси, за да ги впрегне в услуга на корпоративни интереси, и така да подтикне масите да консумират продукти иуслуги основаващи се не на рационални нужди, а ирационални желания. Считан е от мнозина за автор термина „PR“ („Public Relations“, или „връзки с обществеността“) и негов пръв експлоататор.

Методите са едни и същи не зависимо дали говорим за българските медии или за чуждите. Манипулирането на общественото мнение е първата й най-важна грижа на управляващата класа по света.

Efekt 2

 

И ако в тоталитарните държави това с тава с директна цензура и пропаганден апарат, то в демократичните общества медиите са привидно независими, но чрез множество похвати в крайна сметка те манипулират общественото мнение по определен начин.

Забелязвате ли, че още преди да бъде избран един политик за премиер или президент той има предизборни кампании, които включват участия в предизборни дебати по медиите. Именно още преди да бъде избран всеки кандидат започва посредством медиите включително и с тяхна помощ да манипулира обществото.

Най-същественото е подменянето на важните теми за обществото.

Това става чрез умишленото им „омаловажаване“ и мощна бомбардировка от новини за битова престъпност, новини от типа „любопитно“ и подобни.

Споменах, че политиците манипулират общественото мнение с помощта на медиите. Това например става също и когато се създават изкуствени скандали, с които медиите занимават обществото седмици, дори месец, докато не дойде някой друг изфабрикуван скандал. Под носа на обществото може да се вземат какви ли не решения, да се направи какво ли не, но това няма да е топ-новина, топ-новина за медията е сензацията, а когато сензацията е продиктувана от властимащите се получава една класическа манипулация на обществото.

По света медиите манипулират хората, но в България много издания и тв-канали са откровенно поръчкови. Както по света, също и тук, се наблюдава тендеция корпорациите които контролират мнозинството медии да намаляват. Тоест медиите биват узурпирани от най-силните корпорации.
Относно най-важните събития медиите са изключително взискателни.

В България разбира се, както всяко друго негативно явление всичко е в по-голям мащаб. Страната ни се намира на последно място по свобода на словото в Европа в ранглистата на “Репортери без граници”, а през май 2012 г. американската организация „Фрийдъм хаус“ е наредила България на 78-о място в света по този показател след страни като Бенин, Гвиана, Намибия и Източен Тимор. Наред с класическите манипулации в България ежедневно се пръкват поръчкови статии, издания и дори цели тв-канали, обслужващи определена политическа сила.

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.