Да запазим “Св. Александър Невски”

Да запазим "Св. Александър Невски"

Българската епархия зад океана съпричастна на усилията за запазване на “Св. Александър Невски”

В открито писмо до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, получено от Хаштаг-BG, у ръководството на Българската епархия за САЩ, Канада и Австралия заявява, че клирът и народът на митрополията са съпричастни на усилията на Св. Синод на БПЦ да запазят статута на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ като собственост на Българската православна църква. В писмото, подписано от Драговитийския епископ Даниил, викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, ик. Петър Тотев от катедралата „Св. Кирил и Методий” в Ню Йорк, църковното изпълнение на БПЦ от района на Ню Йорк, се казва: “разтревожени сме от решението на Върховния административен съд, който е дал ход на делото срещу решението на Министерския съвет от 1 октомври 2014 г., с което държавата дари собствеността на Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” в гр. София на Българската православна църква – Българска патриаршия. Миналата година ние, които живеем извън България, се възрадвахме, че сме вече собственици на най-големия и красив храм на Балканския полуостров“.

Духовниците и миряните от Българската епархия зад океана заявяват, че са съпричастни с решението на Св. Синод на БПЦ и „в понеделник на 7 декември 2015 г. ние ще бъдем духом заедно с всички в съда, в защита на правдата, че Патриаршеската катедрала трябва да си остане наша собственост“.

Efekt 2

В неделя, на 6 декември, във всички църкви на епархията в САЩ, Канада и Австралия ще бъде отслужен молебен. „Дай Бог, по молитвите на св. Николай Чудотворец, съдът да потвърди правото ни на собственост“, завършва писмото на клира и народа от Българската източноправославна епархия на САЩ, Канада и Австралия.

Вчера Св. Синод на БПЦ обяви, че на 7 декември, понеделник от 8.30 ч. пред сградата на ВАС на бул. „Ал. Стамболийски“ № 18 ще бъде отслужен молебен “за изпросване Божията помощ за запазването на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ като собственост на БПЦ–БП”. Целият състав на Св. Синод пък ще присъства на заседанието на ВАС, на което ще се разгледа дело № 14 123, заведено по жалба на двама граждани, които оспорват акта на Министерския съвет от миналата година, с който храм-паметникът “Св. Александър Невски” беше предаден на Българската православна църква.
Източник: hashtag-bg.com/

Ние от Blife.eu няма да задаваме въпроси нито ще правим коментари, а ще изчакаме съдът да се произнесе ! Благодарим за материалът на хаштаг.бг!

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.