Българската мафия! Вижте какво знаят Америка и ЕС за Бойко Борисов !

Българската мафия! Вижте какво знаят Америка и ЕС за Бойко Борисов !

Българската мафия! Вижте какво знае американският конгрес за престъпното минало на Бойко Борисов !
Известният американски журналист Джеф Щайн, автор на статията в Конгрешънал Куотърли за криминалното минало на Бойко Борисов даде пространно екслузивно интервю за Биволъ.

Какво е СИМО? Как работят американските разузнавателни служби? Как работят с „лошите момчета“, сред които е и Борисов, премиер на държава от Европейския съюз? Какво може да направи Специалната комисия Антимафия към Европейския парламент? За всичко това ще можете да прочетете в серия от публикации с интервюто на американския експерт по разузнаване и национална сигурност Джеф Щайн.

Efekt 2

При подготовката на публикацията си в Конгрешънал Куотърли през 2007 г. Щайн ползва секретен доклад на швейцарска финансова институция.

Български журналист от реномирана медия също е имал достъп до доклада, но нито ред от него не е бил публикуван, твърди Щайн пред Биволъ. Подробности в първата част на интервюто, която ще бъде публикувана тази седмица.

Кой е Джеф Щайн?

(информацията е превод от Wikipedia, потвърдена и от самия Щайн, с уточнения за сегашните му занимания).

Джеф Щайн е колумнист и блогър към „Вашингтон Пост“. След пенсионирането си не води редовна колонка във „Вашингтон Пост“, но продължава да пише за седмичното издание Washington Post’s Sunday Magazine.

Преди това е водел колонката SpyTalk в електронния сайт на американското издание „Кънгрешънъл куотърли“ като е бил редактор на отдела за национална сигурност и отдела за политика в периода 2002-2009. Той е специализирал в разузнаването, отбраната и външната политика на САЩ. Като допълнение към работата му в „Кънгрешънъл Куотърли“, Щайн е автор на три книги и стотици статии и критически анализи на книги. Продължава да води SpyTalks като независим блог, озаглавен „Разузнаване за мислещи“. Той също така има многобройни радио-и телевизионни изяви.

Щайн е роден във Филаделфия през 1944 г., но е израстнал в щата Мейн, където се премества със семейството си през 1954 г. Той е посещавал училище в Провидънс, Роуд Айлънд, след което се мести в Хингъм, Масачузетс, където завършва гимназия през 1962 г. След това отива да учи в Бостънския университет, където завършва бакалавър по Американска история. Щайн придобива магистърска степен по Китайски науки в Калифорнийския университет в Бъркли. През 1968 г. той става част от американската армия и е служил на американското разузнаване като военен разузнавач от 1968 до 1969 г. Той е награден с бронзова значка за участието си във войната във Виетнам.

Щайн започвна своята журналистическа кариера в седмичник на Вашингтон, Окръг Колумбия. Той е предавал за Националното публично радио през неговите ранни години, като в същото време е бил независим журналист към именити вестници и списания. През 1981 г. е редактирал за кратко време „Вашингтон Сити Пейпър“ преди да започне да издава свой собствен вестник „Вашингтон Уийкли, който спира да излиза от печат една година по-късно- през 1984 г. След това става част от „Юнайтед Прес Интернешънъл“ , издигайки се до позицията на заместник-редактор на Международния отдел. През този период той написва първата си книга „Факти за Виетнам“, издадена през 1987 г. През 1992 г. излиза втората му книга „Убийство по време на война“, в която описва детайлно скандалната аферата от 1969 г., според която по времето на войната във Виетнам Зелените барети убиват месетен гражданин, работил за тях, заради подозрението, че е двоен агент. „Тайм Мегъзин“ хвали книгата, пишейки за нея, че е „…най-добрата военно-морална история след „Бунтът на Кейн“- задълбочено проучена и изключително документирана история на случая със Зелените барети.“

