изпрати новина
Водещи новини

Светослав Иванов: Всички срещу човечеството

Светослав Иванов: Всички срещу човечеството

Коментар на Светослав Иванов, Бтв

„Арабската пролет“ достигна до Сирия сравнително късно, след като вече беше променила Тунис, Либия, Египет.

Коя е тази страна, която беше разкъсана на парчета от чужди и свои? Какъв е този конфликт, който налива милиарди в най-различни посоки?

„Арабската пролет“ достигна до Сирия сравнително късно, след като вече беше променила Тунис, Либия, Египет. Дори и чуждите медии не обърнаха първоначално внимание на това, което се случваше по улиците на Дараа. Големи корпорации отдавна вече бяха налазили Ирак, а частна фирма се грижеше дори за сигурността и по улиците на Багдад.

Една война, която днес се води от външни сили, съюзили се по най-различни причини, в най-различни конфигурации. Турската армия воюва с кюрдите на север, Израел периодично се сблъсква с иранската и сирийската армия на югозапад. Асад и Русия воюват с ислямистите, американците подкрепят кюрдите срещу ислямистите, турците удрят кюрдите, а Израел иранските позиции.

Откъм границата с Ливан е сблъсъкът на Асад срещу бунтовниците – конфликтът-майка, който разпали всичко останало.

Откъм границата с Ирак, на изток, е борбата на сирийското правителство с ДАЕШ, военни действия на Русия срещу ДАЕШ и американски операции срещу ДАЕШ. Терористичната организация беше изтласкана от Ракка основно от кюрдските бойци, но това подхрани следващата бомба.

Турция се почувства заплашена от кюрдските сили, добре въоръжени и мобилизирани, с немалък боен опит, натрупан през последните пет години. Сблъсъкът беше неизбежен.

bulpress tv

Русия даде картбланш на Турция да атакува кюрдите, докато самата тя подкрепя режима на Башар Асад, срещу който е Турция. Абсолютно странна ситуация. Иран се установи трайно в Сирия в подкрепа на Асад, приближавайки границите на Израел, което от своя страна провокира периодични въздушни удари на израелската авиация на сирийска територия.

Съедините щати и Великобритания подкрепяха опозицията в първите години на конфликта, снабдявайки ги с оръжие. Саудитска Арабия допринесе тези въоръжени от Запада бунтовници да се ислямизират. Към днешна дата наблюдаваме тотална война, в която всеки е срещу всеки с оръжие, купено отвсякъде – Германия, Франция, Русия, Великобритания, Съединените щати, Сърбия, България и много други.

Това е проекция на Третата световна война, която се води на територията на една единствена държава – Сирия.

На кого му пука за сирийците? На тези, които удрят ли? Не, те дори спряха да броят жертвите. Намесват се стари и нови играчи, основно по вътрешнополитически съображения. Медиаторите не са на мода, те изчезнаха, въпреки крещящата нужда от такива.

И както винаги цената ще плати добрата, стара Европа, както става винаги, когато се разклати този регион. Всъщност, в някое друго време, други хора, може би след нас, ще се чудят докъде може да достигне човешката омраза и жажда за власт и пари. Пари в голямата политика. Над половин милион загубиха живота си. Милиони си избягаха. Това е Сирия. Това е войната, която продължава вече седма година. Това е светът, в който живеем. В него всички са срещу човечеството.

Източник:  PETEL.BG

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.