Да ти разкажа за Колумбия татко!

Да ти разкажа за Колумбия татко!

– Да ти разкажа за Колумбия татко! Да се поразходим татко! Татко искам да те заведа в Колумбия?

– Добре сине, да си затворим очи и в мислите си да посетим Колумбия! Какво ще ми кажеш сине за Колумбия?

– Не знам много татко, но в интернет има един сайт Уикипедия и там има информация за всички страни, държави, градове и села!

Efekt 2

– И какво пише сине в Уикипедия?

– Еми… татко първо да ти покажа на картата къде се намира Колумбия! Република Колумбия, е държава в северозападната част на Южна Америка. Граничи с Карибско море на север, Венецуела и Бразилия на изток, Еквадор и Перу на юг, Панама и Тихия океан на запад. Столицата е Богота. Населението на столицата е 6 834 000 души, което поставя града на 30-то място в света според големината на населението и е на 4-то в Южна Америка след Сао Паоло, Бразилия ; Буенос Айрес, Аржентина и Лима, Перу.

– В кой град искаш сине да ме заведеш ?

– Татко до отидем до плажа на Санта Марта!

Да ти разкажа за Колумбия татко!

–  Струва ми се сине, че не сме подходящо облечени !

–  Заради климата е татко – при нас вали, а тук е слънчево ! Санта Марта (на испански: Santa Marta) е град в Колумбия. Разположен е в северната част на страната на брега на Карибско море и устието на река Мансанарес в едноименния залив. Главен административен център на департамент Магдалена. Населението е 415 270 жители по преброяването през 2005 г. Основан е на 29 юли 1525 г. от испанския конквистадор Родриго де Бастидас. Той е първият град, основан в Колумбия, и сред първите в Латинска Америка. Крайна железопътна гара на железопътна линия Меделин – Санта Марта. Туризъм, морски курорт. Хранителна промишленост. Отглеждане на тютюн, памук и кафе. Известно пристанище за износ на банани. С изумруденото си спокойно море, пищната тропическа растителност и спокойният ритъм на живот той е най-известната туристическа дестинация в цялата страна. Културата в района на Колумбия е съществувала поне едно хилядолетие преди новата ера. Първият досег на европейските колонизатори е в началото на 16 век. През 1525 испанците основават първия европейски град на континента

– Санта Марта в крайбрежието на Карибско море. Постепенно те добиват по-широк контрол и около 1538 конкистадорът Гонсало де Кесада навлиза навътре в сушата и основава града Санта Фе де Богота (днес Богота). Управителят на колонията, дотогава зависима от вицекралство Перу, основава собствено вицекралство Нова Гранада през 1717. Под юрисдикцията му попадат и части от днешни Венецуела, Панама и Еквадор. През 1810 жителите на административния център Богота обявяват независимост. Водени от Симон Боливар и Франсиско Сантандер те я извоюват окончателно на 7 август 1819. Основаната Велика Колумбия се разпада през 1831 и част от нея става Република Нова Гранада, по-късно преименувана на Съединени щати на Колумбия и накрая на днешната Република Колумбия. Панама е част от нея до 1903.

– Татко да не говорим за политика, може ли?

– Може сине, може!

– Сега ми кажи още за Колумбия!

– Добре татко според Уикипедия, свободната енциклопедия Колумбия е с обща площ от 1 138 910 km2 Колумбия е четвъртата по големина държава в Южна Америка след Бразилия, Аржентина и Перу. Тя е единствената на континента, която има брегове както на Тихия, така и на Атлантическия океан (Карибско море). Климатът е екваториален и субекваториален, но е под влиянието на Андите и е по-хладен към планините. Колумбийският масив се разделя на три части от долините на реките Магдалена и Каука. Източната част Лос Лянос е равнинна и се състои предимно от савани и тропически джунгли, прорязани от притоци на Ориноко и Амазонка. Равнинни области има и по двете крайбрежия на север и запад от Андите. Колумбия има една от най-разнообразните флора и фауна на планетата. Тук има над 40 000 вида цветни растения, 1500 вида птици (от най-малката птичка колибри до най-голямата летяща птица-андски кондор), множество влечуги, сред които гигантските змии питон, боа и анаконда (достигаща дължина 11 метра), голям брой крокодили и алигатори, някои от които са дълги над 7 метра и с тегло над 1 тон и др., голям брой бозайници-ягуар, пума, оцелот, тапир, капибара, очилата мечка, множество маймуни и др. Сред жабите тук е и най-отровната в света жаба – дървесната кокои.

Да ти разкажа за Колумбия татко!

– Виж татко колко много водорасли е изхвърлил океана !

– Да сине и една самотна лодка !