През 90-те години Щайн започва да пише в електронния сайт на бързо развиващото се американско списание Salon.com като накрая става и кореспондент на отдела за национална сигурност и пуска една от най-големите си разработки, в която разкрива тайни връзки между свестовноизвестната американска циркова компания на братята Ринглинг и бившият шеф на ЦРУ Клеър Джордж. През 2000 г. Щайн написва книгата „Бомбаджията на Саддам“ с помощта на Хидир Хамза, чиято биография описва. Хамза е учен, който е работил върху ядрената програма на Саддам Хюсеин но през 1994 г. успява да избяга. Книгата получава популярни, широкоразпространени и възторжени рецензии, като една от тях е на бившия директор на Националната агенция за сигурност на САЩ ген. Уилям Одом, който я нарича във „Вашингтон Пост“ „Не само по-странна, но многократно по-жестока от белетристиката. Книгата трябва да привлече широк спекър от читатели, от специалисти по сигурност и чуждестранна политика до отегчени пътници на самолет, които търсят трилър.“ През 2002 г. „Кънгрешънъл Куотърли“ наема Щайн да създаде и да редактира отдел за национална сигурност, който е бил номиниран за награда през своята първа година от съществуването си.

През 2005 г. Щайн започва да води седмична колонка за „Кънгрешънъл Куотърли“, озаглавена „SpyTalk“, която в последствие става дневен блог, който се отличава с достоверно отразяване на информация и същински сензационни новини. През октомври 2006 г. Щайн вдига страхотен шум, публикувайки в „Ню Йорк Таймс“ материал, в който разкрива, че много шефове, висши служители и членове на Комисията по разузнаване не знаят разликата между Сунити и Шиити. Два месеца по-рано Щайн разкрива в своята колонка, че новият председател на Комисията по разузнаване знае малко за Ал Кайда и Близкия изток. През април 2009 г., пишейки за отдела за политика на „Кънгрешънъл Куотърли“, Щайн пуска материала, според който представителката от Долната камара на Конгреса в САЩ Джейн Хармън е била подслушвана, от което става ясно, че тя се съгласява да окаже помощ на двама служители на Американскo-израелската комисия по обществени въпроси, обвинени в шпионаж. Скандалът буди допълнително внимание към проблема с несанкционираните подслушвания на Службата по национална сигурност (NSS) и въвлича и други фигури.

Като допълнение към работата му във „SpyTalk“, Щайн продължава да пише рецензии на книги за „Ню Йорк Таймс“ и „Вашингтон Пост“ . През годините е писал за много други издания като „Ескуайър“, „Венити Феър“, „Джентълменс Куотърли“, „Плейбой“, „Ню Репъблик“ , Нейшън“ и „Крисчън Сайънс Монитор“. Той също така има телевизионни изяви в „Си Би Ес“, „Си Ен Ен“, „Би Би Си“ и др., където коментира по въпросите, свързани с националната сигурност на САЩ.

Към настоящия момент Щайн е пенсиониран и живее в северозападната част на Вашингтон, Окръг Колумбия, в реставрирана къща в чифлик от Викторианската епоха. Той е едновременно член на Асоциацията на бившите офицери на разузнаването и на Разследващи репортери и редактори.

Превод от Wikipedia: Живка Попатанасова

Пълният текст на статията от Конгрешънал Куотърли от архива на e-vestnik:

„Българският партньор на Буш в борбата с тероризма има съмнително минало“

Най-влиятелният политик в България, която най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната борба срещу тероризма, е близък сподвижник на известни мафиоти и е свързан с близо 30 неразкрити убийства в страната, сочат данните от секретен доклад за анализ на риска, направен по поръчка на частна банка.

Партньорството на САЩ с 48-годишния Бойко Борисов, бивш главен секретар на МВР (в оригинал – министър на вътрешните работи – бел.ред) е последният пример за политически сделки на администрацията на Буш в борбата с тероризма, което води до това, че Пентагонът, ЦРУ и ФБР си сътрудничат с едни от най-корумпираните и престъпни лидери.

