Нумизматиката като инвестиционна стабилност


Нумизматиката като инвестиционна стабилност в тези времена на кризи, инфлация и несигурност на финансовите пазари се явява като един относително стабилен сегмент с добра лихвена обезпеченост. Международните икономически санкции реципрочната им икономическа еквивалентност удариха доста стабилни сектори. Електроните валути също стават все по-нестабилни и разумните играчи не инвестират само в един сегмент, а в няколко за да избегнат фалити при крах.

Стефан Пройнов: Златото си остава един от най-надеждните сегменти, земеделската земя също, но в последните години Нумизматиката изпреварва ръста в всички отрасли дори и на редките и скъпоценните метали. Свидетели сме на ръст от повече от 100% само за година при някой по-редки монети. Истината е, че това се прави от години в цял свят. Има много инвестиционни фондове и банки, които отварят портфейли за закупуване на картини и ценности на скъпоценни камъни и антики, но в последните няколко години най-големият ръст е в нумизматиката и то не в античната, а тази след 1800г.

Вярно е, че всеки инвеститор се доверява на експерти и се осланя на тяхната преценка, контакти и познания. За експертната оценка за автентичност се осланят на сертифициращите компании и така сегментът остава сравнително сигурен и стабилен. Нумизматиката бележи ръст и заради удобното преместване на капитали без да бъдат следени от банки и така се превръща лека по-лека и във вид разплащане.

Efekt 2

Така конвертируемостта и нараства. Лесно можете да сложите няколко плексигласови кутийки в джобът си и да отидете на другият край на света и да ги продадете така избягвате банковите такси и рискът някой да разбере за вашата инвестиция. Затова и все повече притеснения има от колекционерите на пазара, че все повече съмнителни капитали може да навлизат на пазара и така допълнително да се вдигат цените на монетите. Стефан Пройнов: Засега обаче няма такива сериозни инвеститори, които да повлияят на по-масовите монети. Но пък трендът на редките тези с най-високо качество продължава и ще продължава да нараства. Разбира се много монети бяха грейднати с по-ниска оценка там цените ще падат заради насищането на пазара с такива все пак всяка с висок грейд освобождава себеподобната си по-нисък и така ще има количествени натрупвания на AU -50 58 I MS 60-62 на пазара.

Прави впечатление, че не излизат много български монети и по аукционите в момента, което е добре за вътрешният ни пазар. В България търговците увеличават броя на предлаганите монети, компенсирайки тези от чужбина. В крайна сметка обаче Нумизматиката и златото си остават най-добрата инвестиция и докато средно се търгуват около 53-55 килограма инвестиционно злато на година в България то ръстът на пазара на монета е доста осезаем.

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.