БХК срещу МВР

БХК срещу МВР

Кой позволява на БХК да интервюира терористи, джихадисти и нарушители на българската държавна граница? Кой позволява БХК да влиза в ролята на следствие, прокуратура и съд?

Забрана за дейността на БХК и съд за нейните сътрудници за противобългарска антидържавна дейност в полза на чужди държави и разузнавателни централи!Афганистанците опровергават версията на МВР за инцидента край Средец. Арестуваните край Средец афганистанци разказват съвсем различна версия за инцидента, при който загина незаконно влязъл в страната мигрант. Това съобщи Българският хелзински комитет, който се е срещнал с 20 от задържаните. Според версията на МВР, на 16 октомври 2015 г. в района на отговорност на граничното полицейско управление в гр. Средец в близост до българо-турската граница патрул от двама граничари и един командирован от вътрешността на страната полицай, или общо трима служители, се натъкват на група от петдесетина афганистански граждани под мост край с. Дюлево във вътрешността на страната. Съгласно направените до този момент изявления от представители на властите, в това число главния секретар на МВР, групата имигранти оказва съпротива и агресия при ареста, при което един от полицаите произвежда предупредителен изстрел във въздуха и при последвал рикошет един човек от групата – 56 годишен мъж – е ранен и убит.

На 19 октомври 2015 г. служители на Бежанската програма на Български хелзинкски комитет (БХК) се срещнали и разговаряли с 20 души от групата афганистански граждани, замесени в инцидента, които предходния ден са преведени в Разпределителния център (РЦ) в гр. Елхово. Между тях е и братът на загиналия афганистански гражданин. При проведените разговори БХК установи съществени различия в официалната до този момент версия на МВР и властите за инцидента, за които счита, че българската общественост следва да бъде надлежно уведомена.Убитият афганистански гражданин се нарича Зияулах Вафа. Той е бил на 19 години и е придружаван от непълнолетния си 17-годишен брат, който е и основният източник на информация за БХК. Неговите показания се подкрепят и от всички останали души от групата.

Efekt 2

Според разказите групата е била пресрещната при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи. Никой от групата не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите. След като са видели полицаите, афганистанските граждани са се разбягали във всички посоки. В този момент двама от полицаите започват да стрелят, като всеки от тях произвежда по два изстрела, или, произведен е бил не само един, а общо четири изстрела. Доколкото в този момент хората от групата са били с гръб към полицаите, бягайки от тях, те не са в състояние да кажат със сигурност дали изстрелите са били произведени във въздуха или пряко по бягащите. При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа е улучен и пада на земята. При тази гледка всички от групата преустановяват бягството, лягат на земята и изчакват до пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване. Всички чужденци също така са единодушни, че при последващия обиск в никого от групата не е открито никакво огнестрелно или хладно оръжие или други предмети, които биха могли да бъдат използвани за нападение, освен лични вещи, дрехи, телефони и документи.

БХК счита за необходимо да заяви, че се установяват сериозни и съществени разминавания между първоначалната версия на властите и заявленията на очевидците, които повдигат въпроси за обективността на информацията, изнесена пред медиите, както и относно сериозността на намеренията на властите да разкрият и изнесат пред обществеността действителните обстоятелства за този трагичен случай. Инцидентът повдига сериозни въпроси с употребата на огнестрелно оръжие, която не изглежда да е била абсолютно необходима при тези обстоятелства.
БХК припомня, че това не е първият подобен инцидент на българската граница. През есента на 2000 г. в района на отговорност на ГПУ Ивайловград, при опит за задържане на група от 91 души в гориста местност, гражданин на Ирак бе прострелян и убит от граничен патрул. В този случай както първоначалната версия, така и крайното заключение на прокуратурата отново бяха, че смъртта е причинена от рикошет от произведен във въздуха предупредителен изстрел.Поради това БХК призовава към цялостно, бързо и безпристрастно провеждане на процесуално-следствените действия по случая като гаранция за разкриването на обективната истина за това трагично произшествие. От особено значение за разследването е установяването на това, дали огнестрелното оръжие е употребено при условията на абсолютна необходимост, както изискват член 2 от Европейската конвенция за правата на човека и българското законодателство.

Разследване в съответствие с международните стандарти за цялостност, независимост и безпристрастност е от първостепенно значение, за да се установят действителните причини и вина за трагичния инцидент, отнел живота на млад човек, тръгнал да търси закрила, сигурност и по-добро бъдеще.
Източник: segabg.com/

Ние от Blife.eu публикуваме и част от коментарите под източника без редакторска намеса:

beagle
Госпожата ще требе да поиска и патрули с кафеварки …
aida
Навсякъде по света ,при неизпълнение на полицейско разпореждане, се стреля……Орден е нужен за полицаите….
Morgenstern
Не вярвам нито дума на доказаните лъжци от БХК. Може и версията на полицията да не е прецизна и да крият нещо, но опит от последните 25 г. – БХК лъжат ВИНАГИ.
9101
Е, ми щом така расъждавате – най-добре да се прибере оръжието от полицаи и военни и – готово. Границата отворена, само формална черта по картите. Това ли искате?
Асол
Аз казах ли ви още онзи ден, че тези ще се доберат до “бежанците” и ще тръгнат за пореден път да с@@@т по държавата. Каквато и да е последната, тези плазмодии трябва да бъдат изритани от нея.
Ганий
Така и нашта проробовладелска преса не обяснява на нас, заблудените и неуките, какво става…
Сирийците бягат от кръволока Асад – това е ясно!
Ма защо афганистанците бягат от Афганистан, след като там демокрацията и пазарната икономика победиха по всички показатели!? Признати бяха правата на сексуалните малцинства… Какво певе искат!?
Че Афганстан е доста по-далече от Сирия – какъв е тоз страх от демокрацията и пазарната икономика у афганистанците – не разбирам!

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

от administrator