Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
изпрати новина
Водещи новини

ШАНС! Младежи ще вземат до 50 хил. лв. нисколихвен кредит за бизнес

ШАНС! Младежи ще вземат до 50 хил. лв. нисколихвен кредит за бизнес


ШАНС ЗА МЛАДЕЖИ ! Младежи ще вземат до 50 хил. лв. нисколихвен кредит за бизнес
13 финансови институции ще раздават 50 млн. лв. от еврофондовете
Младежи до 29 г., хора с увреждания и хора без работа повече от половин година, които тепърва започват бизнес, ще имат достъп до нисколихвени микрокредити в размер между 5 хил. лв. и близо 49 хил. лв. Достъп до парите ще имат социални фирми – също създадени току-що или вече работещи. Кредитите ще се отпускат от банки и други финансови институции. Фондът на фондовете, който управлява тези финансови инструменти, вече е обявил обществена поръчка. Ресурсът от 50 млн. лв. е разпределен в 13 позиции – от 1 млн. лв. до 10 млн. лв. Банките и другите институции, които искат да дават кредитите, трябва да осигурят собствено съфинансиране между 20% и 30% в зависимост от това на кого отпускат кредите. Парите, предоставени от оперативната програма, ще се отпускат с 0% лихва, а максималният срок може да е 10 години, пише в условията на поръчката. Срокът за кандидатстване за финансовите институции е 5 май.

Според мотивите на поръчката чрез този ресурс ще се подпомогне младежката заетост, ще се осигури достъпно финансиране за създаване и развитие на стартиращи предприятия. Поне 10% от финансовия инструмент за всяка банка или друга институция ще трябва да се даде на млади хора до 29 г., които започват свой бизнес.

„Тази подкрепа е съобразена с пазарните проучвания, идентифицираните пазарни неуспехи, неоптимални инвестиционни ситуации и анализа на научените уроци от предходния програмен период“, пише още в поръчката. Предварителната оценка на финансовите инструменти по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ показала, че равнището на заетостта е особено ниско сред уязвимите социални групи, като младежи до 29 г., хора с увреждания, малцинствени групи и нискоквалифицирани работници. Тези уязвими групи „се считат от банките за некредитоспособни и нерентабилни поради високия им рисков профил (недостатъчно продължителна дейност, недоказан потенциал за приходи от дейността, нискокачествени обезпечения, липса или неблагоприятна кредитна история и др.), в резултат на което те нямат достъп до финансиране на приемливи за тях условия“, мотивират се още от Фонда.

ТЪРСЕНЕ

Според предварителната оценка и анализа на потенциала за използване на подобни финансови инструменти у нас за периода от 2014 до 2020 г. на пазара има нужда от микрокредити в размер на 432 млн. евро, които обаче няма кой да предостави. Социални предприятия, центрове за обучение, микропредприятия, нуждаещи се от финансиране за обучение на служителите си и лица, които имат нужда от обучение – да създадат компания или да намерят работа, са посочили, че имат нужда от тази сума като финансиране, но за нея няма предлагане от банките и другите финансови институции. „При оценка на търсенето не е правен анализ на икономическата жизнеспособност на потенциалните проекти, а се базира на личната оценка на участващите в проучването организации за необходимостта им от финансиране“, обясниха от социалното министерство.
Автор: Десислава Колева
Източник: segabg.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.