Дядо Добри: Ухае или смърди тамянът!

Dqdo Dobri Дядо Добри
Dqdo Dobri Дядо Добри

Парите на дядо Добри изчезнали безследно
„Светецът от Байлово”, както го наричат мнозина, е най-големият дарител на църквата
Стотиците хиляди левове, които добрият дядо Добри дари на храма „Свети Александър Невски” са изчезнали безследно, пише столичен ежедневник. „Светецът от Байлово”, както го наричат мнозина, е най-големият дарител на църквата с пари, събрани от милостиня, като само през 2009 г. той дари на патриаршеската катедрала над 35 000 лв. В следващите пет години стогодишният дядо даде общо около 200 000 лв.
Източници от Светия Синод обаче твърдят, че за огромна част от дарението няма никакви официални документи и никой не знае къде са се дянали тези близо 200 бона. Софиянци знаят дядо Добри като просяка пред „Св. Александър Невски”, който събира милостиня в метално канче. Поздравява с поклон всеки, който пусне монета и банкнота. Той обаче не слага нищо в джоба си, а всичко дарява на храмове из цяла България. Твърди се, че за близо 20 години само от изпросените стотинки от нашенци и от чужди туристи старецът е събрал 1 милион. Запознати обаче смятат, че той бил много доверчив човек и давал даренията на всеки, който бил облечен в расо.

Те казват, че първото дарение на дядо Добри преди 7 години било дадено на тогавашния предстоятел на катедралата епископ Тихон и парите били усвоени за козметичен ремонт и за текущи нужди – като плащане на сметки и др. След това следите на даренията се губят и никой от служителите на „Св. Александър Невски” не е виждал с очите си огромната сума от 200 000 лева въпреки публичните твърдения за подобно дарение от страна на светеца от Байлово.

Духовници подозират, че дядо Добри може да е станал жертва на изпечени измамници. Твърде вероятно е мними свещеници да са ограбили добрия старец, като са се представили за попове от катедралата или за служители на синода, допускат източниците на столичен ежедневник.

Efekt 2

Измамата обаче трудно ще се разплете, тъй като старецът вероятно не помни лицата им, а и не е подавал никакъв сигнал нито в църквата, нито пък е подавал жалба в полицията.

Запознати твърдят, че след назначаването на скандалния архимандрит Дионисий за председател на църковното настоятелство на „Св. Ал. Невски” приведеният старец с дълга бяла коса и брада не е дарявал пари за катедралата. Добри Димитров Добрев, известен като дядо Добри, е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово.

Преди двадесетина години решава да дари всичките си имоти на църквата и днес живее много скромно в малка пристройка към църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в родното си село. Добрият старец има пенсия от 160 лева. Помагал е и на Калоферския манастир, дал е 57 000 лева на манастира в Елешница.

Дарявал е и на Бесарбовския манастир край Русе. Със свои пари е направил доста църкви и параклиси, като „Света Троица” в родното му Байлово. Дядо Добри се обръща към вярата на 38 години. Имал е 5 деца, а шестото е осиновено от жена му сираче.

Хората в Байлово коментират, че старецът си остава загадка. Според тях заради добрините, които е направил през живота си, Бог му е дал правото да живее вече 101 години. Последните месеци дядо Добри живя в Кремиковския манастир край София, а след Великден е отишъл да живее при една от дъщерите си. Напоследък здравословното му състояние не е добро.
Източник:blitz.bg

дядо Добри

Ние от blife.eu ще добавим, че за жалост последните години ставаме свидетели на Божии служители, който повече служат на лукавия в тях отколкото да дават личен пример на миряните със скромност и въздържание и няма да коментираме лимузините, ролексите и джиповете на висши духовници, който повече подхождат на наркодилъри и мутри отколкото на хора поставили животът в услуга на Господ Бог и хората !

И ако личният пример е най-силното оръжие на правата вяра то Бай Добри е еталонът за святост и чистота, макар че не малко политици си правиха снимка с него за да манипулират общественото мнение, че видите ли и ние сме добри вярващи !

Макар и дядо Добри да е към залезът на своето съществуване ние Ви приканваме да се помолим за него Господ Бог здраве да му даде !

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.