Стефан Пройнов: Древните гръцките съдове

Стефан Пройнов: Древните гръцките съдове


Стефан Пройнов: Древните гръцките съдове са разделени на няколко категории, според предназначението им.

Такива, които са били използвани за пиене (киликс, котилос, скайфос, пантарос, ритони и фиали).
Такива за правене на миксовете (кратери в различните им форми, колона, бокал, волути).
Такива, чиято функция е за съхранение на вино, зехтин и други течности (долиуми , питуси, амфори, хидрии, калпис, пеликове както и съдове за сервиране на плодове и блюда).
Най-екзотични са съдове с малки размери, използвани за запазване на парфюми, мазила и използвани в медицината за лекарства и отвари и т.н.

Има и такива и свързани с погребалните култове като лекитос, оиноко, алабастрон, в погребенията се срещат и съдове за храна, в които са оставяли храна за задгробният им живот както и съдове свързани с битът им като лампи например.
Древногръцкото грънчарство е един от най-осезаемите изобразителни елементи на древното гръцко изкуство

Efekt 2

Древногръцките грънчарство и керамични фрагменти са едни от най-ценните инструменти, които археолози използват за изучаване на древногръцката история заради рисунките изобразяващи епоси, легенди, събития и култове заради наситеността на образите те а върхът на древното керамично изкуство често са добавяли и надписи , имена и пожелания както и обръщения към гостът си на който му сервират.

Не са редки случаите, в които домакинът поръчва специално изрисувана чаша за свой гост или гостенка на която има еротични сцени – това е мълчаливо обяснение в любов. А ако гостът, разглеждайки чашата и отпивайки вино от нея мълчаливо приема това е обяснение в любов.

Мъжката любов е била силно разпространена в Елада и по-късно се разпростира и в провинциите.
Говори се, че дори самият Орфей се е опитал да въведе тази мода при нашите траки, но е бил наказан за тази дързост.
Орфей загинал, разкъсан от менадите, край бреговете на река Хеброс – Марица. Частите от тялото му били отнесени от вълните и изхвърлени на брега на остров Лесбос, където били погребани.

И ако в храмовете на Елада са давали билки, които потискат желанията за любов на Атинянките то нашите тракийски жена не са искали да приемът този модел.

Може би заради това жриците са убили Орфей, а може и да е само една гледна точка. Факт е обаче, че досега има открити стотици вази и съдове с ликът на Орфей .
Такива съдове най-често се срещат в покрайнините на Черно море където са били гръцките колонии и градове Месамбрия, Аполония, и други,
В древногръцките съдове освен история има и изкуство – те носят някаква магия и тайнственост, но носят и богата информация за тях.
Автор: Стефан Пройнов – специалист по антично и древно изкуство

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.