Доходите скачат ! Вижте за кого

Доходите скачат ! Вижте за кого

Доходите скачат!
Браво Бойко ! Вижте на кого ще скочат доходите !
Правителството доказа че работи за благоденствие !
Заплатите на заместник-министрите се увеличават почти двойно
Възнагражденията на шефовете на политическите кабинети ще зависят от тези на депутатите
Ден след като премиерът Бойко Борисов призова бизнеса да вдигне заплатите, за да задържи работната ръка в България, той даде личен пример, но в друга посока. Почти двойно ще бъдат увеличени възнагражденията на част от висшите държавни чиновници – заместник-министрите и шефовете на политическите кабинети в правителството.

Министерският съвет гласува вчера промени в постановление № 67 за заплатите в бюджетните организации и дейности, които ще доведат до драстичен скок на заплатите на тези ръководни длъжности. В повечето министерства увеличението ще е почти двойно. Наред с това те ще растат всяко тримесечие – така, както се осъвременяват депутатските заплати според ръста на средното възнаграждение в обществения сектор.

Възнагражденията на заместник-министрите и началниците на кабинети вече ще са фиксиран процент от основната министерска месечна заплата. Към момента те са класифицирани като ръководно ниво 2 и степен 2, където сумите може да варират от 1000 до 2700 лв. В масовия случай зам.-министрите получавали между 1900 и 2100 лв., научи “Сега”. Публична информация какви основни заплати получават зам.-министрите и началниците на политическите кабинети в отделните министерства в момента липсва. С промяната в методиката тази непрозрачност ще бъде изчистена. Освен това ще бъдат премахнати и големите разлики в заплащането в отделните министерства.

Efekt 2

Основната месечна заплата на заместник-министър вече ще бъде 85% от тази на министъра. Като се има предвид, че министерската заплата е 35% над тази на депутатите, или 4187 лв. към момента, това означава, че заместник-министрите ще се разписват срещу 3558 лв. месечно. Същото възнаграждение ще получават и началниците на кабинетите на вицепремиерите. Началник кабинет на министър ще получава 80% от основното възнаграждение на министър, или 3349 лв. Заплатата на началника на кабинета на премиера ще е 90% от основната министерска заплата, което означава, че ще нарасне от сегашните 3100 лв. на 3768 лв.

Не трябва да се забравя обаче, че върху всички тези заплати ще се добавя и процент за трудов стаж. Тази добавка беше премахната само за държавните служители, не и за политическите лица в министерствата.

Целта на новата методика за определяне на заплатите е да се поддържа определена йерархия на възнагражденията според ръководните функции във властта, се посочва в съобщението на пресслужбата на Министерския съвет. В момента масово шефове на дирекции получавали по-големи възнаграждения от заместник-министрите, на които са подчинени, посочиха правителствени източници. Не са рядко и случаите, когато ръководители на дирекции в министерствата са ставали зам.-министри и с изненада са разбирали, че ще получават по-ниски заплати.

Промяната в постановлението ще влезе в сила от датата на обнародването му. Необходимите средства за покриване на по-високите заплати ще се осигурят в рамките на утвърдените средства за разходи на персонал от бюджетите на отделните министерства, посочиха от правителствената пресслужба.

Автор:МИЛА КИСЬОВА
Източник: segabg.com
При Вас как е усеща ли се вдигането на доходите ?

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.