Стефан Пройнов: Очаква се повишен интерес към златото

Стефан Пройнов: Очаква се повишен интерес към златото


Очаква се повишен интерес към златото в момента, защото цената му е ангажирана към долара в световен мащаб, а когато има инфлация хората търсят сигурен и надежден начин да съхранят парите си. Ще дам няколко примера, че в Индия една от най-големите консуматорски държави на злато, но как съвременната криза влияе на пазара на злато?

През 2020 г. търсенето на физическо злато глобално беше възпрепятствано от мерките срещу коронавируса, довели до спиране на работата на рафинериите. Въпреки това, през 2021 г. затварянето на икономиката на Индия между април и юни не успя да свие изкупуването на злато в страната. То се представи традиционно силно през последното тримесечие. Тогава се провеждат два от големите фестивали в страната – Дантерас, който е първият ден от Дивали.

Отново заради локдауните през 2020 г. много сватби в Индия бяха отложени за 2021 г., което допълнително подпомогна както продажбите на бижута, така и на инвестиционно злато. Месното население търсеше убежище срещу обезценяването на рупията. Тя изгуби почти 2% от стойността си спрямо долара в рамките на годината, но при дъното ѝ от ноември спадът беше от малко над 4%. Заради лекото понижаване на цената на златото, то стана по-достъпно за местните потребители. При пика му от август 2020 г. 10 грама от метала се търгуваха за 56,1 хил. рупии (750 долара), но към пролетта на следващата година стойността му се сви до 43,3 хил. рупии, преди да се върне към растеж и да приключи годината при цена от между 48,8 (в Мумбай) и 51,3 (в Делхи) хил. рупии.

Efekt 2

Стефан Пройнов: Виждам какви малки инфлационни стойности влияят толкова силно на цената на златото на вътрешният пазар в Индия. Сега да погледнем колко от тези фактори ги имаме и у нас. Инфлацията в България надминава 100% Заради епидемиологичната обстановка много сватби особено при ромите не се състояха и се отложиха за пролетта на 2022г и лятото. Ромските сватби – тези събития се купува и подарява големи количества злато, което ще повлияе на търсенето и предлагането на пазара.

 

Като добавим и доста хора, които още предпочетат да инвестират в инвестиционно злато, защото да не си обезценят парите цената му ще скочи. Някои предпочитат високорисковите инвестиции в електронни валути, но те носят високи рискове. Хората, които добиват самородно злато също задържат количества, които ще се влеят на пазара при по-добра цена на пролет. От векове насам златото е най-стабилният инвестиционен пример и мъдрите хора ще инвестират в злато.

Някои ще инвестират в златни инвестиционни монети при тях няма идентификационни номера както при кюлчетата – сертификати, но за сметка на това пък сертифицираните златни монети бележат нечуван ръст в нумизматиката. Важно е да се разбере, че инфлацията е свързана с количеството пари, а не с крайните цени. Знаейки това, ние много по-лесно можем да посочим първоизточника на инфлацията и да развенчаем заблудите за нея. Също така, без да разбираме причината, много трудно можем да се защитим от инфлацията и да прогнозираме бъдещия ход на икономиката.

Инфлацията у нас се създава от енергетиката, която се контролира от опозицията цели се да се създаде ефекта на Виденовата зима, но засега тя е по-плавна и правителството, теглейки заеми я удържа, но за сметка на това тя се усеща значително на гърба на потребителят. Затова и тенденциите са да се успокои пазара на злато в световен мащаб, но за България мисля, че не е така и се очаква най-вероятно да се повиши интересът и цената на златото.

Същевременно с всеки процент ръст на брутния вътрешен продукт на глава от населението в страната, потреблението на злато се увеличава също с 1%. Според прогноза на Bloomberg, към 2030 г. се очаква доходите на глава от населението да нараснат от средно 2 до 5,7 хил. долара. Така е, но Правителството ни отчита стабилност към световните икономически структури, но тя е повече на документи след КТБ кажете къде да инвестират хората – само в имоти ли?

Стефан Пройнов: Аз бих заделил известна част да инвестирам в злато, а Вие?

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.