Елена Ваташка: За дякона и децата ни

Елена Ваташка
Елена Ваташка: За дякона и децата ни

Вижте какво написа Елена Ваташка на стената си в Фейсбук !
Публикуваме без редакторска намеса :
Разочарована съм
Току-що си закупих книжката “Разкажи ми за Левски”/на български и английски език/ с автори Райчин Генов и Ивайло Кючуков, която излезе в началото на годината и беше шумно рекламирана, цена 9.90лв.
Приветствам това да има повече книги за деца посветени на Апостола на българската свобода, но в тези издания за най-малките трябва всяка дума и запетая да се обмислят поне 100 пъти, защото децата приемат написаното за чиста истина, те не различават такива неща като художествена измислица или теза на автора.

Не знам колко от родителите закупили тази книжка за децата си са направили труда си да я изчетат. Извън хубавите и верни неща за Левски, там се внушава идеята, че Левски е посвещавал и турци в своите революционни борби и идеали, а самите турци са му помагали съзнателно, поемайки риск за живота си, разбирайки напълно естеството на неговата конспирация.

Някак си лодкарят бай Кемал, който редовно го прекарвал с лодката си през Дунава, и баба Мюнире, която го крила в къщата си в Карлово, скандално доминират сред другите персонажи и са изобразени като негови съмишленици и последователи. Изчела съм много книги и статии за Левски, но никъде не съм срещнала подобна информация. Ясно е, че Левски не е мразел обикновените бедни турци и сигурно си е хортувал с такива хора по време на многобройните си странствания по българските земи, между другото поразпитвайки ги за важни за неговата конспиративна и революционна дейност въпроси.

Efekt 2

Но да се твърди, че Левски би рискувал делото на своя живот – пробуждането на българския народ за истинско национално освобождение и изграждането на огромна мрежа от тайни революционни комитети като споделя важна информация и се доверява на турци, предвид тоталната неграмотност, верски фанатизъм и дълбоко верноподаничество към султана на турското население в Османската империя, е не художествена измислица, а историческа лъжа и съвременна политическа манипулация. Изключително съм разочарована…

Тези дни намерих по книжарниците и друго издание за деца посветено на Дякона, “Моята първа книга за Васил Левски” на издателство “Пан” с автор Цанко Лалев. Написана увлекателно, чудесни илюстрации, много важни снимки, репродукции на портрети на Левски, откъси от Вазови и Ботеви произведения. Струва само 2.90 лв. и би трябвало да се подари на всяко българско дете! Сигурно има и други добри издания. Дано!

Ние от Blife.eu публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Ваташка

Ние от Blife.eu ще добавим, че формирането на патриотизъм и родолюбие е задължителен акт на всеки родител !
Все пак каквото посеем това и ще пожънем и ако не научим децата си да обичат Родината си, родът си, вярата си и семейството си и това означава, че сме се провалили и провалът ни, ще се усети когато остареем и пожънем възпитанието, което сме дали !

Васил Левски

Именно затова любовта към Родината и подържането на родовата памет е дълг на всеки един от нас и длъжни сме не само пред дедите ни, които са пролели кръвта си за да има днес България, а длъжни сме пред идните тези, в който ръце ще посветим Родината ни България!

Подмяната на славната ни история не е от вчера за днес, а това се случва вече 26 години, но ние сме длъжни да предадем историята ни такава каквато е била и да се поучим от нея за да се поучат и идните от нея, защото забравим ли историята ни кървава и свята сме обречени пак да я изживеем!
Да завещаем на идните една „чиста и свята България”, а не нови 500 години турско робство !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.