Борисов, който е бивш бодигард на последния комунистически диктатор в България и на неговия посткомунистически наследник, бе назначен за главен секретар на МВР през 2001 година. Твърди се, че именно той е изиграл водещата роля за откриването на централа на ФБР в София.

Разпален каратист, някогашен треньор на националния отбор по карате на България, чиято запазена марка е черното кожено яке, Борисов беше основен играч по време на миналогодишното споразумение за разполагането на американски военни бази на територията на България, която е потенциален плацдарм за нанасянето на удар срещу Иран, разположен на около 1 300 км от страната.

Борисов, който навежда на сравнения с Арнолд Шварценегер, напусна вътрешното министерство през миналата година, за да стане изключително популярен като кмет на София и в България малцина се съмняват, че се подготвя да поеме контрол над правителството на изборите през 2009 година.

Според доклада, изготвен от екип от бивши представители на силите за сигурност на САЩ за швейцарска финансова къща, Борисов е смятан и за „бизнеспартньор и бивш съдружник на някои от най-големите мафиоти в България“.

Докладът, изготвен преди 18 месеца, бе предаден при условие, че банката и самоличността на авторите му бъде запазена в тайна.

По време на четирите години като главен секретар на МВР 2001-2005 година, Борисов е използвал своя пост, за да помогне на мафиоти да „ликвидират своите конкуренти“.

„Откакто Бойко Борисов беше назначен за главен секретар през 2001 година, са извършени много поръчкови убийства на хора, които са свързани с криминалните групировки в България“, се посочва в доклада.

„До момента нито едно от тези убийства не е разрешено. Много от разследванията, водени от Борисов, са приключили безрезултатно“, пише в документа.

Докладът представя много подробности за връзките на ИПОН, личната охранителна фирма на Бойко Борисов, с криминалната групировка СИК.

(От пресслужбата на българското посолство във Вашингтон не представиха превод на английски на абревиатурите ИПОН и СИК.)

В доклада пише, че „Борисов има документирана история за бизнес отношения с лица, смятани за лидери на организираната престъпност в България“. Следват подробни биографи на предполагаеми криминалнопроявени приближени на Борисов и списък от 28 убийства, останали неразрешени под контрола на Борисов.

По времето, когато Борисов е заемал поста главен секретар на МВР, са разкрити само дребни престъпления, докато бившите бизнес партньори на Бойко Борисов преуспяват, а конкурентите им са систематично избивани.

Авторите на доклада заключават, че гангстерските връзки на Борисов трябва да държат нащрек службите за сигурност на САЩ, които са отговорни за връзките и информационния обмен с България.

Разследването на ЕС

Следователите от ЕС достигат до подобни изводи, но цитират пет пъти посочените в доклада по-горе гангстерски убийства.

През май 2006 г. комисарят по разширяването на ЕС Оли Рен заяви пред Европейския парламент, че са проведени много малко разследвания и дела срещу криминалните групировки в България.

„От 2000 г. насам са извършени повече от 150 поръчкови убийства, свързани с организираната престъпност, но няма нито един осъден“ се казва в доклада на европейските следователи.

Осем месеца след обръщението на Оли Рен българската полиция свика пресконференция, за да обяви, че трафикът на хероин, основен източник но насилие и корупция, е бил унищожен.

„България вече не е основен канал за трафика на наркотици,“ заяви ръководителят на службата за борба с организираната престъпност, съобщава Novinite.com на 6 февруари 2007 г., без да определи кой точно е автор на това изказване.

Българското посолство във Вашингтон препрати въпросите относно Борисов към офиса на кмета в София, откъдето не беше даден отговор на два подробни въпросника.

Клаус Янсен, германски следовател, назначен от ЕС да разследва прогреса в борбата с престъпността в България, заяви, че всеки път, когато се е опитвал да разследва служителите относно реформите, се е натъквал на поведение от типа „гледай си работата“.

