Орбан и националистите превзеха над три четвърти от парламента

Орбан и националистите превзеха над три четвърти от парламента

Партията на премиера Виктор Орбан запазва конституционното мнозинство от две трети от депутатите в парламента и заедно с национал-популистите от „Йобик“ изтласкват в периферията всички останали политически сили.

 

Това сочат първите офицални прогнозни данни на Централната избирателна комисия на Унгария след неделните парламентарни избори. Те преминаха при рекордна активност, а резултатите сочат, че управляващата „Фидес“ е успяла да мобилизира избирателите си максимално.

Efekt 2

 

При преброени 74.6% от гласовете „Фидес“ получава почти 50% от гласовете или 134 (над 67.3%) от 199 места, а „Йобик“ – 20% или 26 депутати (13% от народните представители). Това означава, че всички други алтернативи за развитие на Унгария ще бъдат представени от 39 депутати. От тях социалистите ще контролират 20 места. Спрямо предишните избори „Фидес“ добавя един депутат, „Йоббик“ – 4, но социалистите губят 12.

 

Две малки леви партии – DK и LMP, печелят 9 и 8 депутатски места и с това приключва представителството на политически сили в парламента.

 

Габор Вона, лидерът на „Йоббик“, и цялото ръководство на социалистическата партия веднага подадоха оставки.

 

Орбан и националистите превзеха над три четвърти от парламента

 

Първите коментари пред картата с резултатите от секциите са, че в селските райони и малките градове на практика опозицията е ликвидирана. „Йоббик“ ще опонира на Орбан крайно десни позиции, включващи и силни симпатии към авторитарните действия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

 

Либералните и проевропейски сили са критикувани, че са останали с оскъдна подкрепа в някои райони на космополитната столица отчасти заради удобната за управляващите избирателна система, но и заради „интелектуално високомерие“ и неспособност да създадат близост с обикновените унгарци.

 

Орбан печели трети пореден премиерски мандат (и четвърти, ако се брои този от 1998-2002 г.) и то с още по-убедителен резултат. Реакциите на това са разнопосочни. От една страна има такива, които го възхваляват като забележителен дясноцентрист, който в ЕС отстъпва по продължителност на управлението си само на канцлера Ангела Меркел. От друга го критикуват, че с все по-авторитарни методи е използвал демократичния инструмент на изборите, за да накара унгарците в крайна сметка да гласуват за евроскептични и за антиевропейски сили.

 

Привърженици на Орбан ликуват при обявяването на прогнозните резултати.

© Reuters

Привърженици на Орбан ликуват при обявяването на прогнозните резултати.

 

В първото си изявление в изборната нощ Орбан каза, че високата избирателна активност е отхвърлила всякакви съмнения за това какво иска унгарският народ. Резултатите ни дават възможност да защитим Унгария, добави премиерът и благодари за пряката подкрепа, която получи от управляващите в Полша.

 

„Ройтерс“ коментира, че сега вероятно следва засилване на централноевропейския евроскептичен алианс с Полша, подкрепян от новата власт в Австрия. Те критикуват опитите на Париж и Берлин за задълбочаване на интеграцията в ЕС и създават все по-задълбочаващ се разлом във визията на Централна и Западна Европа за посоката, в която трябва да се развива съюзът.

 

Орбан на практика проведе предизборна кампания, посветена на една тема – да сплашва унгарците как Европа ще остави страната им да бъде залята от имигранти мюсюлмани. Това послание бе усилвано от контрола на партията му над държавните медии и бизнес съюзниците му, притежаващи регионалните вестници. В провинцията унгарците научават новините изключително от телевизионните канали, по които се въртят репортажи как имигранти денонощно създават проблеми из градовете на Западна Европа.

 

Така изглежда картата на избирателните райони на Унгария в неделната вечер - тотално господство на партията на Орбан с едно изключение за "Йоббик" в централната част, едно за социалистите на южната граница и "пъстрия" вот на Будапеща.
Така изглежда картата на избирателните райони на Унгария в неделната вечер – тотално господство на партията на Орбан с едно изключение за „Йоббик“ в централната част, едно за социалистите на южната граница и „пъстрия“ вот на Будапеща.

 

Резултатът от неделните избори само окуражава симпатизиращите му из ЕС да повторят подобен подход и в своите държави, след като в Унгария той носи такъв успех.

 

В същото време се засилват призивите в държавите донори на бюджета на ЕС да бъдат силно намалени евросредствата за страни като Унгария и Полша. „Орбан не е измислил „нелибералната демокрация, той просто копира Латинска Америка“, написа в „Туитър“ Полнер Гергели от лондоската консултантска компания Hanbury Strategy. „А фондовете на ЕС помагат да се финансира системата му по същия начин, по който петродоларите действаха в някои части на Латинска Америка.“

Източник: dnevnik.bg

Браво на Виктор Орбан здраво си държи нещата !

След като един лидер работи за страната си народът го обича!

Тук в България обаче не е важно кой за кого гласува, а кой брои бюлетините !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.