Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
изпрати новина
Водещи новини

Токът може да поскъпне значително от лятото

Токът може да поскъпне значително от лятото Stefa Projnow Стефан Пройнов

Освен ЧЕЗ по-високи цени искат ЕВН, „Енерго-Про“, НЕК и ЕСО
Ново поскъпване на цената на тока се очаква през лятото. След като от началото на април цените бяха увеличени с около 2%, се задава повторно увеличение от 1 юли, когато започва т.нар. нов регулаторен период. От НЕК залагат на нарастване на цената на едро до 10 на сто, без да е изяснено дали това ще е за сметка на тарифите за бита или за индустрията. От енергоразпределителните дружества най-голям скок предлага ЧЕЗ – компанията, която обслужва Западна България. Тя е поискала увеличение също с близо 10%. По-високи тарифи, но в рамките средно на 2-2.5%, предлагат и ЕВН и „Енерго-Про“, които снабдяват Южна и Североизточна България.

ЧЕЗ планира дневната тарифа за домакинствата да стане 0.14241 лв. за киловатчас без ДДС вместо досегашните 0.12936 лв. Данните от заявлението на компанията са публикувани от енергийния регулатор. Поскъпване ще има и при „евтиния“ нощен ток. Според чешкото енергоразпределително дружество той трябва да струва по 0.06171 за киловатчас вместо 0.05640 лв., колкото е в момента. Компанията, която предлага най-висок скок на цените, в момента води преговори за продажба на бизнеса си в България.

На повишение залагат и от държавните дружества – НЕК и „Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО). Електрическата компания например иска цена от 74.25 лв. за мегаватчас на тока, произведен от ВЕЦ, при 59.98 лв./МВч в момента. Като цяло средното поскъпване на тока от различни източници е около 10 на сто. Макар вчера служебният енергиен министър Николай Павлов да похвали финансовите резултати на държавните фирми, НЕК продължава да трупа загуби. В заявлението си за нови цени от дружеството са посочили, че по предварителни данни компанията завършва 2016 г. с отрицателен резултат в размер на 126 млн. лв.

В сравнение с отчета за предходната 2015 г. загубата е увеличена с 29.9 млн. лв. НЕК продължава да държи и високи нива на задлъжнялост. Към края на миналата година общата сума на борчовете на електрическата компания е 4 млрд. лв. Те са нараснали с 383 млн.лв., или с 10.5% спрямо година по-рано. В тази сума се включват и 805-те млн. лв., платени от Министерството на енергетиката за уреждането на спора с „Атомстройекспорт“ по делото за АЕЦ „Белене“. От сряда в НЕК започна прокурорска проверка заради неправомерно сключени договори с външни консултанти.

По-високи цени от юли са поискали и от ЕСО. От дружеството искат цената за достъп да се вдигне от 1.13 лв. за мегаватчас на 1.26 лв. Ръст се предвижда и в цените за пренос на ток – от 7.32 лв. за мегаватчас на 7.72 лв./МВч. Дали енергийният регулатор ще се съобрази с исканията на енергийните дружества, ще стане ясно едва в края на юни. Планираните нови цени трябва да влязат в сила от 1 юли.
Източник: segabg.com

Ние от Blife.eu ще добавим, че не сме народ нито мърша, а ЕЛЕКТРОРАЯ-та на страната ! Жалко, но никой не говори все още за затварянето на АЕЦ, та колко остава до затварянето на АЕЦ някой знае ли? Вдигнаха винетките, народа псува и си трае и вдигнаха парното – мръзне, псува и си трае! Вдигнаха билетите – псува малко, плаща и си трае!

Вдигнаха тока и народа само си трае, а сега ще го вдигнат пак както каза Слави „за баланс“ и кво, народа псува и си трае !

Вижте Македония драги политици и си помислете, защото този дете псува може и да дойде лично да Ви напсува !

календар
календар

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.