Военни и полицаи масово напускат системата

Военни и полицаи масово напускат системата
Военни и полицаи масово напускат системата

За първите шест месеца са се пенсионирали близо 5700 служители на сектор “Сигурност и отбрана”, което е 220% годишен ръст
Георги Желязков
Броят на пенсионираните служители в сектор “Сигурност и отбрана” през първото полугодие е тройно по-голям спрямо същия период на миналата година. Това се вижда от доклада на Националния осигурителен институт (НОИ) за новоотпуснатите пенсии през първото полугодие. Тенденцията за постоянно нарастване на желаещите да напуснат системата на МВР и на отбраната започна в началото на 2015 г., когато се заговори за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране, която ще се увеличава през следващите години.

От числата в доклада се вижда, че другите два вида пенсии – за стаж и възраст, както и инвалидните, намаляват. В първия случай причината може да се търси, от една страна, в намаляването на броя на населението, а от друга – в лекото покачване на възрастта за пенсиониране, което започна от тази година.

Много полицаи и военни

Efekt 2

Статистиката показва, че през първите шест месеца на годината са се пенсионирали близо 5700 военни, полицаи, пожарникари и други служители в силовите ведомства. Увеличението на годишна база е с над 220%, а толкова голям брой за такъв период статистиката не е отчитала (най-старите публични данни са към 2012 г.). Увеличението на новопенсиониралите се служители започна през второто тримесечие на 2015 г., когато стана ясно, че работещите в силовите ведомства ще се пенсионират не само при достигане на 27 години трудов стаж. От 1 януари беше въведено и изискване за минимална възраст от 52 години и 10 месеца, а с всяка следваща година възрастта ще се увеличава с по 2 месеца до достигане на 55 години.

В същото време до 2018 г. действа тригодишен преходен период, през който служителите в силовите ведомства, които вече са изпълнили условието да имат 27 години стаж, 2/3 от който в системата, да се пенсионират, въпреки че не са изпълнили условието за възраст.

На растящия брой подкрепа оказват и друга промяна в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), одобрена по предложение на бившия социален министър Ивайло Калфин и екипа му. Тя предвижда пенсионираните служители на специалните ведомства да имат право да останат на работа, въпреки че са се пенсионирали. Така те могат да получават и пенсия, и заплата. Досега служителите от сектор “Сигурност и отбрана” можеха да получат 20-те полагаеми пенсии единствено ако подадат молба за напускане на системата.

Към всичко това влияние вероятно оказват и обсъжданите в парламента промени в Закона за МВР, които предвиждат заплатите при пенсиониране да варират според стажа в системата.

Свиване на общия брой

За шест месеца към пенсионната система са се присъединили общо 47 563 души, или с 5.1% по-малко спрямо същия период на 2015 г. Прави впечатление, че през първото полугодие на тази година наследствените пенсии са скочили драстично – те са близо 9000, а увеличението е с внушителните 64% на годишна база. Това е добавка, които преките наследници на починалите получават. При един наследник той получава 50% от полагащата се лична пенсия на починалото осигурено лице. При двама – 75%, а при повече се разпределя 100% от личната пенсия.

Предварителният отчет на НОИ показва, че делът на новоотпуснатите инвалидни пенсии от общия брой на новите пенсии е вече под 30%. Общият брой е паднал с над 9% до 13 954 броя.

Източник: capital.bg

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.