Как се прави Филе Елена?

Как се прави Филе Елена?

Ако се чудите как се прави филе Елена – ще ви кажа – много е просто

Според някой тайната се крие във въздуха на Еленския балкан, но според мен основната тънкост е да имате проветриво място, на което да съхнат бон филетата (или иначе казано малките рибици).

Аз последния път като приготвях купих свински бон филета, които са около 400 грама всяко. Ако рибиците са по-малки – ще трябва да ги сушите по-малко, ако са по-дебели – повече време. Сушенето на филето Елена е много относително – може рибиците да изсъхнат за 6-7 дни, а може и за няколко седмици. Зависи и колко изсъхнали ги обичате. Затова моят съвет е, когато сушите бонфилета за първи път, опитайте на няколко пъти месото като си отрязвате по малко, за да разберете кога е достатъчно сухо, за да ви допада на вашия вкус. Когато не е много добре изсъхнало месото е по-меко. Колкото повече изсъхва филето Елена става по-твърдо.

Efekt 2

Необходими продукти

  • 2 броя свинско бонфиле
  • 1,5 кг морска сол
  • 3-4 лъжици чубрица
  • 2-3 с.л. червен пипер
  • черен пипер по желание

Приготвяне

  1. свинските бон филета се обезципяват се слагат в тенджера или друг съд. Покриват се с морска сол и се добавя 1 ч.ч. вода.
  2. Оставят се така 24 часа, след което се изваждат и се слагат в хладка вода за няколко часа, за да се обесолят. Можете да смените водата 1-2 пъти.
  3. След това се промушват със здрав конец и се оставят да се отцедят за около час-два.
  4. После се обтриват с подправките (черен пипер, червен пипер и чубрица) и се затискат между две дъски за една нощ (последното е по желание, ако желаете филетата да станат по-сплескани).
  5. Оставят се на проветриво и сигурно място (да нямат досег животни и насекоми) и така се изсушават за около 10 дни.

Източник: merudia.bg/

След седмица можете да се насладите на деликатеса с чаша червено вино или бира!

Екипът на Blife.eu Ви пожелава приятен апетит! Благодарим Ви, че сте наши читатели !

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.