Красимир Райдовски: Разполагам с доклад – показва по дни и часове как и от кого е източена КТБ

Красимир Райдовски: Разполагам с доклад – показва по дни и часове как и от кого е източена КТБ


Красимир Райдовски! Вижте доказателствата кой, кога и как е източил КТБ ? Истината ще Ви шокира !
Цветан Василев и банката му се превърнаха в черната дупка на всички времена
Технологът на грабежи чрез трезори е Андрей Луканов
Човекът, който се прави на новия Буров, е покровителстван от всички правителства – от Костов до Орешарски, казва пред Faktor.bg бившият разузнавач и познавач на родното задкулисие
Интервю на Мая Георгиева
– Г-н Райдовски, натрапва се усещането, че БСП спазва традиции от времето на Жан Виденов – да опустошава банките на властта и спестяванията на хората, заради политически интереси?
– Въпросът не е много коректен. Първо правителството не е било на Виденов, а на БСП, но на тях този факт не им е удобен. През 1996 г. банковата криза не беше предизвикана с политическа или партийна цел, а от безотговорното и престъпно отношение на мажоритарните собственици, които си раздаваха необезпечени кредити. Истинската причина за фалитите преди 17 г. трябва да се търси в технологията за създаването на частните банки в България – с държавни пари правиш частни банки със съзнанието, че никога няма да върнеш парите.
– Кой е технологът?

-Това е покойният Луканов, известен е на всички. По времето на ръководените от него правителства БНБ е дала над 100 лиценза за частни банки. При правителството на БСП 1995-1997 г. не е издаден нито един лиценз. Общото в случая с КТБ и банковата криза през 1996 г. е отношението на собствениците към личните им банки. На фона на порнографията КТБ, която е еманация на непрекъснато задълбочаващата се нравствена криза в България, някои кръгове се опитаха да предизвикат подобна на 1996 г. ситуация, но за разлика от тогава днес банковата система е стабилна, в резултат на адекватната политика на БНБ. Видя се, че такава криза не бе допусната.
– Но провалът на КТБ много си прилича с фалитите на банките на Атанас Тилев – БЗК и на Румен Спасов, сякаш сценарият е писан под индиго?
– Наистина, ако се анализира приликите са много. Трябва да уточня, че БЗК никога не е била банка на властта или на БСП. Създадоха я покойниците Луканов и Робърт Максуел с цел да обслужва земеделието и интересите им. По тази причина беше освободена от данъци за 5 години. Тази банка обаче не направи нищо за земеделието. Неин мажоритарен собственик по-късно стана агентчето на ДС и РУМНО Атанас Тилев, известен като агент Румянцев и Зингер. През 1996 г. той се опита да подари тази банка на СДС, но кръгът Антикостов осуети плановете. Собствеността той придоби с кредит от самата банка.
Румен Спасов пък регистрира своя банка през 1994 г. – Българска земеделска и промишлена банка. Тя бе регистрирана с капитал от 2 млн. долара. Това бяха парите, които Румен Спасов и мошеникът Павел Тренев откраднаха от Майкал Чорни. В случая КТБ наистина има политическа окраска, каквато се опитваха да вменят и на банката на Румен и неговата дама Веска Меджедиева. Разликата обаче е, че Цветан Василев е приближен на всички правителства – от Костов до Орешарски, докато Румен се опитваше да заиграва само с БСП. Но има и прилики – и двамата изнесоха наистина парите с чували през граница, и двамата са назначени банкери, тоест, измислени, и двамата ползваха подставени лица за ограбването на банките си, и двамата „невинни” позорно избягаха от страната и се укриваха. Ако Цветан Василев наистина е толкова невинен, да се завърне и да докаже своята правота.
– Кой има интерес от съсипването на КТБ?

– Две групи хора. На първо място това са бившите ортаци на Цветан Василев, които действат наказателно спрямо него. Другите заинтересовани са хората, които са взели огромни кредити, като Красимир Гергов.
– Драмата около КТБ бе наречена грабежът на века, ясна ли е на обществото технологията на този мащабен обир?
– Положително не, истината е смесена с много манипулации, които се изпускат контролирано. Но скрито нищо няма да остане. Вчера получих един анонимен анализ, с много конкретна информация. Явно е писан от хора, близки до Цветан Василев, които са били наясно с последните му действия и кражби.
– Какви са най-скандалните факти в този документ?
– Много са. Реално става дума за един пладнешки обир, извършен само за 27 дни от Цветан Василев и обкръжението му. С взлом са откраднати над 1,7 млрд лв. чужди пари и то само за ден и половина. Времето съвпада с искането банката да бъде обявена в несъстоятелност, когато беше поискан специален надзор, но преди да влезнат квесторите. Парите са изнесени с куфари и с черни чували с чартърен полет, с частен самолет извън България. Това се случва на 20-и юни, петък между 9 и 11 часа. Любопитна подробност е, че само ден преди това по нареждане на Цветан Василев са преведени 2 млн. евро на адвокатски кантори, консултантски фирми, рекламни и пиар агенции. Много от тях днес са се задействали и защитават банкера. Пак същия ден от клоновете на КТБ в София са събрани и изнесени наличните 14 млн. евро, а в същото време нервни граждани се редяха пред офисите на банката, за да си изтеглят спестяванията.
– Според експерти изглежда невъзможно с чували парите да бъдат изнесени в чужбина, реална ли е тази версия според вас?
– Напълно е реално – не в чували, а в куфари например. 1 млн. долара в купюри от 100 доларови банкноти тежи приблизително 8 кг. и 100 гр. Пресметнете сами тогава възможна ли е такава операция.
– Какво друго се разкрива във въпросния сигнал?

