Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
изпрати новина
Водещи новини

Мечтата на Борисов се сбъдна!

Мечтата на Борисов се сбъдна!


Мечтата на Борисов се сбъдна!

НОИ отчете с 10% по-малко нови пенсионери спрямо 2016 г.
Затягането на условията за пенсиониране в сектор „Сигурност“ вече дава по-видими резултати
Увеличаването на възрастта за пенсиониране и на стажа, както и въвеждането на възраст за пенсиониране на служителите от сектор „Сигурност“, започнали от 2016 г. с последната пенсионна реформа, дават вече по-видим ефект за Държавното обществено осигуряване. Националният осигурителен институт отчита по-малко нови пенсионери, в пъти по-малко пенсионирали се военни и полицаи и намаляване на новите инвалидни пенсии.

Близо 75 хиляди са новоотпуснатите пенсии към края на септември тази година, което е с почти 10% по-малко от миналата година. Намалението е впечатляващо при служителите от сектор „Сигурност“ – ако през септември 2016 г. НОИ е отпуснал пенсия на близо 6700 военни и полицаи, то тази година за деветте месеца са се пенсионирали едва 1800 техни колеги. Възрастта за пенсиониране за тези служители е 53 г. Инвалидните пенсии също намаляват, но много по-слабо – от 31 200 на 29 200. Тоест огромна част от новите пенсии продължават да бъдат инвалидни.

Пенсионерите са 2.169 млн., което е с около 12 хил. по-малко спрямо същия период на м.г. Броят на пенсиите е близо 2.6 млн. заради получаваните повече от една пенсия от един човек. 652 хил. от пенсионерите получават поне една инвалидна пенсия. Инвалидните пенсии са 459 хил., а социалните пенсии за инвалидност, които се отпускаха до 2015 г. на пенсионери, са още 428 хиляди. За всички тях разходите към септември са над 1.2 млрд. лв. А разходите за всички пенсии и добавките към тях са 6.7 млрд. лв., или с 3% повече от м.г.

След увеличението на минималната пенсия на 180 лв. от 1 юли и индексацията с 2.4% на останалите пенсии средната пенсия е стигнала 340.33 лв. Средната пенсия при мъжете е 404 лв., докато при жените е значително по-ниска – 294 лв. След увеличението на минималната пенсия най-много възрастни хора у нас получават между 200 и 250 лв. месечно – 381 хил. души, или почти 18% от всички. Между 180 и 200 лв. получават около 85 хил. възрастни хора, които от 1 октомври трябва да вземат новата минимална пенсия от 200 лв. С пенсия до 180 лв. са 357 хиляди пенсионери, на които осигуровките не стигат и за минималната пенсия, но НОИ доплаща до нейния размер. Над 44 хиляди пък са пенсионерите, чиито осигуровки стигат за по-висока пенсия, но не могат да я получат, защото са ограничени на тавана от 910 лв. Той ще се запази и през следващата година.

Картината по региони показва, че с най-ниските средни пенсии са хората в Кърджали и Разград. Там средната пенсия е съответно 269 лв. за област Кърджали и 270 лв. за област Разград. Това са регионите с най-ниски пенсии и за м.г. Под 300 лв. е средната пенсия за т.г. още във Видин, Силистра, Търговище и Шумен. Към миналия септември областите с под 300 лв. бяха десет, а сега са шест. Най-висока остава средната пенсия в столицата – 415 лв.
Източник: segabg.com

Мечтата на Борисов се сбъдна!
Геноцидът си каза своето – по-малко пенсионери, по-малко пари ще се дават от бюджета!
Цветанов и ГЕРБ са в еуфория, че ще компенсират при инвалидите и раково болните като вдигнат смъртността там !
Каква е мечтата им ли, ами в България да няма живи хора, но да има Бюджет за разпределяне – усвояване!
Вие изобщо вярвате ли, че ще се пенсионирате някога ?

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари