Днес майките пак на протест в София !

Днес майките пак на протест в София !


Майките на деца с увреждания отново са на жълтите павета, след като в средата на септември гласът им остана глас в пустиня.

Семействата на деца и възрастни с увреждания се събраха в градинката пред НС. Малко по-късно те направиха жива верига пред Парламента и Министерския съвет. Исканията остават същите – каза Надка Йорданова от пазарджишкото сдружение „Егида“. Майките настояват Законът да бъде променен изцяло, а не само за подрастващите до 18 години. Социалното министерство предвижда децата със степен на увреждания над 90% да получават по 930 лева месечно от догодина, което ще важи обаче само за децата до 18-годишна възраст. А истината е, че родителите се налага да изхранват децата си и след навършването на пълнолетие. И след 18 години, на практика те си остават деца и имат нужда от обгрижване – от храна, памперси и други консумативи.

Майките настояват още да се полага по една минимална работна заплата на член от семейството, който да се грижи за детето с увреждане. Сега програмите за личен асистент са силно редуцирани и държавата плаща на асистент за обгрижване от два до максимум три часа. Радка Станева, майката на 22-годишната Руми, която страда от ДЦП и се учи да ходи сама сподели, че обмисля варианта да напусне работа от следващата година. Причината – майката сама се грижи за двете си дъщери.

Efekt 2

С огромни усилия и с помощта на благодетели, жената успява да плаща на асистент 300 лева месечно, който трябва да придружава Руми до университета в Пловдив, където вече трета година учи по специалността „Социални дейности“. Радка прогнозира, че ще наложи да напусне работното си място, за да придружава лично детето си до университета, тъй като едва смогва да заделя пари и да плаща на асистента. Така семейството ще бъде лишено от по-голям доход и на практика ще бъде обречено на мизерия.

Друг парадокс е, че децата с 50, 60% увреждания, след като излязат от учебна заетост трябва да имат една година стаж, за да могат да получават пенсия. Почти няма работодатели в България обаче, които да наемат такива младежи и те също остават без доходи.

Майките заплашват с гладна стачка и продължават да настояват че младежите с увреждания след 18 също трябва да бъдат защитени със закон, защото когато родителите остареят и самите те ще имат нужда от грижи – няма да има кой да се грижи за децата им. Протестиращите от Пазарджик изказват своята благодарност на Община Пазарджик, която за пореден път ги подкрепи като им осигури автобус до София. Специални благодарности и към фен клуба на Манчестър Юнайтед – Велико Търново, които осигуриха храна и напитки.
Източник: pzdnes.com

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.