Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
изпрати новина
Водещи новини

Юнак без рана не може, казва дядо!

Юнак без рана не може, казва дядо!


Само дядо знае че юнак без рана не може!

Само дядо знае какво беше и какво стана, дето се казва!
Само дядо знае какво е да имаш детство и да бъдеш щастлив, днес дядо разправя на внуците си какво е било и как са живели неговите деца – техните бащи !

Говори им и някак си няма кой да го разбере, няма я представата за онзи свят, за онези отминали времена !
Няма как да го разберат, защото липсва паралелна съпоставка на две съпреживявания на едни и същи събития от две епохи! Паралелни светове и различни измерения на човешката психология и живот, и нрави !

Ама дядо пак разказва на децата – своите внуци!
Разказва за лагерните колички и надпреварите с тях – нещо като формула едно, но с реални драскотини!

Разказва за колибите от царевична шума, в които са играели на криеница и дава примери с индианските Типи, но няма как да го разберат и не може да им пресъздаде горещият задух в тях и мирисът на пръст и шума!

Не може да обясни дядо как са играели на фунийки и как списанието „Жената Днес“ беше поводът за пердах и наказание! Боже, ставаха от него най-добрите фунийки – хартиени куршуми! Как цели улици и блокове се разделяха на армии по 30-50 деца срещу равен брой, как войната между стотици деца се превръщаше в най-реалното военно действие като кънтър страйк, но с повече вълнение и физическа дейност !

Дядо им говори, а те очите им в таблети и телефони, главите и сведени в малките екрани и някак си не вперват очи в истинският свят! Днес изтънчени детски болни тела, които не спортуват, не играят, не скачат, не падат и не се веселят истински, а социалният контакт става през малкият екран!

На времето казваха „юнак без рана не може“, а днес децата ни са ранени духовно и психически като тези рани се превръщат в епидемично заболяване за което никой не говори, но като дойде денят да пожънем това, което сме посели ще разберем, че сме закъснели!

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.