Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
изпрати новина
Водещи новини

Шапка или фес?

Шапка или фес?

Населението на малкото анадолско градче Кастамону посреща президента в мълчание. На 25 август 1925 година Мустафа Кемал Ататюрк пристига в града гладко обръснат, облечен в светъл летен костюм и с панамена шапка. Още тогава Кастамону е един от най-консервативните вилаети в Турция – хората не възприемат западния стил на президента и дори не отговарят на поздрава му.

„Уважаеми господа, това се нарича шапка“, започва речта си Ататюрк, сочейки панамата, която носи вместо традиционния фес. Хората в Кастамону възприемт действията му като провокация. А за него това е революция, която турците и до днес не са преглътнали. От 1925 година мъжете са задължени да заменят фесовете с шапки – задължение, което партията на Ердоган охотно би отменила. С което предизвиква неподправеното възмущение на кемалистите.

Модернизаторът Ататюрк

Стремежът на Ататюрк е да ориентира Турция към Запада, затова въвежда метричната система, латинската азбука и …шапките. За „бащата на турците“ любимите им фесове и чалми са символ на ретроградност. Законът, който оповестява революцията на шапките, гласи: „Членовете на турския парламент, както и всички държавни и местни служители и чиновници са задължени да носят шапка. И целият турски народ също“.

Авангардните идеи на Ататюрк не навсякъде срещат добър прием

Авангардните идеи на Ататюрк не навсякъде срещат добър прием

Само за няколко дни цилиндрите и бомбетата в големите турски градове са разпродадени. Търговците бързо поръчват допълнителни количества от Европа. Много турци обаче отказват да се разделят с фесовете и чалмите си. А държавата е безмилостна – военните преследват непокорните, над 80 души са екзекутирани за нарушение на закона.
Междувременно – за изминалите осемдесет години – турският фес отдавна се е превърнал в туристически сувенир, а чалмите са на изчезване. Но в Турция шапката така и не се е наложила. Под натиска на ЕС през 2004 законът за шапките е смекчен – тези, които продължават да носят чалма и отказват да сложат шапка, са застрашени „само“ с шестмесечен затвор. Но и това правило е само на хартия, тъй като в ежедневието законът не се прилага.

Тайният план на Ердоган

След като отмени забраната за носене на забрадки в университетите, партията на сегашния премиер Реджеп Тайип Ердоган е твърдо решена да премахне изцяло и закона за носенето на шапки. А наблюдателите коментират, че отмяната на забраната за носене на забрадки в университетите е първата стъпка към ислямизирането на страната.

За голяма част от турците традиционното облекло е незаменимо

За голяма част от турците традиционното облекло е незаменимо

Говорител на турската дяснорадикална Партия на националното действие е убеден, че е разкрил тайните планове на премиера. „В действителност Ердоган планира легализирането на феса. Тъй като в нашето общество мъжете и жените са равнопоставени, след отмяната на забраната за носене на забрадки трябва да отпадне и старият закон за шапките“ . Партията на националното действие се застъпва за отмяна на закона за шапките още от 1933 г. Нейните активисти са сигурни, че в най-скоро време фесът отново ще стане основен елемент от турската мъжка мода.
Източник: dw.com/

календар
календар

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

One comment

  1. It’s really great that people are sharing this inortmaoifn.