– Сине, друго научи ли от интернет за Колумбия? Сигурно учителката ще те пита за хората и географските ширини и дължини?

– Лесно е бе татко, чичо Gogle ще ни каже! Виж сега за Колумбия:

С обща площ от 1 138 910 km2 Колумбия е четвъртата по големина държава в Южна Америка след Бразилия, Аржентина и Перу. Тя е единствената на континента, която има брегове както на Тихия, така и на Атлантическия океан (Карибско море). Климатът е екваториален и субекваториален, но е под влиянието на Андите и е по-хладен към планините. Колумбийският масив се разделя на три части от долините на реките Магдалена и Каука. Източната част Лос Лянос е равнинна и се състои предимно от савани и тропически джунгли, прорязани от притоци на Ориноко и Амазонка. Равнинни области има и по двете крайбрежия на север и запад от Андите.Колумбия има една от най-разнообразните флора и фауна на планетата. Тук има над 40 000 вида цветни растения, 1500 вида птици (от най-малката птичка колибри до най-голямата летяща птица-андски кондор), множество влечуги, сред които гигантските змии питон, боа и анаконда (достигаща дължина 11 метра), голям брой крокодили и алигатори, някои от които са дълги над 7 метра и с тегло над 1 тон и др., голям брой бозайници-ягуар, пума, оцелот, тапир, капибара, очилата мечка, множество маймуни и др. Сред жабите тук е и най-отровната в света жаба – дървесната кокои. Виждаш ли колко е лесно и всичко научаваме за жабите и дърветата, за животните, и хората!

Да ти разкажа за Колумбия татко!

– Не пипай сине!

– Спокойно татко, тази не е отровна, но виж колко е малка, по-малка е и от стотинка  дори!

– Така е сине, малка, но носи живот и е част от екосистемата на тази планета ! Кажи ми сине за хората в Колумбия !

– Населението на Колумбия е 44 379 598 души (2007). 90% от населението са католици, а 10% определят за себе си, че изповядват друга религия. Годишния прираст на населението е 1.433% (2007), което и отрежда място сред страните със среден годишен прираст на населението. Колумбия е на 4 място по население в Америка след САЩ, Бразилия и Мексико. По-голямата част от него е концентрирана в централната и западна част на страната. Характерна е вътрешната миграция от селата към големите градове. Докато през 1938 г. градското население е било едва 28%, то през 2005 г. то вече е над 76%. Външната миграция е главно към САЩ, Испания и Венецуела. По данни на местната статистика в чужбина за емигрирали и живеят около 3.5 милиона колумбийци. Най-многобройната етническа група са метисите – 58%, следвани от бялата раса – 20% и афроколумбийците на трето място с 10.6%. Коренното население е представено от 3.4%.

– Така е сине най-интересното е, че когато са дошли конкистадорите и са колонизирали тази страна, която дори е кръстена на своят откривател Колумб са започнали търговия !

– Чакай татко да ти кажа за икономиката! Икономиката на Колумбия е пета по сила в Южна Америка и от 1995 г насам има среден годишен растеж от 5.5%. За 2007 г. БВП на Колумбия е 319.5 милиарда $, което се пада по 6 700 $ на глава от населението. Въпреки това има голяма пропаст между отделните класи в Колумбия – 49.2% от населението живее под прага на бедността, а безработицата за 2007 г е 11.2%.

– Добре сине каза, но и аз да ти разкажа! Когато са дошли конкистадорите и са започнали да взимат от природните блага и ресурси на този континент те са пренасяли товарите към Испания и днешна Европа с кораби, а тези кораби са имали нужда от пристанища и така са построени няколко пристанища, но за да имаш право да търгуваш и да акостираш в тези пристанища е трябвало да си член на едно общество от търговци и таксата е била да дариш книги на това дружество или общност и тогава си придобивал право да влизаш и да  акостираш в пристанищата ! От тогава насам за тези хора се казва, че светът се управлява от хората, които четат книги, а тогава една книга е струвала повече от един кораб дори !

– Светът сине се управлява от хората, който четат книги запомни го не от тези, които четат в чичо Gogle! Когато ние ходихме на училище нямаше Gogle, нямаше Уикипедия, свободната енциклопедия, a ние ходихме в библиотеката и там четяхме от книгите,  а книгите развиваха нашето въображение ! Има един умен човек наречен Алберт Айнщайн, който е казал „Въображението е по-важно от знанието.” И ако днес Ви оценяват в училище по преписано знание от интернет, тежко ни! Според мен трябва да се учат децата на четене на книги и да развиват въображението си! Интернет отне това най-важно качество на хората да си въобразяват и да мечтаят!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

One comment

  1. Hello! Cool post, amazing!!!