Не е важно кой и как е гласувал, а важно е кой и как брой гласовете!

Не е важно кой и как е гласувал, а важно е кой и как брой гласовете!


Кой как брой гласовете?
Всеки 20-ти избирател е пуснал невалидна бюлетина!
Недействителните гласове са почти 170 хиляди въпреки скъпата разяснителна кампания на ЦИК

Скъпата разяснителна кампания на ЦИК, която трябваше да научи хората как да гласуват, не даде особен резултат, след като делът на недействителните бюлетини остава висок. Гласовете на 169 хиляди избиратели са били обявени за невалидни на отминалите парламентарни избори, съобщи вчера говорителят на комисията Камелия Нейкова по bTV. Това е около 5% от общия брой пуснати бюлетини. Делът на невалидните гласове е по-голям, отколкото резултата на партията на Веселин Марешки “Воля” (145 637), която едва прехвърли 4-процентната бариера за влизане в парламента.

На вота за депутати през 2013 г. недействителните гласове бяха 90 хиляди, а през 2014 г. рязко скочиха на 218 хиляди. Единственото обяснение за негативната тенденция, което институциите досега са дали, е, че хората се затрудняват с интегралната бюлетина. Макар и по-нисък, сегашният им брой показва, че усилията на ЦИК да ограничи феномена не са били успешни. А разяснителната кампания, която възложи на частни фирми, излезе 112 хил. лв. Парите отидоха за аудио- и видеоклипове, както и за разпространяване на посланията на комисията в интернет медиите и социалните мрежи. Камелия Нейкова обаче определи кампанията на ЦИК като “добра”.

Efekt 2

В Изборния кодекс са записани много причини, поради които дадена бюлетина може да бъде отчетена като невалидна. Това става, ако не е по установения образец за съответния избирателен район или съдържа букви, цифри, символи и други знаци. Недействителен е вотът, ако избирателят не го е отбелязал с “X” или “V”, или пък не е ползван син химикал. Отпада гласът, в който няма отбелязана политическа сила, или пък е попълнено повече от едно квадратче за гласуване и др.

Най-висок е броят на невалидните гласове в Пловдив-област – 10 345. Най-много от тях са пуснати за БСП – 574, следвани от ГЕРБ – 551, и ДПС – 108. Повечето обаче (8703) попадат в графата, където влизат празните бюлетини, онези, в които е задраскано повече от едно квадратче, или не може да се установи еднозначно вотът на избирателя. В Благоевградско имат 10 146 невалидни бюлетини, от които 495 са пуснати за ГЕРБ, а 405 за БСП. 8772 бюлетини не са отчетени за действителни по разнородни причини. Тройката райони с над 10 хиляди невалидни гласа завършва Бургас (10 203). И там водят същите политически сили.

В една от секциите в родопското село Рибново, където ДПС и ДОСТ си дадоха люта среща, намерените в урната действителни гласове от 452 падат на 423. Не е ясно как се е получила разликата. В турския град Бурса пък са регистрирани много невалидни бюлетини – един път 121 за ДОСТ, и втори път 31 за ДПС.
Автор: ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Източник: segabg.com

Ние от Blife.eu ще добавим няколко щрихи:
Да не забравяме, че в България не е важно кой как е гласувал, важно е кой брой бюлетините!
Всички си спомняме как от ГЕРБ броят бюлетините !
Спомняме си печатниците им!
Спомняме си и подмяната на чувалчетата !
Както си спомняме и в зала Армеец на по-предните избори как преправяха протоколи и си натаманяваха резултатите, но за това нито една медия не смее да говори, нали ?

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.