Гордей се Българино ! Йордан Йовчев в залата на славата в Оклахома Сити.

Йордан Йовчев


Легендарният български гимнастик Йордан Йовчев бе приет в Залата на славата на световната спортна гимнастика. Церемонията се проведе в Оклахома Сити.
Всички българи се гордеем Йордан Йовчев! Не за първи път той прославя страната ни и ни кара да имаме самочувствие като нация. Неговото влизане в Залата на славата е не само наложително, но и много заслужено.

Йовчев е единственият гимнастик с участие на шест олимпиади (1992-2012), на които е спечелил четири медала. Това е безкомпромисен рекорд в историята на спорта.

Той има четири златни отличия и общо 13 медала от 16 световни първенства по спортна гимнастика.

Efekt 2

Йордан Йовчев е роден на 24 февруари 1973 г. в град Пловдив. Възпитаник е на Спортното училище в града.

Първите си крачки в голямата гимнастика прави на 7-годишна възраст при треньора Живко Добрев. По-късно израства при Иван Славчев. В националния отбор треньор му е Милко Танкушев. Още тогава в детето на 7 години се вижда страстта и отдадеността на една бъдеща легенда.

И успехите не закъсняват.

През 1991 г. на Европейското първенство за юноши до 18-годишна възраст, провело се в Атина, става вицешампион в многобоя. През 1995 г. Йовчев печели бронзов медал на земя и е четвърти в многобоя на европейската купа в Рим.

През 1996 г. на Европейското първенство в Копенхаген става вицешампион на халки и четвърти в многобоя. През същата година на Олимпийските игри в Атланта остава четвърти на халки – коронната му дисциплина.

След Олимпийските игри в Атланта 1996, Йовчев остава да живее и работи в Америка. Там съпругата му Боряна го дарява със син – Джордан. Въпреки многократните покани да се състезава за САЩ, Йовчев, който е президент на Българската федерация по спортна гимнастика, остава в националния отбор на България.

През 2000 г. на Олимпийските игри в Сидни става двоен бронзов медалист на земя и халки, а година по-късно на Световното първенство в Гент става двоен световен шампион на земя и халки. Същият двоен успех повтаря и през 2002 г. на Световното първенство в Дебрецен и през 2003 г. на Световното първенство в Анахайм.

На Олимпийските игри в Атина през 2004 г. Йовчев изиграва перфектно съчетанието си на халки, но съдиите дават златото на гръка Димостенис Тамбакос. Българинът остава със среброто, на земя се класира трети.

Йордан Йовчев се класира за петата си поредна Олимпиада в Пекин през 2008 г., където успя да влезе във финала на коронната си дисциплина халки и завърши на 8-о място.

На олимпийската квалификация в началото на 2012 г. именитият ни гимнастик влезе в историята на своя спорт като единствен състезател, който ще участва на шест Олимпиади. Освен това той бе избран от БОК за знаменосец на олимпийската ни делегация на откриването на Игрите в Лондон.

Йордан Йовчев е най-успелият български гимнастик! И в това дори разединеният ни народ е на едно мнение.

Йовчев е една жива легенда, която според нас има още какво да ни покаже. Успехите и наградите са много. Обичта на народа е безгранична.

А това няма кой да му го отнеме! НИКОГА!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.