СИГНАЛ ДО ПРОКУРАТУРАТА ЗА НАТИСК ЗА НАДПЛАНОВ ПРИЕМ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В СТОЛИЧНА ОБЩИНА

СИГНАЛ ДО ПРОКУРАТУРАТА ЗА НАТИСК ЗА НАДПЛАНОВ ПРИЕМ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В СТОЛИЧНА ОБЩИНА

СИГНАЛ ДО ПРОКУРАТУРАТА ЗА НАТИСК ЗА НАДПЛАНОВ ПРИЕМ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В СТОЛИЧНА ОБЩИНА

В изнесените в медиите данни има сериозни съмнения за престъпления по служба и злоупотреба със служебно положение

Антикорупционният фонд сезира прокуратурата по повод изнесените в медиите данни за натиск върху директори на детски градини за надпланов прием на деца в детска градина в Горна баня, както и съмнения за подобни практики и в други места на територията на Столична община. “В изнесеното в медиите има данни, които пораждат съмнения за корупционни практики като злоупотреба със служебно положение, както и за престъпления по служба, в които са замесени директори на дирекции и експерти в Столична община, както и от районни кметове и служители в районни кметства”, се казва в изпратения до Софийска районна прокуратура сигнал.

Efekt 2

През последните седмици в национални медии бяха излъчени серия от репортажи и интервюта с примери за натиск към бившия директор на 164 ОДЗ “Зорница” в софийския квартал Горна баня, Мариана Иванова. В тези предавания бяха показани и конкретни примери за устен и писмен натиск от страна на служители в общинската и районната администрации за надпланов прием на деца в тези заведения.
От правния център на Антикорупционния фонд напомнят, че досега няма информация за прокурорска проверка по случая, а единствено за вътрешно разследване в Столична община по изнесените данни.

От правния център на организацията считат, че следва да бъде извършена проверка и дали предоставената при приема на децата медицинска документация не представлява документ с невярно съдържание, и по-специално дали издадените документи от лекарски комисии не са създадени, за да послужат в производството по допускане на надпланов прием в детските градини по реда на допълнителния прием по реда на чл. 7, ал. 5 от Наредбата за прием на деца в общинските детски градини на територията на Столична община.

“Не на последно място считаме, че следва да се извърши проверка дали не са извършени престъпления при допълнителния прием и в останалите детски заведения в Столична община, включително и дали е осъществяван натиск, представляващ престъпление по служба”, се казва с изпратения сигнал.
Сигналът е изпратен до Софийска районна прокуратура по компетентност.
Източник: acf.bg

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.