Да се почерпиш

Да се почерпиш
Да се почерпиш

По някога „ами сега какво ще правим” е равно на обществено полезен труд !

20 лева за почерпка на полицаи-100 часа труд в полза на обществото
100 часа ще работи в полза на обществото шофьор от Пловдив, който се опита да пробута рушвет на родопски полицаи. С.А. бил спрян за проверка от автопатрул на път за „Маказа”.

Документите, които представил обаче се оказали на… баща му. Мъжът се оправдал със съпругата си, която погрешка му дала вместо неговите, чужди документи и контролен талон. Полицаите от Областната дирекция на МВР в Кърджали извършили проверка, която установила, че пловдивчанинът има редовна шофьорска книжка. Мъжът щял да се размине единствено с фиш, но решил да мине още „по-тънко”-с почерпка.

Efekt 2

За целта С.А. мушнал между документите банкнота от 20 лева. Виждайки я униформеният служител го попитал „Какви са тези пари?”. Отговорът „Да се почерпите” довел до повикване на дежурна оперативна група.
Прокуратурата в Кърджали поиска 8 месеца условна присъда за шофьора-рушветчия. Съдът обаче го наказа с пробация за срок от година, както и с глоба в размер на 500 лева.

„Обществената опасност на деянието като вид е висока, но в конкретния случай, следва да се определи по-скоро като типична за този вид престъпления, а с оглед размера на подкупа и като изключително занижена. Съдът намира, че в случая освен наличието на многобройни смекчаващи вината обстоятелства е налице и изключително такова, а именно размерът на подкупа-по 10 лв. на човек. Тази сума е изключително ниска, което трябва да бъде отчетено подобаващо. Поради това съдът намира, че наказание „лишаване от свобода” дори и в минимален размер се явява несъразмерно тежко за конкретния казус”, мотивираха решението си магистратите в Кърджали.

Междувременно във Великотърновско 63-годишен шофьор отива на съд за опит да подкупи катаджия с 50 лева при пътна проверка. Христо С. бил спрян за проверка в Свищов при управление на влекач „Даф“, защото предприел изпреварване на полицейски автомобил, понеже нямал годишен преглед за техническа изправност на МПС. След като камионът бил спрян за проверка, Христо мушнал в джоба на единия полицай банкнота от 50 лв.

Източници : rodopi24.blogspot.bg и borbabg.com

Ние от Blife.eu казваме, че тези полицаи са достойни за награда и техният личен пример трябва да стане достояние до колкото се може повече хора !
Това полицай да не взима пари е като политик, който не лъже !
Това е толкова рядко случващо се нещо в България, че трябва да бъде на първа страница на всички вестници и списания!

Истината е, че ако повече полицаи бяха като тези достойни полицаи и всеки ден ние медиите пишем, че някой е бил осъден заради опит да даде пари опаковани в думите „да се почерпиш”!
Много хора биха се замислили дори и когато чуят думите ”ами сега какво ще правим”?
Истината е, че трябват много по-строги закони за тези, който предлагат пари и за тези, който вземат само така корупцията ще се пресече !

Ние от Blife.eu казваме Браво на полицаите !
Ако контролът е по-завишен и катастрофите ще са по-малко и повече животи ще бъдат спасени !
Затова когато чуете думите „ами сега какво ще правим” отговорът е „ами пиши акт” !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.