Юнак без рана не може, казва дядо!

Юнак без рана не може, казва дядо!


Само дядо знае че юнак без рана не може!

Само дядо знае какво беше и какво стана, дето се казва!
Само дядо знае какво е да имаш детство и да бъдеш щастлив, днес дядо разправя на внуците си какво е било и как са живели неговите деца – техните бащи !

Говори им и някак си няма кой да го разбере, няма я представата за онзи свят, за онези отминали времена !
Няма как да го разберат, защото липсва паралелна съпоставка на две съпреживявания на едни и същи събития от две епохи! Паралелни светове и различни измерения на човешката психология и живот, и нрави !

Efekt 2

Ама дядо пак разказва на децата – своите внуци!
Разказва за лагерните колички и надпреварите с тях – нещо като формула едно, но с реални драскотини!

Разказва за колибите от царевична шума, в които са играели на криеница и дава примери с индианските Типи, но няма как да го разберат и не може да им пресъздаде горещият задух в тях и мирисът на пръст и шума!

Не може да обясни дядо как са играели на фунийки и как списанието „Жената Днес“ беше поводът за пердах и наказание! Боже, ставаха от него най-добрите фунийки – хартиени куршуми! Как цели улици и блокове се разделяха на армии по 30-50 деца срещу равен брой, как войната между стотици деца се превръщаше в най-реалното военно действие като кънтър страйк, но с повече вълнение и физическа дейност !

Дядо им говори, а те очите им в таблети и телефони, главите и сведени в малките екрани и някак си не вперват очи в истинският свят! Днес изтънчени детски болни тела, които не спортуват, не играят, не скачат, не падат и не се веселят истински, а социалният контакт става през малкият екран!

На времето казваха „юнак без рана не може“, а днес децата ни са ранени духовно и психически като тези рани се превръщат в епидемично заболяване за което никой не говори, но като дойде денят да пожънем това, което сме посели ще разберем, че сме закъснели!

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.