Стоян Тончев: Брегът на Яворовите скали е продаден незаконно

Стоян Тончев: Брегът на Яворовите скали е продаден незаконно

Стоян Тончев: Прокуратурата започна разследване по разкритията на Биволъ

Бреговата ивица около монументалния обект Яворови скали в Поморие е била продадена незаконно от местните власти. Върховна административна прокуратура започна разследване как е приватизирана част от брега под емблематичния паметник на великия български поет Пейо Яворов. Темата придоби национална известност покрай разследванията на Биволъ, изобличили частните интереси да бъде застроена бреговата ивица на това място с национално значение. Амбициите на инвеститорите са да издигнат многоетажен билдинг, който да служи за хотел и развлекателни услуги. Основният конфликт, който възпали гражданското общество е, че със строителството на новия хотел ще бъде безвъзвратно унищожено едно от сакралните места в България с неоценима културна и историческа стойност. На това място от поморийския бряг геният Пейо Яворов се е вдъхновявал за едни от непреходните си поеми. Заради неговата особена стойност Казусът „Яворови скали” в Поморие се превърна в общонационална кауза. Хиляди души от цяла България се включиха в подписката против изграждането на хотел в парк „Яворов”. Отношение взеха различни организации и длъжностни лица. След като нашата медия в серия от публикации ( туктук и тук)  разкри как Община Поморие при двумандатния кмет Иван Алексиев от ГЕРБ обслужва интересите на частен инвеститор, гражданското общество се активизира. Под давление на публичния натиск местният парламент  на Поморие отхвърли предложението на Алексиев – да бъде построен 15-метров хотелски мастодонт  до паметника на Яворов, в полза на фирма „Арси Христофорв и Бойчев” ООД, известни като „Черепите”. Инвестиционното намерение предвижда и превръщането на част от парк „Яворов” в паркинг, за гостите на несъществуващия към този момент почивен дом.

Efekt 2

Решения на ОС Поморие за продажбата на общинския терен под паметника Яворов

С решение на Общински съвет – Поморие от 2013 г., отново при управлението на герберския кмет, територията под паметника е парцелирана и са новообразувани два терена. Единият е предвиден за бетонова крайбрежна алея в морето, която минава върху култовото историческо място, за да даде подход за построяването на хотел.

Решение на Общински съвет за бетониране на скалите

Кадастрална карта с отбелязване на незаконната процедура

След разследванията на Биволъ, в черноморския град се сформира Гражданска инициатива „Да спасим Яворовите скали”.  Издадените актове от общинската администрация  и съмненията за документни престъпления дадоха повод за сезиране на прокуратурата. Държавното обвинение започна разследване по два, независими един от друг сигнали – на вицепремиера Валери Симеонов и журналиста от Биволъ Стоян Тончев. Кметът Иван Алексиев твърди публично, че имотът от 360 квадратни метра е продаден още през 2002 година по искане на тогавашния общински кмет – Георги Трухчев. От своя страна Трухчев, понастоящем общински съветник на Поморие, отрича това да се е случвало и е на мнение, че Иван Алексиев борави с фалшиви документи (тук и тук). Така и не става ясно как от 360 кв. м теренът се увеличава на 600 кв. м.

 

Преди сесията на местния парламент за изграждане на хотел, гражданите на Поморие обявиха протестни действия. Изплашен от интензитетът на недоволството, което ще ескалира до искане на оставки, кметът на ГЕРБ забрани митинга под претекст, че в Бургаска област е обявена грипна епидемия?! (тук и тук).

Превръщането на публична в частна общинска собственост без законово основание

Парцелирането на общинската територия под паметника на Яворов в Поморие с цел продажба на фирма „Арси Христофоров и Бойчев” ООД, става  след предложение на Иван Алексиев през 2013 г.

Местният парламент приема обособяването на няколко терена, като единият от тях представлява бетонова алея в морето, която на практика унищожава Яворовите скали.

През 2015 година, кметът актува процесния имот от публична общинска в частна общинска собственост.  Според Закона за общинската собственост и приетата в негово изпълнение наредба от местния парламент, принципал на общинската собственост е Общински съвет – Поморие. Само този орган, след становище на експертен съвет /ЕСУТ/, може да превърне един общински имот от публичен в частен. Смущаващото в случая е, че кметът на ГЕРБ в своя акт не се позовава на решение на общинския съвет, а на прехождаща своя заповед от 2014 г. !!! Това дава сериозни съмнения за корупция и злоупотреба с власт.

Акт на кмета за преобразуване в частна общинска собственост

При вече стартиралата проверка от прокуратурата и при изискване на пълната документация от Областна администрация – Бургас, относно продадения от Община Поморие имот, се оказва, че до този момент не е постъпвало решение на общинския съвет в Поморие за превръщането на терена от публичен в частен.Областният управител Вълчо Чолаков е категоричен, че такова решение, през годините и до този момент, в Областна администрация – няма.

Според действащото законодателство на Република България, актът на кмета на Община Поморие Иван Алексиев се явява констативен документ, който няма правно основание. Това означава, че без решение на Общински съвет, всички последващи договори за покупко-продажба на терена са нищожни.

Имотът, върху който вече може да се построи хотел само след съдебно решение, представлява  брегоукрепително съоръжение и е било част от Пристанище – Поморие. Преди 1990 година той е публична държавна собственост. А брегоукрепителните съоръжения могат да бъдат само и единствено публична собственост.

Незнайно как и поради какви причини имотът е бил отделен от пристанището и актуван от Община Поморие като публична общинска собственост, а впоследствие като частна, за да бъде обслужени частните интереси  на местна структура. Тези действия са без правно основание, ако преди това въпросният парцел не е бил деактуван от държавата.

Имотната схема с бетонирането на Яворовите скали и изграждането на многоетажен хотел върху брега на морето, в нарушение на законите продължава. Последната дума  остава за съда и прокуратурата. Дали съдебната власт ще защити законите и обществения интерес, предстои да разберем.

Автор: Стоян Тончев

Източник: bivol.bg

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.