изпрати новина
Водещи новини

Крепост Кирилица

Крепост Кирилица Плиска


Крепост Кирилица в старопрестолна Плиска в памет на буквите и всички поети и писатели оставили своето творчество на езикът на кирилските букви от всички народи се извисява в старопрестолна Плиска!
Град Плиска е известен с това, че е Първата Българска столица, първата духовна такава и именно тук Борис първи покръства Българите, именно от тук започва истинският път на Кирилицата, тук Борис първи дава четмото и писмото на нашата нация, тук Българският народ придобива идентичност и от смели и храбри прабългарски войни ние се превръщаме в народ с език, четмо, писмо и култура !
Да, днес я няма онази Велика България, но буквите векове наред продължават да завоюват нови земи продължават да славят името България, продължават да съществуват и всичко казано е написано и така то е предадено на идните от век на век !

Датите на раждането и на смъртта на българския будител и светец преп. Паисий Хилендарски са неизвестни. Затова паметта му се чества на имения му ден – 19 юни. Паисий Хилендарски, често наричан още Отец Паисий, е автор на „История славянобългарска“. Канонизиран е за светец с писмен акт на Светия синод на Българската православна църква през 1962 година. Сведения за живота на Паисий дават автобиографичните му бележки в „История славянобългарска“, вписванията в хилендарските кондики и някои писма. Роден е през 1722 година в Самоковската епархия със светско име Пенко или Петър. Според най-сериозната научна хипотеза в българската историография, Паисий Хилендарски е син на Михаил Хадживълчев и брат на Лаврентий (Лазар) Хилендарски от Банско. Различни краеведски трудове посочват други селища като родно място на Паисий Хилендарски, но те са малко вероятни.Крепост Кирилица Плиска

Паисий Хилендарски не получава системно образование, но през 1745 г. се замонашва в Хилендарския манастир, където по-късно става йеромонах и проигумен. През 1758г. пътува до Сремски Карловци, където се запознава с исторически съчинения и средновековни източници за българската история, които му служат за написването на основния труд. „История славянобългарска“ е завършена през 1762 г. в Зографския манастир, след като Паисий напуска Хилендарския манастир заради раздор с останалите монаси.
При обиколките си из българските земи носи своя исторически труд, за да бъде преписван и разпространяван сред българите.

Предполага се, че е починал през 1773 г., на 51 години, на път за Света гора в селището Амбелино (днес „Св. Георги“ — квартал на Асеновград). Създаването на „История славянобългарска“ се приема за начало на българското Възраждане. Известни са около 60 преписа на книгата, първият препис е на Софроний Врачански (1765 г.), а първото печатно издание на книгата е направено през 1844 г. под заглавие „Царственик“ след съществено редактиране от Христаки Павлович.

Името на Паисий Хилендарски носят Пловдивският университет, Софийската математическа гимназия и много други учебни заведения в България. С постановление на МС от 28 юли 2000 г. е определена годишна държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“, която се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. През 2008 г. в Банско, на мястото, където някога е стояла бащината къща на Паисий Хилендарски, е открит мемориален музей, посветен на него.
Ако днес Св. Паисий Хилендарски бе сред нас и пишеше своята нова „История славянобългарска“ той би избрал именно крепост на кирилицата в Плиска построена в негова чест и за неговото дело !

И тогава и сега Плиска си остава най-големият културен център свързан с Буквите!
Крепост на Кирилицата се издига до „Дворът на буквите“ където каменните букви са уковечени и подредени като на парад, идвайки да ни напомнят, че велик народ сме били и ние сме дали нещо на света ! О, не разумни люде поради що пишете на шльокавица, поради що се срамите да се наречете Българи, защо се срамувате да пишете на собственият си език, а колко са народите по света, които имат собствен писмен и говорим език, колко са ?

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*