Президента на паралелната държава проговори ! Вижте пресконференцията на Мафията у нас !

Президента на паралелната държава проговори ! Вижте пресконференцията на Мафията у нас ! Стефан Пройнов, Цветан Цветанов

Бъдещият антикорупционен орган, който предлага в законопроект Министерството на правосъдието, ще може да се самосезира по неподписани сигнали в медиите и да прави проверки, каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в сряда пред БНТ.

Предложението изглежда като подготовка за дирижирани акции срещу опоненти на властта, като се има предвид силно влошената медийна среда у нас, пропадането на страната в класациите за свобода на словото и изводите за политически контрол над медиите.

В същото време Цачева се похвали, че отпада идеята за допускане на анонимни сигнали от граждани, който съществуваше в проекта “Кунева”, но не събра подкрепа в предишния парламент. Тя каза, че обществото в продължение на две години е дебатирало идеята за анонимните сигнали, която предизвикала остри негативни реакции.

Efekt 2

Няколко часа след телевизионната изява на Цачева имаше специална пресконференция на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който изтъкна предимствата на бъдещия правителствен законопроект срещу алтернативния на БСП. Разминаванията са по отношение на анонимните сигнали от граждани, които социалистите предлагат, както и бъдещият антикорупционен орган да може да води пълноценни разследвания.

И ГЕРБ, и БСП обаче са противници на т.нар. румънски модел за независима прокуратура, която да се занимава с корупцията по високите етажи на властта.

Атакувайки БСП, Цецка Цачева като припомни, че в миналия парламент социалистите са били “най-яростните критикари” на анонимните сигнали. Тя попита дали авторите на алтернативния законопроект на БСП, който допуска анонимните сигнали, са чели изказванията на съпартийците си в предишното Народно събрание.

Цачева изрази съжаление, че законопроектът “Кунева” не е бил приет от 43-тото Народно събрание, защото днес вече би могъл да дава резултати.

Новият проект, по думите на правосъдният министър, ще се разгледа приоритетно от парламента. Финалното обсъждане предстои на 1 септември от 11 часа.

Предвидено е комисията, която ще проверява случаите на корупция, да бъде колективен орган, избиран от Народното събрание, напомни Цачева.

По думите й в проекта, който левицата се готви да предложи, комисията ще бъде еднолично управлявана от председателя, посочен от президента и затова Цачева не подкрепя такъв вариант.

Цветанов: Проектът на БСП е противоконституционен

По-късно Цветан Цветанов разкритикува идеите на БСП за алтернативен законопорект, който тепърва ще се обсъжда с президента, висши магистрати и неправителствени организации. Основната разлика между двата несъществуващи още проекта е, че президентът Румен Радев и БСП настояват бъдещият единен антикорупционен орган да има разследващи функции и да е базиран на дирекция от ДАНС, която да бъде извадена от спецагенцията. Другата разлика е, че социалистите искат ръководителят на този орган да се посочва от президента – като гаранция, че звеното няма да е под контрола само на изпълнителната власт.

“Антикорупционният закон на БСП не отговаря на конституцията”, каза Цветанов пред журналисти. По думите му, когато става въпрос за наказателни дела от общ характер, прокуратурата е задължителен участник, а според текстовете, предлагани от БСП, й е отредено скромно място. Така щяла да се създаде паралелна на прокуратурата структура, която осъществява самостоятелни разследвания, но никой не знае под чий надзор.

Правителственият проект не предвижда разследващи функции за антикорупционния орган, а само да подава сигнал до компетентните институции, обясни преди това Цачева.

Цветанов коментира също, че с проекта на БСП се давала възможност за разглеждане и на анонимни сигнали. Той попита каква е причината социалистите да си сменят позицията сега, след като миналия парламент са били твърдо срещу такава практика. Той обаче не коментира възможността антикорупционният орган, предвиждан в правителствения проект, да се самосезира по неподписани материали в пресата.

Като слаб момент в проекта на левицата Цветанов отбеляза и самото име на бъдещета агенция “Антикорупция”, защото така имало усещане за извънредно законодателство, за създаване на извънреден орган. Тази му критика изглежда изключително странна, като се има предвид, че самият Цветанов е идеологът за създаването на специализирани съд и прокуратура, които съвсем наскоро бяха натоварени с разглеждането и на дела срещу представители на властта, независимо за какви обвинения става дума.

Цветанов не е съгласен и със създаването на самостоятелна антикорупционна агенция, чийто председател да се назначава от държавния глава.

България е парламентарна република, президентът по конституция няма правомощия да създава структурни звена на административен орган, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ.

Той упрекна социалистите, че изключват от законопроекта си подаването на декларация за конфликт на интереси.

Предвидено е мнозинство от две трети в Народното събрание да избира зам.-председатели на агенцията, това е в противоречие с конституцията, която изброява органите, избирани с такова мнозинство, продължи с аргументите за противоречия с основния закон на страната зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов обаче посочи силната страна на проекта на мнозинството и Министерския съвет – в сериозното обсъждане на предлаганите текстове, взети са предвид всички препоръки на ЕК, ще участват и всички заинтересовани НПО. Така, по думите му, ще се създаде и гаранция за ефективност в борбата с корупцията.

Той се зарече неговата партия да не допусне връщане на периодите, когато България е цитирана в международната преса във връзка с корупционни скандали. И призова левицата и останалите политически сили за обединени усилия. Да уважаваме и чуждото мнение, но да бъдем прагматични и да се обединим около приоритетите на българското председателство, предложи Цветан Цветанов.


Източник: mediapool.bg
От какво го е страх Цветан Цветанов?
На практика БСП искат да има една независима прокуратура !
Нима когато Цветна Цветанов беше министър на вътрешните работи и всичките им дела не бяха по анонимни сигнали, нима всички осъдени не бяха по анонимни сигнали или по зависими кошаревски свидетели?
И докато Цветан Цветанов контролира съд и прокуратура и мафията ще се чувства гарантирана, че няма да бъде обезпокоявана !
Затова БСП говориха за паралелна държава, защото Цветан Цветанов е паралелната държава у нас и затова той реагира лично с пресконференция ! Цветанов подкрепи и акциите на Валери Симеонов в Слънчев бряг и в крайна сметка това е тяхната нарко война и те си имат основателните причини да тормозят заведенията, които не продават от техните наркотици !

Тук е уместен въпроса защо не се атакуват дискотеки на Златни Пясъци или на Северното черноморие, а отговорът е, че там всички работят за ГЕРБ и правителството !
Всички си спомняхме времето когато Цветан Цветанов излизаше в народното събрание или по медиите с гръмки заглавия и някой бе арестуван как той издаваше присъди преди да са заведени делата дори !
Сега Цветан Цветанов знае, че ако има една паралелна нова и независима прокуратура и тя започне както в Румъния да преследва бандити и политици за който има сведения, че са корумпирани той с шестте си недоказани апартаменти ще е един от първите клиенти затова и той първи най-яростно е против това в България да има ред, дисциплина и законност, той е против да има разследващи органи, защото те ще стигнат и до него !

Има ли Цигански барон или мафиот, има ли престъпна организация в страната, която да не и плаща за индулгенции на ГЕРБ – Цветан Цветанов за да бъдат с полицейски чадър? Отговорът е няма затова и той реагира така !
Гаранта на мафията се нарича Цветан Цветанов и от БСП знаят това !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.