Свобода на словото! Регулация или контрол?

Свобода на словото! Регулация или контрол?

Свобода на словото

Опозицията упрекна СЕМ, че пасува за свободата на словото и кара кола на БНР
Кой носи отговорност за свободните медии, не са ли ГЕРБ, пита БСП и поиска нова регламентация
Годишният парламентарен отчет на Съвета за електронни медии (СЕМ) стана повод за остри нападки към регулатора в пленарната зала от страна на опозицията. Депутати от БСП един след друг упрекнаха съвета в бездействие към влошеното състояние на свободата на словото, назначения в конфликт на интереси служители и безпринципно зает автомобил от поднадзорното му БНР.
Докладът на СЕМ отчете, че през изминалата година медийният регулатор е извършил контрол на 161 програми, от които 89 са телевизии, а останалите – радиа. Сред акцентите в дейността са още изборът на генерален директор на БНТ и посредничество в спора между БНР и “Музикаутор”, споразумението за критериите в защита на децата, мониторинг на предизборната кампания, на събития с голям обществен интерес и анализ на употребата на езика на омразата.

Efekt 2

След представянето на отчета Антон Кутев от БСП нападна ГЕРБ, като каза, че от управляващите се очаква да предложат мерки как България да върви нагоре в международните класации за медийна свобода. “Кой носи отговорност за свободата на словото, не са ли ГЕРБ?”, попита депутатът.
Кутев посочи, че няма държавна институция, която да се грижи за свободата на словото – СЕМ е само частично такава. Според него държавата трябва да регламентира по някакъв начин съдържанието в медиите.
“Регламентацията, която имаме в момента, е доста остаряла, а светът в последните години доста се промени”, подчерта той. По неговите думи имаме две обществени медии, но те са 3% от пазара. “Какво правим с останалите 97%? Те гарантират ли върховенството на закона, културното, образователното и детското съдържание – нищо такова не правят. Нямат и задължението да го правят, защото те работят за печалба”, каза БСП депутатът.

“Целият рекламен пазар в България е по-малък, отколкото е бюджетът на двете най-големи телевизии. Ако това е така, за каква свобода на медиите говорим? По финансирането на медиите в България има голям проблем и затова те стават зависими”, каза още народният представител.

Александър Симов, БСП, упрекна регулатора, че е пропуснал в отчета си големите теми на българската медийна среда, а вместо това е представил бюрократичен анализ.
„Днес вече сме на 111-то (според класацията на “Репортери без граници” – б.р.) и притеснение няма. В отчета няма и една дума за това. Има ли смисъл и необходимо ли е да функционира СЕМ?”, добави Симов.
Нова Йотова, БСП, пък попита обективни ли са мониторингите, които се правят на националното радио. Тя посочи няколко казуса, свързани с БНР:
„СЕМ не може да реагира адекватно на различни ситуации, които са свързани с неговата компетентност. В последния месец разбираме, че национални медии, включително БНР, имат актове от СЕМ за неспазване на Закона за радиото и телевизията. Членовете на регулатора, обаче, гласуват радиото да не бъде глобявано за неспазване на плурализма на гледните точки. Странно е, че се мери с двоен аршин”.
Йотова каза още, че народните представители нямат отговори какво се случва с проблемите с радио „България” и редакциите на БНР в чужбина, които ръководството на радиото е искало да закрие, въпреки че те са обсъждани преди година. „Друг тревожен факт е, че още през 2016 г. за членовете на СЕМ е получен автомобил от директора на БНР, който е поискан от Мария Стоянова , дни след като регулаторът гласува Александър Велев да бъде избран за ръководител на общественото радио. Това е все едно ЧЕЗ да предоставят автомобил на КЕВР”, заяви Йотова.
Тя обяви още, че директорът на специализираната администрация в СЕМ е съпруга на директора на програма „Хоризонт”, а в същото време пряко отговоря за спазването на закона в националната програма.
В дебата се включи и Тома Биков от ГЕРБ. Според него докладът на СЕМ е написан коректно, а опозицията е подходила към него със свръхочаквания. Биков заяви, че “не вярва на класацията на една неправителствена огранизация” за 111-тото място на България по свобода на медиите.
“В телевизиите, в държавните медии, в БНТ и БНР едва ли някой ще си изкриви душата да каже, че няма свобода. Ако някъде правителството е най-остро критикувано, това е БНР. Аз ги поздравявам за това”, каза народният представител. И предложи, в отговор на критиките на опизицията, Комисията по културата и медиите да организира дискусия за медийната свобода.
Малко преди началото на дебата, в интервю за bTV, рпезибраният рпедседател на СЕМ София Владимирова се обяви за по-широк обхват на дейността на съвета. Според нея трябва да се регулират и онлайн медиите.

Източник: offnews.bg

Думата „регулация“ е важна за властта като чрез нея се прави опит за контрол над свободните медии!
Тук не става дума само за Цензура, но и за психологическият момент автоцензура!
Не искат да ги критикуват, това е !
Критиката е градивна, но не и когато има Диктатура, защото там критика няма ! България от 36 място вече е на 111 място, а дори според някои други изследвания сме на 116 място в света !
Няма как всички да гледаме как се краде, убива и унищожава един народ и всички да мълчим, не е редно !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.