Портокалов сок – 100% отрови вместо 100% витамини

Портокалов сок 100% отрови вместо 100% витамини

Истината за портокаловия сок: Вместо 100% витамини – тъпкан с отрови!
Сухата субстанция на прах е 80% от Бразилия, където произвеждат промишлени количества и влагат забранени в Европа пестициди и химикали!

Много малко хора знаят истинското съдържание на портокаловия сок, който се продава навсякъде по магазините и производителите му се кълнат, че е полезен и натурален. Проблемът е, че върху опаковките има много неща, които не са написани от производителите. Истината е, че зад примамливия надпис „100% натурален сок“ се крие напитка, пълна с пестициди и добавени химикали с портокалов аромат. Това заяви по БНР Светла Николова от Сдружението „АГРОЛИНК“, партньор в международната мрежа Supply change – Да променим модела във веригите за доставки или за справелдливи доставки.

585668_375_282_2
„Много от потребителите не знаят, че в една опаковка или бутилка, на която пише 100% портокал, всъщност има портокалов сок, съхраняван дълго време след брането. За да се съхранява дълго време от него е отнет кислородът, вакумиран е, за да може да стои в големи резервоари дълго време и след това да се пакетира в малките еднолитрови опаковки, които се продават в супермаркетите. При това отнемане на кислорода се изгубва портокаловият аромат. Затова когато се бутилира в малките опаковки, се добавя синтетичен аромат на портокал. Нито едно законодателство по света обаче не задължава производителите на портокалов сок да напишат, че има добавен синтетичен аромат, т.е. химикали“, обясни Николова.
Освен това готовата портокалова субстанция на прах идва от държавите – големи производители на цитрусови плодове, водеща сред които е Бразилия. Портокалите са една от културите, които се третират с най-много пестициди, а в Бразилия насажденията за износ се третират с най-много пестициди на хектар, посочва организацията.
От 2008 г. Бразилия е световният лидер по употреба на пестициди. Бразилският пазар на пестициди е претърпял бърз растеж за последното десетилетие (190%), повече от двойно в сравнение с растежа на глобалния пазар (93%). Търговията на дребно с пестициди в Бразилия е голям бизнес, който се доминира от няколко мултинационални фирми. Поради екологични съображение, пестицидите, които се продават и използват в Бразилия, са забранени в много други страни.
От 2007 г. насам броят на обявените случаи на отравяния с пестициди се е удвоил и възлиза на 4537. Злополуките с пестициди са се увеличили с 67%, а смъртните случаи – от 132 до 206. Броят на необявените случаи се предполага, че е много по- голям. В началото на миналото десетилетие в Бразилия беше открита така наречената „позеленяваща болест“ – бактериална зараза по портокаловите насаждения. Това доведе до масова употреба на неоникотиноидни инсектициди, които унищожават причинителите на болестта, но и застрашават дивите и домашните пчели, които опрашват портокаловите насаждения. Само в Рио Кларо, област в щата Сао Пауло, е установена загуба на 10000 пчелни кошера между 2008 и 2010 г.
По повод проучването, озаглавено „Изцеждане – какво стои зад бизнеса с портокалов сок?“, Светла Николова поясни, че това означава „изцеждане на работния труд на производителите, на фермерите, които берат портокалите, на работниците от фермите за портокали, изцеждане на здравето на хората, които са ангажирани в брането на портокали, изцеждане и загуба на земя на малките земеделски производители, които до сега са имали собствени плантации с портокали, изцеждане на здравето на потребителите, които пият портокаловия сок от далечните страни, от където идва самият портокалов сок и се произвежда“.
За бразилската икономика портокаловият концентрат е от особена важност: делът на бразилския концентрат в световната търговия на замразен портокалов сок е над 80%.
Многобройните малки и средни производители днес зависят от три мултинационални компании. Докато между 70-те и 90-те години на миналия век е имало около 20 малки фирми, постепенно големите играчи започнаха да поглъщат по-малките и да ги заличават от пазара, каза Светла Николова.
Тези три фирми контролират глобалния пазар и доставят над 50% от произвеждания сок на големите бутилиращи компании. Тази консолидация дава на трите компании огромна покупателна сила при договарянето на цените с производителите на портокали и възможност редовно да свалят цените по-ниско от себестойността на производството.
Изкупвачите плащат на фермерите около 2,6 евро на щайга портокали (40,8 кг). Поради ниската цена, плащана от картела, която дори не покрива производствените разходи, редиците на фермери, загубили земята си, постоянно се увеличават.
Източник:inews.bg

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Efekt 2

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.