Канада ще изпрати 1 000 войници в Източна Европа за засилване на присъствието на НАТО в региона

Канада ще изпрати 1 000 войници в Източна Европа за засилване на присъствието на НАТО в региона
Канада ще изпрати 1 000 войници в Източна Европа за засилване на присъствието на НАТО в региона

Канадският министър председател Джъстин Трюдо е обещал да изпрати 1 000 войници в Латвия като част от плана на НАТО за възпиране Русия.
Това става след като при посещението си тази седмица в Канада, американският президент Барак Обама призова страната да увеличи участието си в НАТО.

Канадските войници ще се присъединят към бригадата за висока готовност на алианса в Източна Европа, съобщават канадски медии.

“Като отговорен партньор в света Канада застава до съюзниците си от НАТО, работейки за да възпре агресията и да осигури мир и стабилност в Европа,” заяви в изявление министърът на отбраната на страната Харжит Саджан. „Знам, че нашите мъже и жени в униформа ще покажат най-доброто, което Канада може да предложи.”

Efekt 2

Очаква се премиерът Трюдо да направи официално изявление през следващите дни, преди заминаването си за срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в полската столица Варшава. Очаква се, по време на пътуването си, той да посети и Украйна.

Военният ангажимент на Канада идва по-малко от 24 часа след като американският президент Барак Обама говори пред канадския парламент, призовавайки политиците с посланието, че „НАТО се нуждае от Канада… защото канадските въоръжени сили са наистина добри.”

“Като Ваш съюзник и приятел, нека да кажа, че ние ще бъдем в по-голяма безопасност, когато всеки член на НАТО, включително Канада, допринася пълния си дял за нашата обща сигурност,” заяви Обама.

Канада допринася за НАТО по-малко от всички останали членки. Тя харчи само 1% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана, докато останалите отделят поне по 2%.

Обама

Снимка: Канадският министър-председател Джъстин Трюдо (ляво) и американският президент Барак Обама (дясно)

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.