Канада легализира марихуана

Канада легализира марихуана


17 октомври Канада ще стане втората и най-голямата страна в света с легален национален пазар за марихуана. Уругвай започна законни продажби миналата година след неколкогодишно планиране.
Това е дълбока социална промяна, обещана от канадския премиер Джъстин Трюдо и подхранена от желанието след близо вековна забрана черният пазар да бъде превърнат в регулирана, обложена с данъци система.
Тази позиция е в контраст с подхода на САЩ, където федералното правителство поставя марихуаната извън закона, докато повечето щати разрешават употребата й за медицински или развлекателни цели от хора над 21-годишна възраст. Националният подход на Канада позволи на освободената от оковите индустрия да използва банкови услуги, да прави доставки на канабис между отделните провинции, да обработва онлайн поръчки, да използва пощенски доставки и да привлича инвестиции за милиарди. Националната забрана в САЩ блокира по-силното разрастване на сектора.

Хана Хецър, която следи международната политика за марихуаната за нюйоркската организация Drug Policy Alliance, определя решението на Канада като „изключително значително“, предвид че около 25 държави вече са легализирали медицинската употреба на марихуаната или са декриминализирали притежаването на малки количества. Няколко, включително Мексико, се изразили интерес към регулирането на употребата за развлекателни цели.
„Това ще промени световния дебат за политиката към наркотиците. Няма друга страна, която в момента да обмисля легализацията за немедицинска употреба на канабиса. Според мен обаче Канада ще разреши на други да направят крачка напред“, казва експертът.
Най-малко 109 законни магазина за канабис се очаква да бъдат отворени в цялата страна с население 37 милиона души в сряда, а в бъдеще вероятно ще заработят още много, сочи проучване на АП в канадските провинции. Засега те ще предлагат изсушени цветове, капсули, тинктури и семена, а идната година се очаква да започнат продажбите на храни с добавка на марихуана и концентрати.
На провинциите е възложено да следят разпространението на марихуана. За някои, включително Британска Колумбия и Алберта, това означава да купуват марихуана от лицензирани производители, да я съхраняват в складове, след което да я доставят до магазини за търговия на дребно и онлайн клиенти. Други като Нюфаундленд оставят производителите да доставят директно до магазините или по пощата.
Федералните данъци ще бъдат 1 долар на грам или 10 %, което е повече, отколкото за други стоки. Федералните власти ще прибират една четвърт от тези постъпления, а остатъка ще връщат на провинциите, които могат да включат собствени надбавки. Потребителите ще плащат и местните данъци върху продажбите.

Някои провинции избраха да управляват собствени магазини, подобно на държавните магазини за алкохол в САЩ, а други дадоха зелена светлина на частните търговци. Повечето разрешават на гражданите да отглеждат до четири растения в домовете си.
Най-населената канадска провинция Онтарио няма да позволи откриването на каквито и да е магазини до април догодина, след като новото консервативно правителство отхвърли плана за държавни магазини в полза на частните. Дотогава единствената законна възможност за снабдяване за гражданите на Онтарио ще бъдат доставките по пощата – перспектива, която не се харесва особено на дългогодишния привърженик на тревата, 48-годишният Райън Бос.
„Пушачите на трева не са прочути с голямо търпение. Когато искат трева, те си я искат. Да чакат два или три дни за доставка по пощата? Не съм сигурен, че мнозина ще го направят“, казва той, след като е купил половин унция (около 14 грама – бел. прев.) от незаконен пункт за разпространение на марихуана в Торонто.

Efekt 2

Британска Колумбия се радва на широко разпространена „култура на марихуаната“ от 70-те години на миналия век, когато американци, бягащи от повиквателни за войната във Виетнам, се установяват на остров Ванкувър и в югоизточните планини на провинцията. Промяна в правителството миналата година обаче забави плановете за разпространение на канабиса там и до сряда в провинцията ще има само един готов магазин – държавен магазин в Камлопс, на няколко часа с кола от Ванкувър. За сравнение, провинция Алберта очаква 17 магазина да отворят врати тази седмица и 250 до една година.
Министерството на обществената безопасност на Британска Колумбия сформира екип от 44 инспектори, които да изкоренят незаконната дейност, като конфискуват продукция и налагат глоби. Те ще отговарят за провинция с население 4,7 милиона души и територия два пъти по-голяма от Калифорния, където черният пазар все още силно надхвърля легалния, който бе обявен през януари.
Крис Клей, дългогодишен канадски активист за легализиране на марихуаната, управлява центъра за разпространение Warmland Centre в стар търговски мол в Мил Бей на остров Ванкувър. Той затваря магазина си, докато получи лиценз, страхувайки че, че перспективите му ще бъдат застрашени, ако продължи да работи и след легализацията. Междувременно някои от осемчленния му персонал вероятно ще трябва да кандидатстват за помощи при безработица.

