изпрати новина
Водещи новини

РАЗУЗНАВАНЕ: ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!

РАЗУЗНАВАНЕ: ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!

РАЗУЗНАВАНЕ
БЪЛГАРСКОТО ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ.
(В памет на полк. Кузманов и другите знайни и незнайни бойци от тихия фронт)
То се роди в началото на далечната 1908 г. в името на постигане със силата на оръжието на националния идеал -всички българи и български земи да се обединят в една единна държава. Нашето военно разузнаване премина през огъня на четири „горещи“ и една продължила над 40 години изтощителна „студена“ война, преживя мъчителните години на прехода и достигна до наши дни, когато Република България стана зависима, колониална държава на ЕС и НАТО!
Та да си припомним, де:
Преди всичко българското стратегическо военно разузнаване, независимо от превратностите на историческото ни развитие, винаги е работило за отбраната на страната, за защита на нейната териториална цялост, суверенитет и национална сигурност. Военната защита на Отечеството неизменно е стояла като първи негов приоритет без значение какво е държавното устройство на страната, характера на обществено-политическия строй и формата на управление на обществото.

Българското стратегическо военно разузнаване никога не е принадлежало към репресивния държавен апарат. Дори в ерата на социализма, в условията на тоталитарната държава, РУ-ГЩ /РУМНО/ в нито един момент не е било част от Държавна сигурност. Течащият процес на разкриване на досиетата, което неизбежно след време ще бъде отчетено като груба политическа грешка, ще покаже, че РУ-ГЩ никога не е изпълнявало репресивни функции, не се е занимавало с доносничество, с интриги, клевети и очерняне на български граждани. И това ще бъде малкото утешение за ветераните и служителите му.
Във военното разузнаване през всичките тези над 100 години служи елитът на армията, а защо не и на държавата. Това са хора, приели доброволно кръста да бъдат бойци на „тихия фронт“. За тях работата в разузнаването е осъзната мисия и отдаване на дълга с всички произтичащи от това последствия. Никак не е случаен фактът, че бивши служители на разузнаването са заемали високи постове в държавната и военната йерархия.

Твърде рисковано е да се ангажира човек с еднозначна оценка на дейността на военното разузнаване за целия период на неговото съществуване. Неизбежно, както във всяка една дейност, така и в разузнавателната, има периоди на възход, има и такива на упадък, като например в годините след подписването на Ньойския мирен договор.
Погледите на държавници, политици и военноначалници се обръщат към него в очакване да получат изпреварваща и обективна информация, за да могат въз основа на нея да вземат най-правилните решения.

Оценка на информацията на разузнавателните служби дават нейните потребители. Сега достъп в пълен обем до информацията на военното разузнаване имат президентът на Републиката, министър-председателят, председателят на Народното събрание и министърът на отбраната. В засягащия ги обем ползватели на информационния продукт на разузнаването са началникът на ГЩ-БА и съответните командири на войскови формирования.

Наред с оценката на потребителите на информацията, много по-важна е и оценката на историята. Щом като военното разузнаване го имаше вече над100 години, значи историческата оценка на неговата дейност е положителна.
Българското военно разузнаване навлезе в 21 век като Служба „Военна информация“ (СлВИ). Промяната в РУ-ГЩ не беше само в името, а и във функциите, структурите, задачите и зоната за разузнавателна отговорност. На преден план излязоха задачите, свързани с колективната отбрана и сигурност и така наречените асиметрични рискове и заплахи, най-важната от които е международният тероризъм.
Аз естествено, по понятни причини, не мога да не бъда пристрастен и да не ми се иска военното стратегическо разузнаване да го има поне още 100 години или най-малко – докато има българска армия.
_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Така беше …
Политическите партии масово осветляват служителите на Българските тайни служби, за радост на враговете на България и за радост на децата …
Давайте! Разрушихте държавата, продадохте я, сега разрушавате човешки, български съдби на достойни хора дали всичко от себе си за сигурността и суверенитета на Родината! ИДИОТИ!
ор. полк.инж. Кирил Стаменов.

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*