Урок по родолюбие !

Урок по родолюбие !

Първият паметник на Чавдар Войвода

Ето какво споделиха от : news.elena.bg
Показен урок по родолюбие и българщина бе откриването на първия и единствен паметник на легендарния войвода и поборник за народна свобода. Стотици хора се стекоха в събота сутринта към Вълчова поляна над язовир „Йовковци”, на която на равното и най-високо място се извисява в цял ръст от бял камък неустрашимият хайдутин. Едва ли по земите български – от Тимок до Тулча и от Македония до Цариград, където е действала четата му, би се намерило по-живописно място за подобен монумент. Докъдето взорът стига все гори и планини, синьо небе и водна шир. На стотина метри от паметника вековен дъб хвърля сянка върху старо черковище, а на броени стъпки до него е издигнат от същите благодетели параклисът „Свети Петка”. Паметникът е дело на скулптурите Димо Бойчев и Владо Мъников, правен в продължение на година в столицата.

Урок по родолюбие !
„Само за това, че е отдал сили за свободата и е бил готов да плати за нея е достатъчно подвигът на Вълчан войвода да бъде увековечен. Особено ценно е, когато за своята идея срещнеш съмишленици и те я приемат като свой дълг” – каза родолюбивият българин с родови корени от Раювци, с чиито средства е сътворено това добро дело. Заедно с еленския кмет инж. Дилян Млъзев откриха паметника, а десетки спомоществователи, дарители и помагачи от България, Сърбия и Румъния бяха удостоени с грамоти. С благодарствени думи се обърна и зам.председателят на Народното събрания Явор Нотев, който също взе участие в тържествената церемония. Тя започна с молебен, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий и еленски свещеници. Родопски гайди огласиха простора. Неземната Валя Балканска и нейните гайдари подеха песента за Делю хайдутин…
Село Вълчовци, Вълчовата поляна, река Вълчана са все места в Еленския балкан, свързани с името на войводата. След провала на Странджанския заговор през 1810 година той се оттегля в Еленския балкан. Към него се присъединява с четата си поп Мартин от Разпоповци, просветен за времето човек, който става пръв негов довереник.

Efekt 2

Урок по родолюбие !
За истините и легендите за Вълчан войвода говори известният актьор Краси Радков, а интересни факти от живота му разказа писателят Васил Гинев, който издаде наскоро двутомникът „Вълчан войвода – златният бог на България”. Авторът е потомък на един от най-приближените до войводата хора и последен жив участник – Михо Кафталията.
Вълчан е един от най-известните български хайдути, отдал 80 години от живота си на хайдутството. Името му е познато в Странджа, Стара планина и Родопите. Роден е на 7 януари 1775 г. в с. Копан, Одринска Тракия. Едва 17-годишен убива ага, посегнал на сестра му и се налага да забегне. Отдава се на пиратство, но след разбиване на групата заедно с гърка Ставрус купуват къща до султанския дворец в Цариград. По-късно отскачат до Българско. Край Троян откриват златен римски рудник – съкровище, достатъчно да устроят живота си охолно. Поне такова било намерението на Ставрус, заради което Вълчан го убива. Други мисли имал в главата си той – да събере дружина, с която да защитава робите и онеправданите, да събира имане за освободителната борба. Издигнал се до главен български войвода, имал знаме от син атлаз със златен рис и всяка година правел сбор на всички воеводи и хайдути в България в местността Станчов полугар до Троян, където събирали пари за челядта на пострадалите си другари и за освобождението на страната.
Вълчан имал помощник – Емин ага, който се издигнал до секретар на султана. Той го осведомявал за движението на хазните. Войводата залавя и група италиански професори, търсещи със съглашението на султана съкровища по нашите земи по стари римски карти. Записано е, че той изпраща пратеници при руския цар през пролетта на 1812 г. с искане да започне война с Турция, като заявява готовност да заплати цялото „мураве”, заплатите на войниците, пенсиите на вдовиците и децата, боеприпасите на солдатите. Цар Александър I изпраща делегати, които се убеждават в истинността на твърдението. Но в същото време Наполеон обявява война на Русия и военните действия около Дунав станали невъзможни.
На 10 май 1829 г. Вълчан войвода се среща лично с адмирал Грейк, а след това с генерал Дибич на кораба „Париж” край Созопол. Войводата поставя същите условия, но на втората среща генерал Дибич отказва, като заявява, че не може да продължи войната с Турция.
Всичко, което Вълчан войвода е намерил и отвоювал е било с идеята за освобождението на България. Изпраща 800 българи да се учат в странство, които после да помагат за въздигането на държвата. Той спонсорира братята Христо и Евлоги Георгиеви за учение и бизнес. Чрез тях дава парите за построяване на „голямото” училище в България – Софийския университет.
Вълчан войвода, чийто живот е обвит в легенди и е оставен встрани от признатите поборници, дочаква освобождението на България. Умира на 104 години, на 23 март 1879 година.
С възстановка на клуб „Традиция” от Варна и топовни изстрели завърши тържественото откриване на паметника, пред който положиха венци и цветя. Неустрашимият хайдутин остава завинаги на Вълчова поляна с пушка в ръка, стъпил върху три сандъка имане, вперил поглед в необятния простор. Нему принадлежат думите: „Един живот не е достатъчен за освобождението на България. Затова завещах делото на потомците!”
Източник : news.elena.bg