„Това ще бъде стресиращо, но като цяло съм развълнуван. От десетилетия чакам това“, казва Клей.
Федералното правителство отпусна лицензи на 120 производители, някои от които са огромни. Canopy Growth, която неотдавна получи инвестиция за 4 милиарда долара от концерна Constellation Brands, сред чиито продукти са бирите Corona, вината Robert Mondavi и уиски Black Velvet, получи одобрение за 520 000 кв метра производствени площи из цялата страна. Двата й най-големи парника са близо до границата със САЩ в Британска Колумбия.
Берeн, производител с 23-годишен опит, е консултант на Canopy.
„Непрекъснато се шегувахме, когато пътувахме до Ванкувър и минавахме покрай големите оранжерии край магистралата. Нещо като „леле човече, някой ден… Ще бъде толкова страхотно да можем да отглеждаме канабис в един от тези парници“. Сега минаваме с колата и си казваме „о, това вече става“, разказва той.

До парника на Canopy в Делта е разположено друго огромно съоръжение, Pure Sunfarms, което е съвместно дружество на дългогодишния производител на домати Village Farms International и лицензирания производител на марихуана Emerald Health Therapeutics.
Работници изкорениха последните стръкове домати миналата зима и се хванаха да модернизират парника за отглеждане на марихуана, инсталирайки оборудване, включващо лампи и клапи за контрол на миризмата на растенията. Дружеството се надява до 2020 година да доставя над 75 000 килограма годишно.
Някои дългогодишни нелегални производители, които работят в много по-малък мащаб, се тревожат, че няма да получат лицензи или ще бъдат изтласкани от много по-големите производители.
Провинциите могат да издават разрешителни за „микро производители“, но в Британска Колумбия, където малките производители на марихуана допринасяха за поддържане на икономиката в селскостопанските райони на фона на кризата в минодобива и лесовъдството, периодът за кандидатстване все още не е обявен.
Сара Кемпбъл от браншовата организация Craft Cannabis Association в Британска Колумбия разказва, че множество малки оператори си представят ден, когато ще могат да приемат посетители, на които да предлагат обиколка из производствените помещения и изпробване на продукта, както правят винарните.

Представители на властите заявяват, че възнамеряват да се погрижат за малките производители, но първо трябва да гарантират, че има достатъчно канабис за покриване на търсенето след легализацията.
Краткотрайните проблеми са неизбежни, отбелязват те.
„Да се остави на всяка провинция да решава какво е най-добро за нейните общини и техните граждани е нещо хубаво. Ще можем да проследим дали всеки закон е успешен или дали можем да се справим по-добре в определени области“, отбелязва Джийн Маковски, министър от провинция Саскечеван, която упражнява надзор над службата за алкохол и хазарт
Министърът на безопасността на Британска Колумбия Майк Фарнуърт казва, че е научил два основни урока от посещенията си в Орегон и Вашингтон – два американски щата, които са разрешили марихуаната за развлекателни цели.

Единият е да не гледа на сектора като на дойна крава, от която да се възползва незабавно, тъй като е необходимо време за изместване на черния пазар. Другият гласи да се започне със сравнително строги регулации, които след това да се смекчат при необходимост, защото постфактум е много по-трудно да се въведат по-строги изисквания.
Легализацията ще бъде по-скоро процес, отколкото дата, подчертава Фарнуърт.
„Денят 17 октомври всъщност няма да бъде по-различен от предишните“, допълва той.

 

Източник: monitor.bg

За или против сте легализацията на марихуаната у нас ?
Ако това се легализира у нас от МВР няма да им се налага да жънат канабис! И премиерът ни няма да има нужда да се хвали с добрите добиви на МВР ?

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.