„Те вярват, че независимо от всичко, ще влязат в ЕС“, заявява Янсен пред „Файненшъл Таймс“. „Не може да им бъде оказано позитивно влияние“.

Наистина България бе приета в ЕС на 1 януари. През 2004 г. бе приета в НАТО и изпрати 400 войници в Ирак.

Според някои съобщения през миналата година България е приютила един от секретните антитерористични центрове за задържане на ЦРУ, с които, според експерти, Борисов е бил пряко свързан в качеството на главен секретар, въпреки че правителството в София отхвърли тази информация.

Борисов, „най-популярният политик в България“ според едно проучване, наскоро формира нова дясна популистка партия, като според информацията се ползва с рейтинг на одобрение 80% и е сочен за фаворит за премиерския пост.

„Едно нещо е сигурно…“, пише български анализатор – „Борисов е и ще бъде силният“.

Приближен на американското разузнаване „Бойко Борисов е ярка личност, която често се появява в българската преса, определяйки се за ушите и очите в България на ФБР и американските специални служби“, се посочва в доклада. „Смята се, че българското общество уважава Борисов, защото си смята, че той е приближен на ФБР, американските тайни служби и Интерпол“.

Визитата на Борисов през май 2006 г. във Вашингтон, където той се срещна с високопоставени лица от ЦРУ и Сената, изглежда потвърди това.

Джон Маклафлин, бивш директор на ЦРУ, който бе ангажиран с новите споразумения с България в сферата на сигурността, заяви, че не си спомня да се е срещал лично с Борисов, но посъветва за проява на търпение към страната от бившия социалистически блок.

„Те са интересни хора, които искат да помогнат и го правят,“ заяви Маклахлин в свое интервю. „Те все още търсят мястото си в света след десетилетия на подчинение пред СССР. Това ще отнеме време“.

Новият алианс може вече да е дал резултати в борбата с тероризма.

Два месеца след визитата на Борисов, в България бе заловен камион, прекарващ радиоактивен материал за Иран.

Джо Уилсън, републиканец от Южна Королина, който заяви, че „се е влюбил в България“, когато е бил там като наблюдател на изборите през 90-те години, а в последствие създаде групата за приятелство с България в Конгреса на САЩ, приветства новия съюз.

„Добрите взаимоотношения с България са жизненоважни,“ заяви той, „защото България е стратегически разположена в Югоизточна Европа“.

Други бази

Българска информационна агенция съобщи наскоро, че американски бомбардировачи „Стелт“ и крилати ракетни от България могат да бъдат използвани при нападение срещу Иран през април.

Но Уилсън заяви, че не вярва, че американските бази в България ще се използват за атака срещу Иран.

„Ние имаме бази, които са по-близо до Иран (в Персийския залив),“ посочи той.

Уилсън каза също, че България „е осъществила напредък“ в борбата с корупцията във връзка с присъединяването към ЕС.

Но бивш сътрудник на ФБР осъжда прегръдката на администрацията на Буш към България и връзките с Борисов, като съюзник в борбата с тероризма.

„Борисов може би е изминал дълъг път, за да се изчисти,“ заяви бившият официален представител, пожелал анонимност, „и по мое мнение, той бе много по-уязвим от критика през 2005 г., отколкото е днес“.

Той, обаче, добави, че „правителството на САЩ е направило ужасен избор с кой да си легне в България.“

„Какво по дяволите е това – във „войната с тероризма“, ние изглежда приемаме помощта на всеки, колкото и мръсен да е той.

2007 Джеф Щейн, редактор по въпросите на сигурността към „Конгрешънъл Куотърли“

Източник: bivol.bg   

Българската мафия!

Имали паралелна държава у нас ?

Този който контролира улицата той контролира държавата ето защо войната  в мафията предизборно се завърна !

Защо обаче Цветанов върна темата за Мафията  в общественият фокус след като това е най кървавата тайна на Бойко Борисов !

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.