Ако не гласуваш за ГЕРБ спират помощите ти

Ако не гласуваш за ГЕРБ спират помощите ти


Ето как се прави ! Ако не гласуваш за ГЕРБ спират помощите ти..
Около 20 хиляди бедни са загубили правото си да получават социални помощи през последните две години, защото са отказали да полагат общественополезен труд. Това показва справка на Агенцията за социално подпомагане (АСП), пише “24 часа”. 8730 души са останали без помощи за два месеца, защото са отказали да работят през 2017 г., за същия период други 4 хил. пък са с прекратени помощи за две години, защото са отказали предложената им работа повече от веднъж. През миналата година се наблюдава лек спад при спрените помощи.

Така за 2018 г. 5 хил. са останали без пари от държавата за два месеца, а 2589 души са със спрени социални помощи за 2 г. Средно на месец 593-ма души предоставят извинителни бележки, за да не ходят на работа, показва статистиката на АСП. Това означава, че над 7 хил. души са се освободили от работа през 2018 г. Общините пък не могат да намерят работа на около 100 души месечно. Отделно всеки месец средно 9632 семейства остават със спрени детски, защото децата им не посещават редовно училище или предучилищна група, която е задължителна за всяко дете. Социалните спират помощите на социално слабите за два месеца, ако те откажат да полагат 14 дни в месеца по половин работен ден общественополезен труд. За децата пък санкцията влиза в сила при натрупани над 5 неизвинени отсъствия.

Според Закона за социално подпомагане обаче съществуват редица случаи, които освобождават голям кръг от хората от общественополeзен труд. Така градинки не копаят самотни родители и тези, чиито деца са на до 3-годишна възраст, бременни и хора с трайни увреждания. От общественополезен труд са освободени и хората, които полагат грижи за болен член на семейството или за болен роднина по възходяща и низходяща линия до втора степен, хората с психични заболявания, както и включените в курсове за обучение, квалификация и преквалификация чрез дирекции “Бюро по труда”. Държавата плаща диференцирани помощи на хората, които не могат сами да изкарат определения за тяхната група минимален доход.

Efekt 2

Гарантираният минимален доход у нас е 75 лв. В зависимост от това дали става дума за самотни възрастни хора, или за деца, тази сума, се умножава по определен коефициент. Така, за да получат социална помощ, възрастните хора над 75 г., които живеят сами, трябва да получават под 123,75 лв., самотните възрастни хора над 65 години – под 105 лв., децата – до 68 лв., и т.н. Извън доходите има и други критерии за получаване на социални помощи – имущество, семейно положение, здравословно състояние, учебна и трудова заетост. За 2018 г. за социални помощи са изплатени 32 млн. лв. на 27 хил. души. А семейни помощи са получавали средномесечно 392 161 семейства за 608 182 души.

За тях държавата през миналата година е изплатила 314 млн. лв. Безработни многодетни родители може да получат около 200-300 лв. от държавата, но ако някое от децата им има ТЕЛК над 90%, помощта вече е с 930 лв. повече. За да спрат измамите с помощи, от ВМРО предлагат орязване на социалните помощи на онези, които се водят трайно безработни, а демонстрират сериозен стандарт на живот, с промени в Закона за социално подпомагане. Те ще подлежат на ежегодна оценка от Агенцията за социално подпомагане и помощите им може да бъдат намалени до 50% при две отрицателни оценки. От ВМРО предлагат и получаването на социални помощи да се обвърже с участието в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията. “В обществото отдавна има усещане за несправедливост между работещите и тези групи, които останаха невписани в трудовия пазар. Професията “трайно безработен”, както и “самотна многодетна майка” източват социалната система и са в огромна тежест на данъкоплатците. Чрез поредица от законодателни мерки, част от които е и този законопроект, през последните години законодателят се опитва да намери баланс между двете групи и да насърчи хората да разчитат по-малко на социални плащания и повече на собствените си доходи от труд, които следва да бъдат по-високи от социалните плащания”, пише в мотивите на законопроекта. “Един от големите проблеми сред невписаните в обществото уязвими групи е липсата на достатъчно ниво на образование и трудова квалификация. Въпреки многото програми за социална и трудова интеграция тези, които се възползват от тях, обикновено не постигат значим напредък, защото законът не ограничава възможността колко пъти да се възползваш от програмите, както и не определя достатъчен контрол върху постигнатите резултати.

С предлаганите промени смятаме, че ще постигнем именно това – необходимо ниво на образование и придобиване и/или повишаване на трудовата квалификация”, обосновават още от партията на Красимир Каракачанов защо предлагат законовата промяна. От бизнеса също подкрепят законопроекта на малкия коалиционен партньор.

Обвързването на права с ангажименти и завишаването на контрола върху социалните помощи са мерки, които са справедливи и правилни и срещат нашата безусловна подкрепа, пишат в становище от АИКБ до парламентарната социална комисия. От Агенцията за социално подпомагане подкрепят идеята за обвързването на помощи с образованието. Те напомнят на депутатите, че социалните помощи на безработните се спират и сега, ако откажат да бъдат включени в обучение. Принципно подкрепяме идеята в Закона за социално подпомагане да бъде дадена дефиниция на понятието “недобросъвестно получени средства” от социални помощи, тъй като по този начин ще се гарантира правоприлагането, пишат в своето становище от АСП. Подчертават, че социалните инспектори не могат да проверяват за притежание на имущество, което не отговаря на заявените доходи. Промени в Закона за социално подпомагане са внесли и от БСП. Червените искат при натрупани неизвинени отсъствия да се спират всички социални помощи на семействата. Мотивите на социалистите за промени са, че в момента помощите стимулират неангажираността на родителите към образованието на децата им.

Според тях по-строгите мерки ще доведат до постигане на по-висока грамотност, знания и умения. “Образователната система, в резултат и на неадекватните административни мерки, предприемани напоследък, не успява да обхване ромската общност напълно, още по-малко да им даде необходимото ниво на грамотност”, пишат червените в мотивите си към промените. Държавата дава 576 млн. за децата Държавата ще даде над 576 млн. лв. под формата на семейни помощи за деца до края на годината. Това предвижда бюджетът на Министерството на труда и социалната политика. И през тази година не е предвидено увеличение на детските.

Така на семействата с едно дете се дават 40 лв. На тези с две – 90 лв., а за семейства с три деца – 135 лв. Помощи в този размер вземат домакинствата с до 400 лв. месечен доход на човек. Тези с доходи от 400,01 до 500 лв. на човек пък получават 80% от пълния размер на помощта. Например семейство с едно дете взема 32 лв., а с две – 72 лв. Около 620 хил. деца ще получават помощи през тази година, показват разчетите. Държавата дава и еднократни помощи за семействата. Така при бременност се отпускат 150 лв. При раждане на първо дете – 250 лв., а за второ – 600 лв. За близнаци – по 600 лв. За майки студентки в редовна форма са предвидени 2880 лв.
Източник: bulbg.blogspot.com
И така ГЕРБ разчиства списъците !
И така ГЕРБ принуждава и унищожава !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.