Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
изпрати новина
Водещи новини

Лавров заяви

Лавров заяви

Москва няма да приеме схеми за разделяне на Сирия

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на конференция „Средиземноморието: римски диалог“, предаде ТАСС.

„Ние сме против разделянето на Сирия. В новата конституция трябва има сериозни и устойчиви гаранции за различните етнически и религиозни групи, но не трябва да има никакви схеми, насочени срещу разделянето на страната“, каза Лавров.

„Международната група за подкрепа на Сирия се изказа да запазването на териториалната цялост на страната“, добави той.

Кой ще определи бъдещето на Сирия?

Бъдещето на Сирия трябва да определят самите сирийци, счита руският министър.

„Разбира се, борбата с тероризма трябва да бъде съпроводена с усилия за политическо разрешаване, – каза Лавров. – Русия от самото начало предприема активни усилия за решаване на сирийската криза чрез преговори“.

„Тези принципи са отразени в Женевското комюнике от 30 юни 2012 г., закрепени са в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и получиха развитие в документите след резултатите от двете Виенски срещи, – продължи той. – Ние сме за независимостта и единството на Сирия, за светския характер на държавата, в която всички етнически и религиозни групи да имат равни права и възможности“.

„Ключът към успеха е в безусловното следване на принципите на Женевското комюнике и Виенските договорености: бъдещето на Сирия трябва да определят самите сирийци“, подчерта министърът.

Лавров припомни двете поставени задачи – създаването на представителна делегация от сирийската опозиция за преговори с правителството и съставянето на списък с терористичните групировки, върху които няма да се разпространява решението за прекратяване на огъня, и които няма да бъдат включени в политическия процес.

Русия призовава на изборите да бъде решен въпросът за сирийския президент Башар Асад, ако в неговата съдба се заключава основният проблем, отбеляза още руският министър.

„Докато страните не седнат на масата за преговори и на започнат обсъждането, никакви конкретни резултати няма да има, – каза той. – Такава атмосфера е благотворна за антагонични позиции, а не за съгласуването им чрез диалог“.

„Казват, че сунитите в Сирия ненавиждат Асад, ако проблемът е в това, то проведете дългосрочни избори и го победете там, ако той участва“, добави Лавров.

За работата на групата за подкрепа на Сирия

Международната група за подкрепа на Сирия може да се събере следващата седмица, ако бъдат съгласувани списъците на терористите и опозицията, разказа Лавров.

„Ако тези „домашни“ бъдат изпълнени (двата списъка бъдат съгласувани), мисля, че Международната група за подкрепа на Сирия може да се срещне още следващата седмица“.

Русия ще направи всичко възможно, за да внесе значителен принос в международната конференция за Либия, която ще се проведе на 13 декември в Рим, подчерта Лавров.

Той отбеляза, че в Либия „на практика престанаха да съществуват държавните структури“. „Ние напълно подкрепяме усилията на ООН, насочени към оказването на съдействие за националното помирение в Либия, – подчерта Лавров. – И ние ще направим всичко възможно, за да внесем своя принос в конференцията, която ще се състои в Рим вдругиден“.

По-рано в интервю за италиански медии руският външен министър отбеляза, че „срещата по Либия, предложена от Италия, САЩ и ООН, несъмнено, е важна“. „Ние задължително ще участваме в нея, – подчерта Лавров. – Знам, много страни ще участват на ниво заместник-министри или министри по регионалните въпроси“. В същото време руският министър изрази мнение, че „независимо от това как ще протече тази среща, тя няма да реши всички проблеми“.
Източник: www.news-bulgaria.info/

Ние от Blife.eu ще следим за позицията на Русия по темата !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Москва няма да приеме схеми за разделяне на Сирия Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на конференция „Средиземноморието: римски диалог“, предаде ТАСС. „Ние сме против разделянето на Сирия. В новата конституция трябва има сериозни и устойчиви гаранции за различните етнически и религиозни групи, но не трябва да има никакви схеми, насочени срещу разделянето на ...

Рейтинг на публикацията

Оцени публикацията: 2.35 ( 1 votes)
0