Ето какво е казал синът на Вълчан Войвода : Въпреки щедрите дарове и парите, които предварително пратил, царят не се отнесъл сериозно и не изпратил исканата войска. Тогава Вълчан разбрал, че не може да разчита на помощ отвън. И понеже никой нямало да допусне образуване на Българска държава в сърцето на султанската империя, той решил да постъпи по друг начин. Решил да купи землището на няколко села, а след това да продължи да купува земя и така, докато не направи една голяма територия, под собствено управление. Така малко по малко трябвало да купи кааза, после санджак, после цяла Тракия, а Филибе да го остави за най-накрая. И малко по малко трябвало да купи земята на цяла България и без да излиза от пределите на Империята, да я оформи като голямо лично владение, като огромен хас. Постепенно щял да подмени законите, по които съдят кадиите, да намали броя на турците, да има собствени дружини и да създаде България в пределите на Империята на султана. Ние от blife.eu Ви напомняме,че че това е Хайдутинът за който се носят най много легенди за него се предават истории от уста на уста от векове ! Но във всички митове и легенди за десетките тонове злато и несметните съкровища който по един или друг начин той е придобил се споменави едно че той е искал с тези съкровища да откупи свободата на България ! Днешният хайдутлук не е същият днес нашите хайдути продават Българи продава земята ни заедно с нас и децата ни заедно с бъдещето на неродените дори ! Екипът на blife.eu благодари за изпратените снимки на паметника на Savcho Angelov Който ни информира за този паметник на Българщината и на силата на свободният дух на Чавдар Войвода ! Ех „ Кой не знае Чавдар Войвода кой не е чувал за него „ Нека се знае нека се помни нека делата името и ликът на Големият Българин Чавдар Войвода ! Екипът на blife.eu Ви благодари че сте наши читатели благодарим Ви за доверието!

 

Ето какво е казал синът на Вълчан Войвода : Въпреки щедрите дарове и парите, които предварително пратил, царят не се отнесъл сериозно и не изпратил исканата войска. Тогава Вълчан разбрал, че не може да разчита на помощ отвън. И понеже никой нямало да допусне образуване на Българска държава в сърцето на султанската империя, той решил да постъпи по друг начин. Решил да купи землището на няколко села, а след това да продължи да купува земя и така, докато не направи една голяма територия, под собствено управление. Така малко по малко трябвало да купи кааза, после санджак, после цяла Тракия, а Филибе да го остави за най-накрая. И малко по малко трябвало да купи земята на цяла България и без да излиза от пределите на Империята, да я оформи като голямо лично владение, като огромен хас. Постепенно щял да подмени законите, по които съдят кадиите, да намали броя на турците, да има собствени дружини и да създаде България в пределите на Империята на султана.
Ние от blife.eu Ви напомняме,че че това е Хайдутинът за който се носят най-много легенди за него се предават истории от уста на уста от векове !
Но във всички митове и легенди за десетките тонове злато и несметните съкровища който по един или друг начин той е придобил се споменави едно че той е искал с тези съкровища да откупи свободата на България !
Днешният хайдутлук не е същият,днес нашите хайдути продават Българи продава земята ни заедно с нас и децата ни заедно с бъдещето на неродените дори !
Екипът на blife.eu благодари за изпратените снимки на паметника на Savcho Angelov
Който ни информира за този паметник на Българщината и на силата на свободният дух на Чавдар Войвода !
Ех „ Кой не знае Чавдар Войвода кой не е чувал за него „
Нека се знае нека се помни нека делата името и ликът на Големият Българин Чавдар Войвода !
Екипът на blife.eu Ви благодари че сте наши читатели благодарим Ви за доверието!

Урок по родолюбие !

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.