Efekt 2

– Безобразията са вършени целенасочено през последните седмици. За целия май се оказва, че са раздадени около 180 млн. кредите, а само за първите две седмици на юни 140 млн. – двойно повече и то при занижени критерии. Освен това създадена е мрежа от подставени фирми, чрез които да се източат парите. Така например фирмата „А. Н.”, свързана с Василев, е получила по неясни критерии 43 млн. кредит. Фирма „П.Т.И.” в края на май е получила 66 млн. кредит. „А.К.” – 120 млн. кредит. Тези случаи са впечатляващо много и става дума все за сериозни суми от по над 30 млн. лв. На 18 юни, ден преди да влезнат квесторите две фирма на Цветан Василев, са взели кредити от по 40 млн лв., тоест 80 млн. В материала, който имам се твърди още, че в деня, когато Василев офейква от България с частния си самолет, на борда му е имало 50 млн. евро в черни чували. Минал е през митнически пункт, защо не ги е декларирал, как са пропуснати тези суми, през ВИП-а ли са минали? Отделно секретарката на банкера е теглила 20 млн. евро кредит, без да развива никаква дейност, а парите ги прехвърля към кухи фирми и чужди банки. Шофьорът му пък, който взима 800 лв. заплата и изплаща кредит от 5 хил. лв., изведнъж се оказва собственик на милиони по негови сметки. Специалните служби трябва да обяснят дали знаят и разследват, че само седмица преди кризата с КТБ 12-те най-доверени лица на мустакатия бос са напуснали страната с полети за Лондон и Виена, изнасяйки 100 млн. евро. Няма за сега и отговор на въпроса кой информира Василев, че БНБ готви проверка на банката му, а той се изпари от държавата? Важен е и въпросът какво са предприели нашите власти срещу известното намерение на Цветан Василев с изнесените пари да закупи австрийската „Хипо Алпе Адрия банк”? В сигнала има и много други любопитни факти, но ако се интересуват компетентните институции – ще могат да се запознаят с тях.

– Ще сигнализирате ли прокуратурата за информацията, която притежавате, както постъпи Вежди Рашидов?
– Най-добрият начин да предизвикаш интереса на прокуратурата е не да постъпиш като Вежди Рашидов, а да направиш фактите публично достояние, както навремето стана с Добруджанска банка. Разказах в една медия за далаверите на Атанас Тилев с тази банка и ме извикаха в следствието да дам показания. Когато Тилев продаде Добруджанска банка, парите не влезнаха в БЗК, а в негови лични сметки. Никой обаче не го осъди за това, благодарение на съдия Мирослава Тодорова и на личния му закрилник и прислужник Бриго Аспарухов
– Каква е отговорността на специалните служби за този грабеж, защо го проспаха, били ли са заинтересувани да се случи това?
– Фактът, че се случило говори за политическите протекции и политическите измерения на сагата КТБ. Няма съмнение, че този банкер е имал политическо покровителство и то на най-високо ниво, затова и институциите са бездействали престъпно в негова полза. Не трябва да се пропуска и фактът, че КТБ и Василев бяха неколкократно номинирани за банка и банкер на годината, а сега реално се оказаха черната дупка на всички времена. Трагичното, но и комичното е, че скандалът придоби публичност след раздялата между двама бивши ортаци – Пеевски и Василев. За това дали у нас има правосъдие или правораздаване ще разберем когато виновните – Цветан Василев и сие застанат в съдебна зала, а не да чакаме да получат в ЮАР възмездие от съдбата, като „банкера” Румен Спасов – ракът го порази по-бързо от българското правораздаване. Лично аз, съдейки по факта, че така нареченият генерал Бриго Аспарухов, който е виновен Атанас Тилев да избяга от страната, е още на свобода, не вярвам, че Цветан Василев ще получи някога справедливо възмездие.
Източник: faktor.bg

Ние от Blife.eu ще допълним: Когато един Разузнавач от такъв ранг говори трябва да се чуе, защото всички знаят, че всяка информация е потвърдена от поне три независими източника! Тези хора не говорят глупости, тези хора казват истината такава каквато е !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.