изпрати новина
Водещи новини

Мечтата на Борисов се сбъдна!

Мечтата на Борисов се сбъдна!
Мечтата на Борисов се сбъдна!

НОИ отчете с 10% по-малко нови пенсионери спрямо 2016 г.
Затягането на условията за пенсиониране в сектор „Сигурност“ вече дава по-видими резултати
Увеличаването на възрастта за пенсиониране и на стажа, както и въвеждането на възраст за пенсиониране на служителите от сектор „Сигурност“, започнали от 2016 г. с последната пенсионна реформа, дават вече по-видим ефект за Държавното обществено осигуряване. Националният осигурителен институт отчита по-малко нови пенсионери, в пъти по-малко пенсионирали се военни и полицаи и намаляване на новите инвалидни пенсии.

Близо 75 хиляди са новоотпуснатите пенсии към края на септември тази година, което е с почти 10% по-малко от миналата година. Намалението е впечатляващо при служителите от сектор „Сигурност“ – ако през септември 2016 г. НОИ е отпуснал пенсия на близо 6700 военни и полицаи, то тази година за деветте месеца са се пенсионирали едва 1800 техни колеги. Възрастта за пенсиониране за тези служители е 53 г. Инвалидните пенсии също намаляват, но много по-слабо – от 31 200 на 29 200. Тоест огромна част от новите пенсии продължават да бъдат инвалидни.

Пенсионерите са 2.169 млн., което е с около 12 хил. по-малко спрямо същия период на м.г. Броят на пенсиите е близо 2.6 млн. заради получаваните повече от една пенсия от един човек. 652 хил. от пенсионерите получават поне една инвалидна пенсия. Инвалидните пенсии са 459 хил., а социалните пенсии за инвалидност, които се отпускаха до 2015 г. на пенсионери, са още 428 хиляди. За всички тях разходите към септември са над 1.2 млрд. лв. А разходите за всички пенсии и добавките към тях са 6.7 млрд. лв., или с 3% повече от м.г.

След увеличението на минималната пенсия на 180 лв. от 1 юли и индексацията с 2.4% на останалите пенсии средната пенсия е стигнала 340.33 лв. Средната пенсия при мъжете е 404 лв., докато при жените е значително по-ниска – 294 лв. След увеличението на минималната пенсия най-много възрастни хора у нас получават между 200 и 250 лв. месечно – 381 хил. души, или почти 18% от всички. Между 180 и 200 лв. получават около 85 хил. възрастни хора, които от 1 октомври трябва да вземат новата минимална пенсия от 200 лв. С пенсия до 180 лв. са 357 хиляди пенсионери, на които осигуровките не стигат и за минималната пенсия, но НОИ доплаща до нейния размер. Над 44 хиляди пък са пенсионерите, чиито осигуровки стигат за по-висока пенсия, но не могат да я получат, защото са ограничени на тавана от 910 лв. Той ще се запази и през следващата година.

Картината по региони показва, че с най-ниските средни пенсии са хората в Кърджали и Разград. Там средната пенсия е съответно 269 лв. за област Кърджали и 270 лв. за област Разград. Това са регионите с най-ниски пенсии и за м.г. Под 300 лв. е средната пенсия за т.г. още във Видин, Силистра, Търговище и Шумен. Към миналия септември областите с под 300 лв. бяха десет, а сега са шест. Най-висока остава средната пенсия в столицата – 415 лв.
Източник: segabg.com

Мечтата на Борисов се сбъдна!
Геноцидът си каза своето – по-малко пенсионери, по-малко пари ще се дават от бюджета!
Цветанов и ГЕРБ са в еуфория, че ще компенсират при инвалидите и раково болните като вдигнат смъртността там !
Каква е мечтата им ли, ами в България да няма живи хора, но да има Бюджет за разпределяне – усвояване!
Вие изобщо вярвате ли, че ще се пенсионирате някога ?

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*