Отвориха кораба Радецки за посетители

Отвориха кораба Радецки за посетители

Радецки е австрийски пътнически параход, построен през 1851 г. в корабостроителницата Óbuda, гр. Буда

Предназначен за редовни рейсове по река Дунав между пристанищата Галац и Оршова. Наречен е на фелдмаршал Йозеф Радецки.
Параходът Радецки е паметен за българската история, тъй като е използван за преминаване на четата на Христо Ботев от Румъния в България.

Параходът е използван до 1918 г., а през 1924 г. е бракуван и унищожен (Според инж. Иван Алексиев корабът е бракуван и унищожен през 1914 г.). В началото на 1960-те в Народна република България се заражда инициатива за възстановяването му — събирани са доброволни дарения сред учениците и работещите. В периода 1964 и 1966 г. в Русенската корабостроителница е построена реплика на парахода на базата на парния влекач “Пловдив” (също построен в в корабостроителницата Óbuda през 1951 г.) с водни колела / долапи/, като са ползвани стари чертежи, снимки и спомените на 84-годишния Йожеф Кирали – бояджия на оригиналния параход. В навечерието на 90-годишнината от гибелта на Христо Ботев корабът тържествено е открит и обявен за музей. Днес е част от Стоте национални туристически обекта. За жалост, след ремонта през 1988-1994 г. оригиналната главна парна машина е заменена с дизелов двигател и Радецки от колесен параход се превръща в моторен колесен кораб.
Днес реставрираният параход функционира като музей на революционното движение, чиято експозиция е разположена в салон 1-ва класа на кораба. Извършва и кратки туристически екскурзии по река Дунав. Намира се в специално пригоден за него пристан до гр. Козлодуй.
Източник: Уикипедия, свободната енциклопедия

Efekt 2

Ние от екипът на Blife.eu казваме, че това е много хубаво така делата на Големият Българин ще бъдат лесно показани на подрастващите именно там трябва да посеем патриотизмът и родолюбието !
Само така ще пребъде България когато научим децата си да тачат традициите да обичат родината си и да помнят делата на героите наши !
Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута .
Благодарим Ви !

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.